Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]
[...] z nich jest kontrola i obniżenie poziomu cukru we krwi. Kolejny dotyczy przemian chemicznych w twoim organizmie, po strawieniu cynamonu. Dzięki niemu organizm podnosi poziom przemiany materii, ale również temperatury ciała. Kiedy metabolizm przyspiesza, ty szybciej spalasz kalorie i chudniesz szybciej. Woda To prawda - po prostu pij czystą wodę. [...]
Współczesne komiksy, filmy akcji, trend w promowaniu idealnych, odtłuszczonych sylwetek prowadzą do stosowania przez mężczyzn najróżniejszego rodzaju legalnych i nielegalnych środków wspomagających budowanie mięśni oraz utratę tkanki tłuszczowej. Jednymi z najpopularniejszych (wg statystyk np. WADA) są sterydy anaboliczno-androgenne. Obejrzyj [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
Diuretyki należą do niesłychanie groźnych środków, jeśli są nadużywane, a tak właśnie dzieje się w kulturystyce. Te same problemy są związane z hormonem wzrostu, IGF-1, insuliną, beta-mimetykami, sterydami anaboliczno-androgennymi. W małych dawkach i w zastosowaniach leczniczych nie stanowią one zagrożenia dla życia. Tymczasem przedawkowywane [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
Hormony na ogół utożsamiamy ze źródłem problemów takich jak nadwaga, czy też problemy skórne. Warto również zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania [...]
„Zakwasy” są najbardziej zmitologizowanym elementem treningu siłowego, choć nie tylko. Mogą pojawić się po podbiegach, interwałach, treningu plyometrycznym (np. skokach). Nawet zwykłe bieganie i marsze z obciążeniem mogą prowadzić do powstania DOMS (np. przy dużej objętości treningu aerobowego lub po długim okresie bezczynności). Jeśli chodzi o [...]
Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]
[...] sugeruje się, że możliwe jest osiąganie niesamowitych efektów w tydzień, pozbycie się 10 kg tłuszczu w miesiąc lub inne, niemożliwe z fizjologicznego punktu widzenia przemiany ciała (np. znaczny przyrost masy mięśniowej z jednoczesną redukcją tkanki tłuszczowej). Gdyby to było takie proste, po ulicach chodziliby sami kulturyści i [...]
[...] diuretyków tiazydowych, leków hormonalnych). Homocysteina: ma wpływ na występowanie np. niedokrwiennego udaru mózgu, wywołuje stres oksydacyjny np. wpływając na przemiany lipidów (proces dysfunkcji śródbłonka naczyniowego), może powodować dysfunkcje w kodzie genetycznym DNA i RNA (hipo- i hipermetylacja), obniża stężenie adenozyny [...]
[...] na „wspomaganiu” pozbywanie się nawet 1 kg tłuszczu oznacza katorgę oraz wyrzeczenia, a jeszcze trudniejsze jest budowanie masy mięśniowej. Dlaczego? Bo zaczynasz przemiany ciała od niewłaściwej strony. Aby zredukować tkankę tłuszczową, wcale nie musisz poświęcać czasu na aeroby, interwały czy innego rodzaju treningi oporowe. Redukcja [...]
Bardzo często zdarza się, iż osoby, które nie osiągają postępu w treningu siłowym, twierdzą, iż „posiadają szybki metabolizm” lub „mają kiepską genetykę”. Rozpoczynają eksperymenty z setkami różnych rozwiązań: treningi FBW, dzielone, podwójnie dzielone, crossfit, super serie, serie łączone, łańcuchy, dodatkowe gumy, deski, ograniczony zakres [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] i zwiększy ilość dostępnego progesteronu, jednak nandrolone zmniejsza ilość CYP17A1, dlatego przemiana progesteronu do androstendionu jest upośledzona (tak samo, jak dalsze przemiany do testosteronu). W innych badaniach wykazano, iż trening wytrzymałościowy i podawanie CLA powodują zwiększoną ekspresję genetyczną CYP17A1. Nandrolone działa [...]
[...] zdrowiu. Podkreślam nadmiar. W o wiele większym stopniu ten problem dotyczy cukrów prostych (glukoza, fruktoza) oraz dwucukrów (laktoza, sacharoza). Wszystkie te procesy i przemiany można precyzyjnie prześledzić np. w publikacji Minga Leong Lima, Jason O’Neal Roacha „Metabolizm i żywienie – Crash Course”. Skoro wg dr. Gartha Davisa cukier nie [...]
Aktualizacja 04 grudnia 2022 Zainteresowanie suplementacją wspomagającą stawy przychodzi zazwyczaj, gdy dojdzie do uszkodzenia, nadwyrężenia czy przeciążenia aparatu ruchu. Rzadko myślimy o suplementacji tego typu w kontekście typowo profilaktycznym, gdzie suplement za zadanie ma odżywiać stawy i podtrzymywać ich pełną aktywność. Czy właściwym [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]