[...] lub nadtlenoazotynem (Kumas, Abbas, Aster). Nadtlenoazotyn powstaje w reakcji, w której biorą udział rodnik ponadtlenkowy (O2–) i tlenek azotu (NO). Zarówno witamina C, jak i beta karoten oraz witamina E, mogą hamować powstawanie wolnych rodników lub powodować ich wymiatanie, jeśli zostaną zsyntetyzowane. Tolerowana górna podaż [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
[...] A „Effect of vitamin D supplementation on testosterone levels in men.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21154195 Ewa Marcinowska-Suchowierska, Ada Sawicka „Wapń i witamina D w prewencji złamań osteoporotycznych” http://www.pnmedycznych.pl/wp-content/uploads/2014/09/pnm_2012_273-279.pdf Yan Yang,1,2,† Jiao Luo,1,† Dan Yu,3 Tiantian [...]
[...] np. w wątrobie, to mamy o wiele większy problem. Stłuszczenie wątroby jest niesłychanie istotnym problemem i wcale nie dotyczy tylko alkoholików. Oporność insulinowa a witamina C W badaniu Zhou Qing i wsp. opublikowanym na łamach „European Journal of Pharmacology” sprawdzano, jak witamina C jest powiązana z opornością insulinową. Myszom [...]
Brak zastanowienia, wiedzy i odpowiedzialności cechuje większość osób publikujących porady „zdrowotne” na facebooku czy internetowych blogach. Nie byłoby niczego złego w rozpowszechnianiu nie do końca prawdziwych o witaminie C czy o leczeniu odcisków – jednakże bardzo często różnego sortu „doradcy klienta”, „trenerzy personalni” oraz „pracownicy [...]
[...] było – dobrze poinformować o tym lekarza i przemyśleć zmianę diety. Jakie witaminy i składniki mineralne powinny mieć duże znaczenie dla wegetarian? Witamina B12 Dlaczego witamina B12, będąc na diecie wegetariańskiej, jest tak istotna? Witamina ta występuje tylko w produktach odzwierzęcych. Wegetarianie, w przeciwieństwie do wegan, zazwyczaj [...]
Niestety użytkownicy SAA w większości nie zdają sobie sprawy, z czym mają do czynienia. Wiedza większości ludzi sięgających po sterydy anaboliczno-androgenne jest powierzchowna, a nader często ich twierdzenia nie mają nic wspólnego nauką. Jest to wytwór złożony z domniemań, fałszywych wniosków, mitów, obiegowych opinii. Jaki wpływ ma aspiryna na [...]
[...] Oczywistą rzeczą jest, że jeśli masz niedobór składników odżywczych, twój układ odpornościowy nie będzie działał optymalnie. Witaminy antyoksydacyjne, szczególnie witamina C, odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, podobnie jak minerały, zwłaszcza żelazo i cynk. Jednym z najważniejszych modulatorów układu [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
[...] życie bez toksyn, raka i wyleczenie chorób cywilizacyjnych (otyłości, insulinooporności, cukrzycy itd.). Zdarzają się szarlatani, którzy twierdzą, iż schizofrenię leczy witamina B, a raka witamina C. „Diety detoksykujące” powodują szybki spadek wagi ciała i to nic dziwnego. Wypłukujesz dzięki nim zapasy glikogenu, czasem pozbywasz się wody. [...]
[...] prolaktyny, jak placebo (wyjściowo miały one stężenie 76.0 +/- 43.8 μg/L). Wniosek: nie ma żadnych dowodów na wpływ nawet dużych dawek cynku na stężenie prolaktyny. Czy witamina D3 obniża stężenie prolaktyny? Nie ma na to żadnych dowodów. Czy witamina C lub witamina E obniżają stężenia prolaktyny? Wiele osób opiera swoje poglądy na badaniach [...]
Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]
[...] Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów kolagenu, jednak najbardziej powszechne są typy I-IV, z czego typ I stanowi 90% kolagenu u człowieka. Kolagen a witamina C Naukowcy przeprowadzili systematyczną analizę badań. Dane sugerują, iż witamina C jest skuteczna poprzez stymulowanie szlaków biochemicznych związanych z syntezą [...]
[...] również jako antykoagulanty. Jednakże leczenie z użyciem tego typu środków wiąże się z rozmaitymi problemami. Otóż niektóre z nich są antagonistami witaminy K, a ponieważ witamina K chroni organizm przed wapnieniem tkanek miękkich, dlatego długotrwałe stosowanie tego typu leków może sprzyjać patologicznej kalcyfikacji, m.in. tętnic czy [...]
[...] do biosyntezy kolagenu (ma to ogromne znaczenie dla sportowców), l-karnityny, katecholamin, neuroprzekaźników i hormonów peptydowych, takich jak oksytocyna. Ponadto witamina C uczestniczy w regulacji czynników transkrypcyjnych. Większość gatunków zwierząt, dzięki posiadaniu w wątrobie enzymu oksydazy L-gulono-γ -laktonowej, jest [...]
Zespół jelita drażliwego (IBS - Irritable Bowel Syndrome) to przewlekłe i osłabiające zaburzenie żołądkowo-jelitowe, które dotyka 9% -23% populacji na całym świecie. Odsetek pacjentów generujących koszty w systemie opieki zdrowotnej związane z IBS wynosi 12% w podstawowej opiece zdrowotnej i jest zdecydowanie największą podgrupą w klinikach [...]
[...] na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i owoców morza, bowiem zarówno EPA i DHA, jak i witamina D3 są związkami charakterystycznymi dla organizmów morskich. Mieszanka ta wspierać też może osoby zmagające się z osłabieniem kości i odporności czy mięśni. Wspólnie [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?
[...] w migdałach, orzechach nerkowca, w orzechach ziemnych, ziemniakach, brązowym ryżu, kaszy gryczanej, soczewicy. W suplementacji sportowej najczęściej występuje w połączeniu z witamina B6. Krzem Odgrywa kluczową rolę we wszystkich etapach tworzenia się kości. Najlepsze źródła krzemu to produkty pełnoziarniste, marchew, fasolka szparagowa. W [...]