Kwasy omega-3 są jednym z elementów, dzięki którym dieta śródziemnomorska znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane [...]
Wraz z nadejściem zimy wiele osób częściej zauważa problem z zatkanym nosem tuż po przebudzeniu. Jednak pogoda i jakość powietrza zmieniają się w ciągu roku, więc w przypadku osób wrażliwych problem nie musi dotyczyć tylko obecnej pory. Zatkany nos i przekrwienie błony śluzowej nosa występuje, gdy we wnętrzu nosa pojawia się stan zapalny i gdy [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
Czy pozbywanie się masy ciała skutkuje poprawą wrażliwości insulinowej? Niekoniecznie. Wiemy, iż np. mechaniczne usunięcie tłuszczu (liposukcja) nie musi mieć przełożenia na poprawę wrażliwości insulinowej. W skład masy ciała wchodzi przecież woda. Wbrew błędnym, obiegowym opiniom usunięcie pewnych zasobów wody z ustroju (diuretyki, sauna, inne [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Podsumowanie Zmniejszenie stężenia glukozy, insuliny i lipidów w surowicy oraz oddziaływanie ekstraktu TT na kluczowe szlaki metaboliczne. W toku eksperymentu wykazano również łagodzący wpływ T. terrestris na insulinooporność. Oceniono to poprzez wartości np. HOMA-IR. Zatem ekstrakt T. terrestris można uznać za [...]
Glikogen jest „paliwem”, które jest składowane w mięśniach i wątrobie. Mięśniowy podtrzymuje pracę włókien mięśniowych (stanowi energię w każdym rodzaju pracy, a szczególnie w treningu siłowym), glikogen wątrobowy reguluje kluczowy dla przeżycia parametr tj. stężenie cukru we krwi. Zarówno zbyt wysokie, jak i zbyt niskie stężenie glukozy we krwi [...]
Nie ulega wątpliwości, że żyjemy w początkach ery cyfrowej. Nie tej rozumianej jako upowszechnienie wykorzystywania narzędzi internetowych, ale jako dominującej formie aktywności kontaktów międzyludzkich. Jest to zjawisko niespotykane dotąd, w historii naszego gatunku. Oczywiście możemy winić za to zalecaną izolację społeczną wynikającą z pandemii [...]
Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]
Naukowcy sprawdzali, jak w sumie 200 minutowa praca w ciągu 5 dni wpłynie na ilość tkanki tłuszczowej u kobiet. Były to 24 młode, dość sprawne panie. Eksperyment prowadzono: w temperaturze 15°C, w temperaturze -20°C (jednak w masce, gdzie powietrze było ogrzane do 18 °C), w temperaturze -20°C (bez maski). W niskiej temperaturze [...]
Witamina K jest znana jako czynnik protrombinowy, niezbędny do krzepnięcia krwi. Jednak to nie wszystko. Osteoblasty (komórki, które tworzą kości) wydzielają zależne od witaminy K2 białko — osteokalcynę. Jest ono odpowiedzialne za syntezę macierzy kostnej. W ten sposób osteoblasty doprowadzają do mineralizacji macierzy kostnej. Witamina K2 a [...]
Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety. Cytrulina jest aminokwasem, z którego powstaje l-arginina. W badaniach naukowych wykazano, iż l-cytrulina jest skuteczniejsza dla zwiększania stężenia l-argininy w porównaniu do podawania samej l-argininy. Podsumowanie Wyniki te sugerują, że krótkoterminowa suplementacja [...]
Pisaliśmy już o filipińskim badaniu epidemiologicznym, które sugeruje, że zwalczenie niedoboru witaminy D może znacząco poprawić perspektywy pacjentów z Covid-19. Tymczasem pojawiło się nowe amerykańskie badanie z podobnym przesłaniem. Witamina D a Covid-19 Covid-19 nie uderza we wszystkich ludzi jednakowo. Osoby o ciemnej skórze, osoby starsze, [...]
W XXI wieku do łask wracają niektóre metody lecznicze typowe dla wieków średnich. Trochę to smutne, trochę przerażające. Nie, to nie znaczy, że „alternatywne terapie zdrowotne” zalecają lub aplikują lekarze, zwykle ludzie sami wyszukują podobne rozwiązania w Internecie. Renesans przeżywa morsowanie, które przynosi znikome korzyści i prawie same [...]
Jak długo zajmuje młodej mamie powrót do formy po ciąży? Według jednego z badań ok. 75% mam nawet tych, które były bardzo wysportowane przed zajściem w ciążę, powrót do pełnej sprawności sprzed ciąży może zająć nawet trzy lata. Badania przeprowadzone przez Martin Army Community Hospital w Georgii wykazały, że z 460 badanych kobiet, z których [...]
Choroba Alzheimera (AD) jest główną przyczyną otępienia w populacji osób starszych i piątą najczęstszą przyczyną śmiertelności w tej grupie wiekowej. Dotyka około 44 milionów ludzi na całym świecie. Przykładowo we Francji choruje obecnie 1,1 miliona osób, a każdego roku pojawia się 225 000 nowych pacjentów. W związku z szybkim starzeniem się [...]
Niedobór snu może prowadzić do wielu konsekwencji zdrowotnych. Osoby, które nie sypiają dobrze i odpowiednio długo, a także mają niewłaściwą higienę snu, są narażone na ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, depresji, cukrzycy, nadciśnienia czy dysfunkcji seksualnych. Niewyspani ludzie są rozdrażnieni, mają problemy z koncentracją i [...]
Smażenie może budzić wiele kontrowersji i niebezpodstawnie. Wiele wskazuje na to, iż patelnie pokryte teflonem mają wpływ na zdrowie konsumentów, a kwas perfluorooktanowy (PFOA), używany w trakcie produkcji, który DuPont nazwał C8 przeniknął do gleby, wody, a nawet do krwi konsumentów. Referencje: Bill Walker, David Andrews Teflon chemical [...]
Resweratrol to naturalny polifenol spotykany w większych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i w czerwonym winie. Wbrew potocznej opinii ten ostatni produkt nie jest zalecany, ze względu na zawartość etanolu, przynoszącego liczne skutki uboczne dla ustroju człowieka. Referencje: Zheng, X., Hai, J., Yang, Y. et al. Effects of [...]
Testosteron od kilkudziesięciu lat jest jednym z najczęściej nadużywanych środków, nie tylko dopingujących. Naukowcy sprawdzali, czy duże dawki sustanonu będą toksyczne dla wątroby. Metody: Szczury podzielono na siedem grup: kontrolna, brak dopingu (iniekcje placebo), brak treningu (nieaktywne fizycznie), doping, brak treningu (nieaktywne [...]
Sportowcy bardzo często borykają się z różnego rodzaju deficytami pokarmowymi, dotyczy to nawet tak fundamentalnej sprawy, jak ilość spożywanych kalorii! Jednak najczęściej spotykać możemy niedobory w ilości spożywanych mikroelementów. Co utrudnia wchłanianie żelaza Przy utrudnieniach związanych ze wchłanianiem żelaza nie można również [...]