Wykorzystanie suplementacji okołotreningowej ma na celu maksymalne wsparcie organizmu w okresie przed w trakcie, jak i po zakończonym wysiłku. Ukierunkowanie suplementacji w tym okresie bywa kluczowe w kontekście regeneracji, jak i wykorzystania całego potencjału organizmu, tak aby przeprowadzić, jak najbardziej efektywny trening. Z jakich [...]
W obliczu szybkiego tempa życia i wielorakich obowiązków dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych może stanowić wyzwanie dla kobiet, szczególnie zaangażowanych w regularną aktywność fizyczną. Zdrowa skóra, silne mięśnie i stawy, sprawny układ nerwowy oraz odporność, to tylko niektóre ze zróżnicowanych i kompleksowych wymagań [...]
Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]
Kontuzje w świecie sportu wyczynowego są nierozłącznym elementem, który wpisywany jest w ryzyko maksymalnych obciążeń i uzyskiwania od ciała wszystkiego co dała nam matka natura, co powiązane jest ze specyficznymi technikami treningowymi, stosowaniem odpowiedniej diety, suplementacji, jak i farmakologii. Trening Drugim aspektem są nasze [...]
[...] Tutaj znów kłaniają się odżywki białkowe przeznaczone dla wegan i wegetarian. „Nabiał jest niezbędny dla mocnych kości” To nie nabiał jest niezbędny, a wapń w nim zawarty. Jest on istotny dla wielu funkcji organizmu, w tym utrzymaniu ciśnienia krwi, skurczu mięśni i krzepnięcia krwi. Podobnie jak w przypadku białka, istnieje [...]
[...] węglowodanów wynosiła około 50 g na 1 l płynu, co zapewni izotoniczność roztworu. Co więcej, w składzie powinny być wyszczególnione minerały, jak sód, potas, magnez czy wapń, aby uzupełnić brakujące pierwiastki, tracone podczas wysiłku. Podsumowanie To, jaki rodzaj odżywki węglowodanowej wybierzesz, powinno być podyktowane rodzajem sportu, [...]
[...] bogate w węglowodany. Dostarczają magnez i potas. Posiadają odpowiednie proporcje fruktozy do glukozy. Pomarańcze Znajdziesz w nich witaminę C, witaminę A, błonnik oraz wapń i sporo wody. Ananasy Są bogate w witaminę C i mangan, pomagają zachować zdrowe kości i wspomagają trawienie. Truskawki Zawierają antocyjany, które pomagają spalić [...]
Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków. Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami [...]
Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
[...] naleśnikach oraz domowej roboty pasztetach. Nie ma sobie równych przy zagęszczaniu zup i sosów, nie tworzy grudek! Zawiera cenne witaminy z grupy B (B1, B2, B6), żelazo oraz wapń. Podsumowanie Wybór wartościowych i odżywczych mąk jest ogromny. Nie musisz ograniczać się do mąki pszennej. Jeśli ze względów zdrowotnych lub z powodu przekonań [...]
[...] wysiłku), nawet gdy się nawadnia. Możliwa jest utrata do 2 l potu na godzinę, przy czym traci się 1,2 – 3,6 g chlorku sodu. Równie ważne, jak sód są magnez, potas, wapń, chlorki. Hipokaliemia (zbyt niskie stężenie potasu) i hiperkaliemia (zbyt wysokie stężenie potasu), a także hipokalcemia (zbyt niskie stężenie wapnia) są często [...]
Wydawać by się mogło, że jelita i kości mają ze sobą niewiele wspólnego. Rozwój badań naukowych nad funkcją naszych jelit jest obecnie na tyle zaawansowany, że dysponujemy wieloma danymi na temat niezwykłych właściwości układu pokarmowego. Dane te potwierdzają, że około 70% naszej odporności uwarunkowane jest od kondycji jelit. Można z powodzeniem [...]
Większość ludzi choć raz w życiu miała styczność z kompleksem witamin. Multiwitamina to kompleksowy preparat pomagający zrealizować dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Sprzyja utrzymaniu optymalnego poziomu energii, samopoczucia i stanu zdrowia. Dużo biegasz? Intensywnie trenujesz? Sięgnij po multiwitaminę Zapotrzebowanie na witaminy [...]
[...] aby nie dochodziło do ich utleniania się. Białko konopne obfituje w minerały i przeciwutleniacze Nasiona konopi są doskonałym źródłem minerałów, takich jak fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, cynk i miedź. Na chwilę obecną nie ma badań, które potwierdzają, w jaki sposób obróbka nasion wpływa na zawartość poszczególnych minerałów. Jednak, gdy [...]
Woda jest niezbędna do życia — co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Usuwa z organizmu toksyny, nawilża naszą skórę, gasi pragnienie i jest niezbędna do procesów przemiany materii. Wiele osób zastanawia się, jaką wodę wybrać: czy taką w butelce ze sklepu, a może zwykłą wodę z kranu? Niektórzy mogą się zastanawiać, która opcja jest [...]
[...] niezwykle dużą zawartością łatwo przyswajalnego żelaza, nie zawiera glutenu i posiada sporo składników mineralnych. Natomiast komosa zawiera duże ilości przyswajalnego białka, witaminę E i minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź, cynk, potas i żelazo. Przeczytaj również: Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka
[...] dietę roślinną i unikaj produktów przetworzonych. Diety wyłącznie roślinne są często ubogie w niektóre składniki odżywcze, w tym żelazo, witaminę B12, jod, wapń i witaminę D. Forma żelaza, którą otrzymujesz z pokarmów roślinnych, zwana żelazem niehemowym, nie jest tak dobrze wchłaniana, jak żelazo hemowe z produktów zwierzęcych. [...]
Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]
[...] fizycznej oraz umysłowej, a także przebywających w wysokich temperaturach powietrza. Zawiera on elektrolity wchodzące w skład płynów wewnątrz- i zewnątrzkomórkowych, czyli wapń, potas, magnez i sód oraz chlor, a także glukozę, która usprawnia wchłanianie tychże pierwiastków. Dzięki temu ELECTROLYTES może opóźniać zmęczenie i zapobiegać [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]