WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Pod okiem zawodowca - odpowiada GISZMAN!

temat działu:

Trec

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 364214

Nowy temat Dział zamknięty
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 612 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 42050
A ja moze zadam pytanie z całekiem innej beczki do Tomka, jak Ci sie podoba siłownia w Zduńskiej Woli na ul. królewskiej

Bo podobno byłes, i wielkie wrazenie zrobiłes na znajomych,
w Sieradzu tez chyba otworzyli nowa siłownie.

Kiedy powrot do startów??
...
Napisał(a)
GISZMAN D.Geler
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 3624 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 25684
Wojtku martwi mnie w Twoim planie treningowym przede wszystkim mały zakres ilości powtórzeń , nie wiem czy wiesz ale np.w treningu klatki piersiowej gdzie wykonujesz 3 ćwiczenia po 5p. aktywujesz bardziej do wzrostu siłę mięśni a mniej ogólne powiększanie masy mięśniowej.
Proponuję Ci więc zastosować metodę piramidalną , polegającą na wykonywaniu kilku serii danego ćwiczenia w różnym zakresie powtórzeń przykładowo:
-1s-12powt.
-2s-10powt.
-3s-8 powt.
-4s-6 powt.
Taki rodzaj wykonywania ćwiczeń zapewni Tobie pobudzenie wszystkich rodzai włókien mięśniowych, tych które reagują na większą ilość powtórzeń oraz tych które lepiej pracują przy mniejszej ilości powtórzeń ale większym ciężarze.
W każdej kolejnej serii powinieneś delikatnie zwiększać ciężar, żeby w ostatniej serii wykonać 6 powtórzeń do załamania mięśniowego.
Tą metodę możesz stosować przy każdej z partii mięśniowych.

Mam jeszcze jedną uwagę co do treningu na barki, wydaje mi się że 16 serii w Twoim przypadku to zdecydowanie za dużo.Mięśnie naramienne są niedużą grupą mięśniową, więc nie potrzebują aż tak dużej pracy.Myślę że spokojnie możesz zmniejszyć ogólną ilość serii do 12.

Jeśli chodzi o dietę to nie mam większych zastrzeżeń,dobrze że starasz się jeść regularnie 6 posiłków dziennie, to bardzo ważne dla budowy masy mięśniowej. Proponuję dodać jedynie do posiłku przed treningowego jakieś źródło białka, najlepiej pierś z kurczaka.
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 158
Dzięki za odpowiedz i postaram się zmienić to od najbliższego treningu:).Metodę piramidalną zastosować najlepiej do całego planu czy tylko do klatki?i ile czasu mają trwać przerwy 2-3min starczy czy mniejsze odpoczynki?
...
Napisał(a)
GISZMAN D.Geler
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 3624 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 25684
Wojtku piramide możesz stosować w każdej z grup mięśniowych ale najlepiej urozmaicać trening.Przykładowo możesz stosować piramidę we wszystkich podstawowych ćwiczeniach złożonych na daną partię,a ten sam zakres powtórzeń w ćwiczeniach izolowanych.
Jeśli chodzi o przerwy między seriami to stosuj mnie więcej 2/3minuty ale bardziej skupiaj się na tym żeby przykładowo uspokoić oddech po wcześniejszej serii i przystępuj do następnej.Przed najcięższymi seriami rób nieco dłuższe przerwy.
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 926 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 7906
wojtku-Ja proponuje jeszcze nie stosowac ciągle tego samego układu cwiczen,chodzi mi tu szczególnie o kolejnosci cwiczen poprostu zmineniaj je,do tego czasem uchwyt szerzej węziej,kąty ławeczek,a na inne partie rozstaw nóg czy dłoni lub zmiana na łamana sztange.

rafal-najważniejsze to że siłka spełnia moje oczekiwania,do tego dobry klimat i ludzie w temacie to to co lubie,w Zduni Mi pasi.
Co do wrażenia to jeszcze wiem że troche brakuje i raczej szczególnie sam na sobie nie robie wrażenia-zawsze oceniam sie surowo ale mam nadzieje że wróce do mega formy.
Kiedy starty?? licze na wiosne,ale zalezy to od funduszy bo chciałbym zaliczyc start na Arnold Classic Amatorów a sam koszt wyjazdu przekracza moje mozliwości z Ministerstwo Sportu mówi kryzys i nie dołozy,więc wiesz tyle kasy na przygotowania i jeszcze zapłacic za wyjazd gdzie reprezentuje Polske i za Swoje!!
Więc jak bedzie dobrze to jak zaczne od AC w Marcu to poleca na wszystko po koleji aż do Wakacji.A jak ne to Jesień i celem bedą tylko Mistrzostwa Świata.

Co do siłki w Sdz.to no comment.(duzo tu by zmienic i wymienic-moze ta starą jak rozbuduje do konca to poprawi)

KULTURYSTYKA znaczy coś więcej!!!

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 158
Dzięki wielkie za porady od następnego treningu wprowadzam je w życie:D
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 158 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 2028
Witam ponownie ^^
moje pytania :
1. czy w dietce moge zastosowac zamiast oliwy z oliwek oleju słonecznikowego
2. czemu lepsze jest oliwa z oliwek w dietce ?

Zmieniony przez - bartas1962 w dniu 2009-10-18 15:20:59

"No pain, no gain"

...
Napisał(a)
BzykuDG Zawodnik IFBB
Ekspert
Szacuny 9855 Napisanych postów 16182 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 272461
Olej słonecznikowy to głównie tłuszcz wielonienasycony, a oliwa z oliwek to tłuszcz jednonienasycony. Oleju słonecznikowego unikamy jak najbardziej.

Giszman, jeszcze pytanie co do mojego treningu. Jakie przerwy robić między seriami, tam gdzie nie jest to ściśle określone?

Kolarsko-gastronomiczny blog z elementami kulturystyki powered by SFD - http://www.sfd.pl/post-p18363444.html 

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 612 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 42050
Tomek- dzieki za odpowiedz, milo miec w okolicy zawodnika i to nie byle jakiego
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 926 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 7906
bartas1962-słonecznikowy odpuśc sobie całkiem,co do oliwy z oliwek to taka ostatecznosc jakościowa.Ja polecam Olej Lniany,lub Olej Arachidowy,swietny ale drogi na maxa jest z Pestek Dyni.

raf-spoko to słyszec bo wiesz jak czasem na zazdrosci ludzie postrzegaja i mówią.

KULTURYSTYKA znaczy coś więcej!!!

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Dział zamknięty
Poprzedni temat

EXTREME MEN'S FORMULA - nowy skład stara cena

Następny temat

WAKACJE Z TREC'IEM - Letni konkurs TREC Nutrition

Shoty
Polecane artykuły