Szacuny
0
Napisanych postów
13
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
140
Witam, jestem nowym użytkownikiem choć za soba mam juz dobre 2 lata ćwiczen. Chcialbym abyscie pomogli mi w ulozeniu cwiczen na barki. Moj aktualny plan to
wyciskanie zolnierskie 12 10 8 6
wyciskanie hantli siedzac 10 10 10
podciaganie sztangi do brody 12 12 12
i unoszenie hantli przodem stojac 10 10 10
Nie wiem gdzie popelniam blad ale moje barki wygladaja biednie, dieta jak najbardziej jest z dodatnim bilansem kalorycznym. Tak naprawde nie wiem gdzie popelniam blad, wydaje mi sie ze wlasnie w treningu. Tylny akton barkow jest dosc dobrze rozwiniety ale boczny i przedni bardzo slabo. w czym tkwi problem prosze o pomoc ; )
Szacuny
1
Napisanych postów
67
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
3281
kiedyś oglądałem wywiad z pewnym kulturysta(nie pamietam jak się nazywa) ale mówił ze u niektórych barki potrzebują dużej ilości powtórzeń 15-12. Więc może jesteś jedna z osób na które to bedzie działac. Myślę, że powinieneś sporóbowac, moze to je ruszy ;)
~pozdrawiam
Szacuny
524
Napisanych postów
21399
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
141207
Moim zdaniem za dużo dostaje przedni akton barków [dwa wyciskania] + wyciskania na klate przy których też pracuje + jeszcze dobijasz unoszeniem w przod.
Podciąganie sztangi do brody jest kontuzjogennym cwiczeniem i szybko siądą ci stawy, jesli już chcesz robić to ćwiczenie to z linami na wyciagu dolnym.
Poza tym nie ma nic na tył barków, proponowałbym dać jedno wyciskanie [np. push press], unoszenie sztangielek na boki wylewający, podciąganie lin wyciągu dolnego i coś na tył barków.
Zmieniony przez - Viren w dniu 2010-11-07 12:01:26
A plan slaby. Bardzo mocno skupiasz sie na przednim aktonie, a jednoczesnie pomijasz boczny i calkowicie pominales tylni. Tak wiec nic dziwnego w tym, ze Twoje barki wygladaja "biednie", jak sam to okresliles.
Zmieniony przez - Ballomus w dniu 2010-11-07 12:03:52
Szacuny
401
Napisanych postów
72270
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
304533
Heh problem powszechny i dotyczy również mnie.
Plan, który powinien ruszyć Twoje barki:
1. Push press 5 serii po 6 powt z progresja
2. High pull z kolan 4 s po 8-10 powt
3. Unoszenie sztangielek bokiem:
robisz progresję 12 powtórzeń w serii do ciężaru, w którym nie wykonasz tych 12 powt. Potem cofasz się z ciężarem wykonując serie do upadku tymi samymi sztangielkami.
Np:
7 x 12
9 x 12
12 x 12
15 x 10 --> nie wykonałeś 12 powt więc powrót
12 x 18
9 x 21
7 x 25
Działa. Masz jedno ćwiczenie typowo masowe, drugie ciężkie na boczne aktony i na koniec masakra na zajechanie ich.
Tylny akton wkomponuj w trening pleców. Moga to być dwa ćwiczenia jeżeli tez mocno kuleje (np face pull i wymach w opadzie).
Zmieniony przez - Hubert81 w dniu 2010-11-07 12:11:52
Szacuny
0
Napisanych postów
13
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
140
ankiete wieczorem wypelnie.
faktycznie widze teraz ile wiem o treningu, czyli nic.
katowalem przedni akton jak szalony.
Hubert81 - sprobuje tak jak mowisz + tylny akton wkomponuje w trening plecow. wielkie dzieki panowie
Szacuny
12
Napisanych postów
2864
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
52118
za duzo tego wszystkiego, 3 podstawowe cwiczenia po 3-4 serie w zupelnosci wystarcza, tym bardziej ze z twoją wagą jeszcze budujesz mase więc skup sie na wolnych ciężarach. np wyciskanie sprzed glowy szerokim chwytem lub na szerokośc barków, unoszenie sztangi/ sztangielek przodem, unoszenie bokiem, zakres powt od 12-15, przy czym mozna dodać na koniec np dodatkowo wyciskanie z malym ciezarem, 2 serie do oporu, tył barków rób z plecami, ja robie czasem tez barki po treningu klatki, ale taki trening wymaga naprawde dużo energi i odpowiedniej regeneracji