Istnieje kilka związków chemicznych, których stosowanie w kontekście wspomagania kondycji sportowej pozostaje kontrowersyjne. Wyniki badań naukowych w tej materii nie są bowiem jednoznaczne. Jednym z dobrych na to przykładów jest suplementowanie diety beta-hydroksy-beta-metylomaślanem, czyli popularnym HMB. Nie wykazano korzyści ze stosowania HMB [...]
Każdy z nas ma dni, w których najchętniej zaszyłby się w domu i cały dzień oglądał Netflixa. Dla wielu osób właśnie tak powinien wyglądać relaks po długim i ciężkim tygodniu. Czasem też dopada nas chandra i nie mamy ochoty wychodzić domu przez kilka dni. W końcu jednak zbieramy się w sobie i wychodzimy na zewnątrz złapać trochę słońca, które [...]
Choroba Alzheimera (AD) jest główną przyczyną otępienia w populacji osób starszych i piątą najczęstszą przyczyną śmiertelności w tej grupie wiekowej. Dotyka około 44 milionów ludzi na całym świecie. Przykładowo we Francji choruje obecnie 1,1 miliona osób, a każdego roku pojawia się 225 000 nowych pacjentów. W związku z szybkim starzeniem się [...]
Odżywki białkowe to pewnego rodzaju klasyka, jeśli chodzi o żywienie osób aktywnych fizycznie, szczególnie entuzjastów sportów siłowych i dyscyplin sylwetkowych. Obecnie jednak dzięki licznym badaniom naukowym coraz częściej zaleca się stosowanie preparatów bogato-białkowych nie tylko sportowcom, ale również osobom aktywnym fizycznie w pracy, [...]
Czego potrzebujemy: 400 g surowego i obranego batata 40 g masła z nerkowców 40 g gorzkiej czekolady 20 g kakao 30 g białka o smaku czekoladowym Jak wykonać: Batata kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i blendujemy. Czekoladę rozpuszczamy i razem z pozostałymi składnikami dodajemy do zblendowanego batata. Wszystko dokładnie [...]
Połączenie suplementów zawierających leucynę, wyciąg z kociego pazura, boswellia serrata i maca może chronić stawy przed chorobą zwyrodnieniową. Sugeruje to badanie przeprowadzone przez reumatologów z Case Western Reserve University w USA opublikowane w BMC Complementary and Alternative Medicine. Kiedy naukowcy opublikowali swoje badania w 2011 [...]
Czego potrzebujemy: 8 g Dziko Słodkiej galaretki 200 ml mleko 2% tłuszczu + 50 ml wody 45 g kaszy manny 20 g WPC - najlepiej natural 2 łyżeczki erytrytolu - jeśli lubicie mega słodkie to 3. Jak wykonać: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Jak będzie zimna wlewamy do kieliszków/szklanek/słoików. Jeśli chcecie by Wasza panna cotta [...]
Czego potrzebujemy: 200 g piersi z kurczaka 50 g pomidorów 40 g sera mozzarella 50 g pieczarek świeża bazylia ulubiona dzika oliwa ulubiony dziki sos sól, pieprz, oregano, ulubione przyprawy do kurczaka Jak przygotować: Pierś z kurczaka nacinamy tak, by stworzyła nam jak największą powierzchnię. Rozbijamy ją i przyprawiamy ulubionymi przyprawami. [...]
Kwasy z rodziny omega-3 (czyli kwas α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA)) odgrywają znaczącą rolę w ustroju człowieka. Niestety we współczesnych dietach najwięcej spotyka się kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Co to znaczy w praktyce? Kwas arachidonowy jest prekursorem prostanoidów z serii 2 (w tym prostacykliny I2 i [...]
Magnez jest pierwiastkiem mineralnym, który możemy (i powinniśmy) spożywać wraz z naszą dietą. Jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w naszym organizmie. Jest niezbędny, do prawidłowego funkcjonowania wielu tkanek i narządów w naszym ciele. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowo-mięśniowego [...]
Witamina D odpowiada za wiele aspektów właściwego funkcjonowania organizmu. Jest na tyle ważna, że często zaleca się jej całoroczną suplementację. Dla osób, które mało przebywają na słońcu oraz w diecie spożywają mało źródeł witaminy D i produktów w nią wzbogaconych rynek suplementów diety oferuje wiele prostych i skutecznych rozwiązań. Preparaty [...]
Dla wielu substancji odżywczych, w tym cynku, wyznaczone zostały nie tylko zalecane dzienne ilości, jakie powinniśmy dostarczać, ale również górne tolerowane zakresy poziomu spożycia. Mimo że z pewnymi nadmiarami tych związków organizm zdrowy poradzi sobie, po prostu je wydalając, to najczęściej trzymanie się zaleceń producenta danego preparatu [...]
Ze względu na to, że orzechy brazylijskie zawierają olbrzymią ilość selenu (na następnych miejscach są ryby oraz podroby, jednak mają go znacząco mniej), w świadomości osób dbających o zdrowe podejście do odżywiania, utrwalił się łącznik: orzechy brazylijskie = selen. Jak widzimy, jest to zatem słuszne powiązanie! Selen w kilku słowach Selen jest [...]
Ashwagandha jest jednym z najbardziej popularnych obecnie środków medycyny alternatywnej. Cieszy się popularnością między innymi ze względu na szerokie spektrum działań prozdrowotnych, ale również ze względu na skuteczność. Jednym z potencjalnych zastosowań tej rośliny są przypadki zaburzeń nastroju związanych z lękiem. Właściwości ashwagandhy [...]
Analizując diety prowadzące do zaburzeń metabolicznych i otyłości łatwo zauważyć, że są one zbyt obfite w kalorie pochodzące z węglowodanów i tłuszczy, natomiast za mało zawierają energii z białka. Jest to najbardziej uniwersalna substancja odżywcza, jednak jej adekwatne do zapotrzebowania ilości nie zawsze jest tak łatwo dostarczyć do organizmu. [...]
Witamina D jest bardziej hormonem niż witaminą. Jej brak niesie za sobą rozmaite skutki uboczne. Niedobór jest związany z występowaniem złamań, uogólnionego osłabienia mięśni, zwłaszcza proksymalnych kończyn górnych i dolnych (biceps, triceps, czworogłowy uda, dwugłowy uda, półścięgnisty, półbłoniasty). Ma to kolosalne znaczenie dla sportowców [...]
Witamina D jest jedną z najczęściej niedoborowych mikro-substancji odżywczych na Świecie. Efektem tego jest coraz większa popularność suplementów diety, które mają za zadanie wyrównać poziom tego związku w organizmie. Starając się zoptymalizować stan odżywienia witaminą D, należy zadbać o kilka różnych aspektów życia, a dieta jest jednym z nich. [...]
Withania somnifera (Solanaceae), znana jako „indyjski żeń-szeń” lub „Ashwagandha”, to roślina lecznicza stosowana w praktyce ajurwedyjskiej w celu promowania dobrego zdrowia i długowieczności. Do tej pory Ashwagandha była znana jako środek stosowany do wspomagania funkcjonowania pamięci i poprawy funkcji poznawczych. Wyniki badań przeprowadzonych [...]
Koenzym Q10 szczególnie rozpoznawany jest przez osoby zainteresowane branżą anti-aging, a także przez osoby leczące np. chorobę wieńcową. Jest to związek o silnym potencjale antyoksydacyjnym, który powstaje w organizmie i może być dostarczany do niego z dietą. Niekiedy w celu wyciągnięcia maksymalnych korzyści z niego stosowany jest w formie [...]
Chociaż napoje roślinne są świetną alternatywą dla mleka krowiego, to jednym z minusów jest brak podstawowego składnika odżywczego (znajdującego się w mleku krowim) — wapnia. Pomaga budować mocne kości i zęby oraz może zapobiegać osteoporozie w późniejszych latach. Odgrywa również rolę w krzepnięciu krwi, skurczu mięśni i funkcjonowaniu nerwów. [...]