To przesiej mąkę pszenną typ. 2000 a wyjdzie Ci mąka typ. 500 bez otrąb... jeżeli ktoś nie ma mąki pełnoziarnistej pszennej/orkiszowej/żytniej to niech do zwykłej dosypie "zdrowych dodatków" a wyjdzie na to samo. Takie jest moje zdanie, każdy może mieć własne :)
Mąka orkiszowa po pierwsze robiona jest ze starej odmiany pszenicy. Poza tym otręby zawarte w mące pszennej razowej zawieraja mnóstwo witamin i składników mineralnych, ma też niskie IG. http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Otreby-pszenne-8211-niezbedny-element-zbilansowanej-diety,6352.html Zmieniony przez - 94sara w dniu 2013-03-17 09:36:11
Tym razem coś na kształt "tortilli" ciasto naleśnikowe (mąką pełnoziarnista, 3 jajka, mleko, sól) placki posmarowane sosikiem paprykowym z jogurtu greckiego, papryka, groszek zielony, pomidor, kurczak w stylu "pikantnym" :-) Smakowało, a przede wszystkim się najadłem ;-D /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/efef705e79914a7bba0f5438e2ec527e.JPG
Cziz z maka i frytki, a potem kurczak makaron z semoliny i jogurt naturalny z zioałmi i oliwkami faszerowanymi chorizo /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/7abb27456a6344a2a7d7ee22734c37d1.jpg /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/81b0c711dc8c4968801f094201d6562a.jpg /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/b80870e2617447b29b37e1575ff8cfa9.jpg
http://images66.fotosik.pl/855/32eefd7849a458e6.png Jak zwykle praca od 7 i dziś do 16:30, w domu zjadłem drugi posiłek, odczekałem godzinkę i wypiłem espresso z SHOW TIME i ruszyłem na trening. Dostałem tą przedtrenigówkę, więc spróbowałem - Ja jako osoba, która w życiu brała maks. 4 pre-worki to mega sprawa. Już ta kawa mnie pobudziła w miarę, [...]
/SFD/Images/2016/7/6/fc4d2ba93c46402cbab613d41e4af61b.png Wpiska na szybko, bo lecę na mecz ;-) /SFD/Images/2016/7/6/769c684fdb1944f8babff54b3c2dd13f.png Przed treningiem Kofeina Tran Wit. C Wit. D Po treningu Kreatyna WPC BCAA /SFD/Images/2016/7/6/6886fe8a6d704bd3b8c8e624e4c3ac04.png Wiosłowanie sztangą 12x30kg 10x40kg 3x6x62.5kg 10x40kg [...]
/SFD/Images/2016/7/27/b582198bef014204ae2ea96acc4c31ab.png Dziś w pracy do 16, więc trening po południu. Siła dość mocno idzie do przodu, ostatnio 25kg w wyciskaniu ledwo ledwo, dziś już na spokojnie 2 serie ;-) W dni hipertroficzne jednak największy nacisk kładę na technikę więc te ciężary nie będą jakieś wielkie - od tego mam dni siłowe, ale tam [...]
/SFD/Images/2016/7/29/e21417789e42486ba215f5910427a90d.png Dziś mocny zapierd... w pracy, na szczęście mam już weekend :-) Po pracy, szybki posiłek, 1h odpoczyku, kawka z batonem i na siłke. Coś mi się dziwnie ostatnią serie MC robiło, a teraz jak patrzę na filmik to zapomniałem pasa założyć do 2 ostatnich serii... %-) Wiem głowa uciekła, ale [...]
http://images66.fotosik.pl/855/32eefd7849a458e6.png Dziś wolne, więc rano poszedłem oberwać maliny, później załączyłem sherlocka (serial), poczytałem książkę i pojechałem na trening. W WL jeszcze zapas, ale na następnym treningu zmniejszę ilość powtórzeń, żeby cały czas progresować. Wiosło o dziwo dziś z zapasem. W żołnierskim już ciężko, więc od [...]
/SFD/2017/3/10/d7b6e338d3244d2dafa81228cdf7f4b2.jpg Zostało 7 tygodni redukcji. Z gory fajnie leci, ale dół brzucha, boczki, dół pleców - masakra. A więc robię to co przyniosło ostatnio efekty, a więc nieszczęsny LC. Jeśli będę widział, że słabo funkcjonuję to wrócę na węgle i spróbuję innego rozwiązania. Plan działania jest taki: 3 tygodnie na [...]
[...] i cieplej wody codziennie tak samo dodajac i mieszając i zakwas sie zrobi, dla niecierpliwych dodanie bakterii probiotycznych przyspieszy proces a dalej juz idzie zakwas karmimi i dolewamy wody i tak codzinnie. Chleb tez banał, maka+ ok 1/3 ilosci maki zakwasu, woda i sol robimy chleb wkladamy w formę i czekamy nawet cały dzień az urośnie. AMEN
A no to kolejne pytanie, które się nasuwa. Chlebek ma być razowy - wiadomo. Ale TYLKO żytni razowy czy mieszany albo pszenny też git, byle była mąka tym 2000? Rozjaśnijcie proszę ciemnocie we łbie :-)
Hmmm, ale Oveja pisała chyba, że 14 dni to max w lodówce, potem trzeba już robić następny. :-) nie trzeba, jeśli wyjmiesz go z lodówki, dokarmisz - wystarczy łyżka mąki i łyżka wody, niech postoi trochę i pobąbelkuje, a potem znowu do lodówki :) Mój pierwszy chleb na zakwasie wylądował w koszu. Mazał się w środku jakby był surowy. Zapewne nie [...]
aineko w Twoim przepisie przy cieście właściwym nie ma w ogóle wody (Ty napisałaś, że dodałaś "ciut wody"). Ja dodałam 1,5 szklanki!!! Inaczej w ogóle bym nie rozmieszała... W środku ciasto nie kleiste w porównaniu do pierwszego, ale trochę za bardzo zbite. Mam 2 pytania: 1. robię tylko z mąki żytniej razowej, nie wiem czy dobrze myślę, że jest [...]
miałabys za duże zakwaszenie i Twój chleb byłby niesmaczny, przyjmuje sie, że przy chlebie żytnim zakwasu powinno byc nie więcej niż 50 % w stosunku do maki, przy chlebie pszennym do 25 % zakwas reszta mąka zakwas albo do zlewu, albo upiecz dwa chleby drugi możesz zamrozić :)
Dont właśnie dlatego się zastanawiam nad tą mąką, jakaś odskocznia by to była od owsianych ... no i nie zawsze jest czas na zabawę z wyrastaniem chleba na zakwasie :-)
[...] bochenek na tydzień, na bochenek idzie w zależności od przepisu, 500-700 gr mąki, poza tym potrzebna Ci żytnia pełnoziarnista do odświeżania zakwasu około 150-200 do bochenka w zalezności od przepisu podsumuj :) nie zamawiaj zbyt dużych zapasów, maka pełnoziarnista ma krótki termin ważności, szybko się psuje, ja właśnie wyrzuciłam cały kilogram