Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]
Każdy, kto jest na diecie, a jego ambicją jest kształtowanie swojej sylwetki tak, aby była dla niego satysfakcjonująca wie, że błonnik jest niezbędnym elementem diety. Czym jest błonnik? Gdzie go znajdziemy? Jaka jest jego funkcja w naszym organizmie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Z czego składa się [...]
Kolejnym, dość ciekawym suplementem, o którym w ostatnich latach dość głośno jest na rynku, jest Green Coffee, czyli Zielona Kawa. Popularna jest ona szczególnie wśród grupy ludzi będących na redukcji, chcących pozbyć się zbędnych kilogramów. Wprowadzenie takiego suplementu może okazać się bardzo pomocne, dlatego warto się mu przyjrzeć bliżej. [...]
Mało kto z nas nie lubi smażonych produktów: jajecznica, smażone mięso, ryba, omlet czy ziemniaki są ulubionymi produktami wielu z nas. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby znalazły się one w naszych dietach. Problem jednak pojawia się wtedy, gdy nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że większość osób [...]
Dla każdego mężczyzny poziom testosteronu w górnych granicach normy jest istotnym czynnikiem determinującym odpowiednie samopoczucie, regenerację, wyniki treningowe, czy życie seksualne. Często zbyt wysoka aktywność, duże ilości stresu czy braki snu powodują znaczne spadki poziomu tego hormonu. Warto wtedy zastanowić się, w jaki sposób przywrócić [...]
Grzyby są organizmami, których coraz to nowe właściwości prozdrowotne odkrywane są przez naukowców. Wiele z nich w istotny sposób wpływa na stymulację układu odpornościowego, wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne czy zwiększające produkcję poziomu testosteronu. Jednym z ciekawszych grzybów jest bez wątpienia Cordyceps. W kolejnym [...]
[...] miało na celu sprawdzenie wpływu stosowania oleju rybiego i owoców morza na dietę o ujemnym bilansie kcal u młodych osób z nadwagą. Przez 4 tygodnie badano wpływ pożywienia na redukcję tkanki tłuszczowej u 324 mężczyzn i kobiet, od 20 do 40 roku życia o BMI wynoszącym od 27,5 do 32,5 z Islandii, Hiszpanii i Irlandii. Ilość energii z [...]
Wśród badaczy i naukowców skuteczność tego suplementu nie budzi żadnych wątpliwości. Ponadto jest on całkowicie naturalny. O roślinie tej w ostatnim czasie słychać wiele dobrego, szczególnie o tym, że działa bardzo pozytywnie na nasz organizm, leczy wiele schorzeń i wpływa na utratę tkanki tłuszczowej. Podsumowanie Oczywiście, jeśli ktoś [...]
W obecnych czasach cukier dominuje praktycznie w każdym produkcie. Z tego też względu tak bardzo widoczny jest wśród społeczeństwa wzrost występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak: insulinooporność, cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, wzrost ryzyka zawału serca czy dolegliwości od strony układu trawiennego. Wraz z otyłością podupada nasze [...]
Mięśnie nasze składają się z białka. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, jakie ilości tego składnika odżywczego dostarczamy, z jakich źródeł ono pochodzi i kiedy jest przez nas dostarczane. Czynniki te w znacznym stopniu warunkują to, jakie osiągniemy efekty nie tylko w budowaniu naszych mięśni czy redukowaniu tkanki tłuszczowej, ale [...]
Ostatnie dekady badań naukowych ujawniły szereg cennych właściwości białka w diecie, co podsumowało Międzynarodowe Stowarzyszenie Żywienia Sportowego (ISSN) w roku 2017. W publikacji zbiorczej pod przewodnictwem Jose Antonio z wydziału zdrowia i kultury fizycznej na uczelni Southeastern na Florydzie w USA opisano dotychczasowe odkrycia wyniesione [...]
Kto z nas nie lubi dżemu? Myślę, że ciężko znaleźć taką osobę. Podobnie jak kogoś, kto w poniedziałki nie robi klaty z bicepsem Dżem z twarożkiem, waflami ryżowymi, pieczywem czy omletem. Jest on pysznym dodatkiem w zasadzie do każdego posiłku na słodko, a nawet jedzony bez żadnych dodatków jest bardzo popularny. Dżemem nazywamy przetwór owocowy, [...]
[...] życia, a są w trakcie tego procesu. Jakość w praktyce Wydawać by się mogło, że skoro kalorie i wartości odżywcze nie są takie, jakich byśmy oczekiwali, to może jakość pożywienia będzie stała na wysokim poziomie. Jak wykazują jednak kontrole przeprowadzone w ostatnich dniach przez sanepid, jest niestety inaczej. Jak ujawniła Joanna Narożniak [...]
Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]
[...] kondycję fizyczną. Dzięki rozlicznym badaniom adresującym wpływ danego rodzaju diety np. na kompozycję sylwetki, czy niektóre parametry zdrowotne, można łatwo dobrać schemat żywienia adekwatny do swoich potrzeb oraz stylu życia. Systemy żywieniowe i kompozycja sylwetki – ustalenia ISSN Diety niskoenergetyczne: Diety nisko- i bardzo [...]
Wiele osób jest w sytuacji, w której wydajna praca mózgu, prawidłowa koncentracja i skupienie są niezmiernie istotne. Dotyczy to sytuacji ciężkiej pracy umysłowej, nauki w szkole, na studiach czy podczas prowadzenia różnego rodzaju seminariów. Z pomocą przychodzi wtedy suplementacja ekstraktem z Bacopa monnieri. Rośliny, która posiada pod tym [...]
Pokrzywa indyjska, występująca powszechnie pod wieloma nazwami, takimi jak forskolina, szałwia indyjska, coleus czy pochwiatka, jest bardzo ciekawym związkiem, coraz bardziej rozpoznawalnym w świecie suplementacyjnym z uwagi na pojawiające się badania świadczące o jej istotnym wpływie na lipolizę tkanki tłuszczowej. Przeanalizujmy wnioski z nich [...]
[...] Doskonałym przykładem takiej substancji ergogenicznej jest posiadająca bogatą historię badań naukowych kreatyna, którą opisano w przeglądach międzynarodowego stowarzyszenia żywienia sportowego (ISSN) z lat 2017 i 2007. Przyszłe badania kreatyny Wiele wskazuje na to, że kreatyna może być ergogenikiem nie tylko dla sportowców, ale również i [...]
Dostosowanie godzin spożywania posiłków w ciągu dnia do swojej aktywności przysparza niektórym osobom wielu problemów. Dodatkowym utrudnieniem w dopasowaniu diety do pracy i codziennych obowiązków jest mimowolna aktywność fizyczna. Każdy, kto trenuje zarówno rekreacyjnie, jak i zawodowo i ma trudności z ustaleniem optymalnych dla siebie pór [...]
"Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]