SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

Org

  • Wielu osobą towarzyszą mniej przyjemne objawy po zjedzeniu określonych pokarmów. Może to być nietolerancja pokarmowa, która stanowi wśród naszego społeczeństwa coraz częstszy problem. Najczęstszymi winowajcami są laktoza, gluten i białka występujące w produktach mlecznych. Te nietolerancje, w przeciwieństwie do alergii, nie powodują reakcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 469 Data: 2023-10-11 08:32:21
  • Diuretyki są powszechnie nadużywane przez kobiety i mężczyzn w celu uzyskania ostatecznego szlifu do występu na scenie lub nawet, by pokazać się formie na plaży. Kiedyś były stosowane do „robienia wagi” przez zawodników różnych dyscyplin oraz do maskowania użycia dopingu (metabolity np. SAA w moczu).  Referencje, badania, literatura: E. Mutschler [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1968 Data: 2021-02-22 12:16:54
  • Arbuz to słodka i niesamowicie orzeźwiająca letnia przekąska. Jest pyszny, w okresie letnim stosunkowo tani, a przy okazji zapewnia nam nawodnienie (tak ważne w wysokich temperaturach powietrza) i wiele niezbędnych składników odżywczych. Wraz z melonem, dynią, ogórkiem i cukinią, arbuzy należą do rodziny dyniowatych (łac. Cucurbitaceae). Owoce w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 669 Data: 2023-06-23 11:13:33
  • Badanie American Clearwater Osteoarthritis Study, realizowane od 1988 roku, koncentruje się na wpływie stylu życia na osteoartrozę. Jednym z segmentów tego wieloletniego projektu jest analiza roli witaminy C w kontekście ryzyka i postępu tej choroby stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 835 Data: 2023-10-09 06:08:10
  • Tarczyca to gruczoł znajdujący się na szyi, który jest głównym regulatorem metabolizmu. Określa tempo metabolizmu spoczynkowego, czyli szybkość, z jaką organizm spala energię w stanie spoczynku. Jest również regulatorem poziomu energii, masy ciała i czynników takich jak apetyt.  Źródła: Hypothyroidism in Context: Where We've Been and Where We're [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 790 Data: 2023-11-11 09:15:57
  • Witamina C, a układ nerwowy

    Artykuł
    Badania naukowe

    Witamina C odgrywa znaczącą rolę jako antyoksydant, związek istotny dla zwalczania kortyzolemii (nadmierne podniesienie stężenia kortyzolu) oraz funkcjonowania układu odpornościowego. Wiele wskazuje na to, iż ma inne, liczne właściwości, które nie są znane większości ludzi. Witamina C, a Choroba Alzheimera U ludzi stężenia witaminy C we krwi i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 640 Data: 2024-01-14 09:58:17
  • Od słodzików się tyje?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Czy tego chcemy, czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji. Zamiast rozważyć realne zagrożenia wolą szukać tych urojonych. Co najgorsze na manipulację podatne są nawet osoby z wyższym wykształceniem. Czy słodziki tuczą? Nie ma na to żadnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5112 Data: 2018-05-13 16:25:41
  • Wiedza naukowa ewoluuje na tyle szybko, że niektóre książki mające więcej niż kilkanaście lat można wyrzucić na makulaturę. W dziedzinie suplementacji wspomagającej odporność i funkcjonowanie organizmu także nastąpiły ogromne postępy. Wyniki Po 6 tygodniach u 14 z 22 pacjentów (~64%) otrzymujących probiotyki odnotowano zmniejszenie nasilenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1583 Data: 2020-10-04 09:46:55
  • Z wielu przeprowadzonych do tej pory badań wiemy, iż nerki może uszkodzić bieganie długodystansowe - w moczu pojawia się krew, białko, bilirubina i leukocyty (nie powinno ich tam być, np. białka normalnie w ciągu doby odnotowuje się znikome ilości).  W jednym z eksperymentów wzięło udział 98 biegaczy. Pobrano próbki moczu zaraz przed półmaratonem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1587 Data: 2021-08-17 19:54:33
  • Beta-alanina (BA) jest aminokwasem wytwarzanym endogennie w wątrobie. Można ją pozyskiwać z pożywienia, gdyż znajduje się w drobiu, wołowinie i rybach. Niemniej, problem jest taki sam jak z kreatyną, w teorii da się ją pozyskać z mięsa, w praktyce nikt nie jest w stanie zjeść dzień w dzień takich (liczonych w kilogramach) ilości kurczaka, indyka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1149 Data: 2022-11-12 10:03:16
  • 5-alfa-reduktaza występuje we wszystkich narządach androgenozależnych – gruczołach łojowych, potowych, potowych apokrynowych i dużej części mieszków włosowych. Przekształca ona testosteron do dwuhydrotestosteronu (zwanego też dihydrotestosteronem), co wg jednej z teorii jest związane z łysieniem. Dlatego przypisuje się potencjał przyspieszania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1093 Data: 2023-01-13 06:47:35
  • Cynk to niezbędny pierwiastek odżywczy o szerokim spektrum biologicznych funkcji. Jest on kluczowy dla układu odpornościowego, gojenia ran i wielu innych procesów we wszystkich organizmach żywych. Cynk był wykorzystywany przez człowieka już w starożytności, jednak pod postacią stopów w indyjskim przemyśle metalurgicznym.  Źródła: Sadighi, A., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 741 Data: 2023-10-11 08:26:42
  • Witamina C odgrywa znaczącą rolę jako antyoksydant, związek istotny dla zwalczania kortyzolemii (nadmiernego podniesienia stężenia kortyzolu) oraz funkcjonowania układu odpornościowego. Wiele wskazuje na to, iż ma inne, liczne właściwości, które nie są znane większości ludzi.  Wiele wskazuje więc na to, iż witamina C nie jest tylko suplementem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 742 Data: 2023-11-16 13:08:13
  • Spędzanie czasu na słońcu ma wiele zalet — poprawia nastrój, podnosi poziom witaminy D i daje zupełnie inne możliwości niż siedzenie w zamkniętych pomieszczeniach. Minusem jest jednak to, w jaki sposób działają na nas promienie ultrafioletowe słońca. Poza tym, że cudownie grzeją, i ku uciesze miłośników opalania nadają ciemniejszy kolor skórze, to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2085 Data: 2023-07-26 08:33:36
  • Czy warto jeść grzyby? Czy grzyby są zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy zaczyna się sezon na grzybobranie, wówczas w lasach roi się od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze. Źródła: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 598 Data: 2023-08-21 10:11:32
  • Choroby zwyrodnieniowe i stany zapalne stawów dość często dotyczą kolan. Choroba bywa na tyle uciążliwa, że może powodować znaczny ubytek chrząstki stawowej. W konsekwencji powoduje znaczny ból, ograniczenie ruchomości i brak możliwości prowadzenia treningów. Wiek, nasze uposażenie genetyczne i masa ciała mają znaczący wpływ na rozwój choroby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2176 Data: 2023-01-04 08:56:32
  • Cynk to minerał, który odgrywa kluczową rolę w zaskakującej liczbie reakcji chemicznych w naszym organizmie, które pomagają zarówno kobietom, jak i mężczyznom, zachować zdrowie. Bierze udział w regulacji hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 600 Data: 2023-07-27 13:49:43
  • Dlaczego lepiej unikać ekstremalnych diet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kiedy celem jest zrzucenie kilku kilogramów, należy opracować rozsądny plan. Właściwa dieta, trening, suplementacja i nastawienie na długotrwałą pracę. Wiele osób wybiera jednak drogę na skróty, sięgając po kosztowne i wątpliwe w aspekcie zdrowotnym kuracje, albo drakońskie diety, myśląc, że jak trochę pogłodują, to szybko schudną i będzie „po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 547 Data: 2023-11-22 09:08:57
  • Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 504 Data: 2024-02-02 14:27:53
  • Junk food - 6 powodów, by unikać śmieciowego jedzenia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4892 Data: 2019-05-30 18:23:57