[...] napoju były narażone na ponad dwukrotnie większe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II (w okresie 5 lat) i 79% większe ryzyko w okresie 10 lat. Co jest gorsze dla zdrowia: piwo, napoje cola czy soki owocowe 100%? Ciężko odpowiedzieć na to pytanie. Wg obecnych danych, bezpieczna ilość etanolu wynosi 0 g dziennie. Nowsze badania opublikowane na [...]
[...] na wystąpienie różnego rodzaju chorób. Może wydawać się to niewiele, ale w skali świata oznacza dodatkowych 100 000 zgonów powiązanych z piciem alkoholu. Jedno mocniejsze piwo może dostarczyć nawet 25 g etanolu – wniosek wyciągnij samodzielnie. Odnieśmy to do popularnych alkoholi: piwo 500 ml, 4,5% - zawiera 22,5 ml etanolu (~18 g) w 500 ml, [...]
[...] ogłoszono jednak, że wdrożono nowy system filtracji, aby wyeliminować ten niewegański składnik. Teraz wszystkie odmiany Guinnessa, są przyjazne dla wegan. Podsumowanie Czy piwo jest wegańskie? Zazwyczaj tak. Dokładna odpowiedź na to pytanie zależy od składu i procesu produkcji. Wiele tradycyjnych piw nadal może zawierać składniki pochodzenia [...]
[...] mózgowej. Z badań wynika, że o ile nawadnianie zawodnika napojem bezalkoholowym lub zawierającym do 2% alkoholu jest porównywalne, o tyle 4% alkoholu w napoju (np. słabe piwo) spowalnia proces regeneracji, gdyż nasilone jest wydalanie moczu (dalsza utrata wody z organizmu). Co ciekawe, im wyższe stężenie alkoholu, tym gorzej. Wódka [...]
[...] spożycie alkoholu w porównaniu do picia z tych o zaokrąglonym kształcie. Ponadto, kiedy na kuflach były zaznaczone pomiary objętości, to pijące z nich osoby wypijały piwo znacznie wolniej od tych, którzy pili z kufli bez oznakowania. Dlatego też nasuwa się jedna myśl - mając świadomość na temat objętości spożywanego alkoholu oraz wielkość [...]
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
[...] Tak więc - nie. Podwyższone stężenie IFN-γ pod wpływem picia alkoholu nie należy uznać za objaw pozytywny. Czy wzrost stężenia IL-2 jest korzystny? Znów niekoniecznie piwo miało pozytywny wpływ. Wzrost stężenia IL-2 wcale nie należy interpretować, jako pożądanego efektu. Ogólnie pod wpływem czynnika uszkadzającego, bądź na skutek indukcji [...]
[...] przekornie, który to środek ma lepszą absorpcję, który lepszą biodostępność, a który większa bioretencję. Tymczasem tak naprawdę do akcji powinien wkroczyć… przemysł piwowarski. Istnieją bowiem dowody na to, że piwo w sposób co najmniej zadowalający zwiększa poziom magnezu we krwi. Gdzie dwóch się bije… Od co najmniej dekady, reklam [...]
[...] zdumiewające rezultaty. W 2020 r. po raz pierwszy w piwie zidentyfikowano węglowodany, o których wcześniej nie wiedziano. Naukowcy testowali odmiany lager, pilsner i piwo słodowe. Tylko piwo pilzneńskie nie zawierało analizowanych 5 rodzajów węglowodanów. Piwo typu lager zawierało 471 mg na litr pięciu rodzajów węglowodanów, podczas gdy [...]
[...] Europy Wschodniej. Według tej klasyfikacji „najmniej zdrowym krajem” jest Republika Czeska! To, z czego słynie Republika Czeska, obok specyficznego dla Polaków humoru, czyli piwo, może być tutaj głównym negatywnym czynnikiem, pozycjonującym ten kraj w tej niechlubnej klasyfikacji. Przeciętny Czech wypija w ciągu roku 13,7 litra alkoholu! Kolejne [...]
[...] i elektrolitami. Kiedyś naukowcy sprawdzili, jak doraźnie niewielka ilość alkoholu w postaci piwa wpłynie na nawodnienie po treningu. Spożywano ~736 mL napojów. Grupy pijące piwo z alkoholem dostarczały 12,1 g etanolu dla piwa zawierającego 2% alkoholu oraz ~29 g etanolu dla piwa mającego 5% alkoholu. Po 1 h produkcja moczu była wyraźnie i [...]
[...] Wniosek: picie piwa jest powiązane z przyrostem centymetrów w pasie, ale wynika to bardziej z ogólnego wzrostu wagi, w całym ciele. Naukowcy nie stwierdzili, by piwo powodowało odkładanie się dodatkowych kilogramów tylko w tułowiu. Marion Grillparzer kolejny raz pisze o rzeczach, o których nie ma żadnego pojęcia. Największe błędne [...]
[...] wpływ alkoholu na wyniki sportowe, niektórzy nawet źle interpretują wyniki dotyczące picia alkoholu i poziomu testosteronu we krwi. Dziesiątki lat krążą mity o tym, iż piwo dobrze robi na „zakwasy” oraz o tym, iż alkohol chroni przed zatruciami pokarmowymi. Właściwie na ten temat mógłbym napisać książkę. Nie zmienia to faktu, iż [...]
[...] na gromadzenie tłuszczu (ale mówimy o maksymalnej dziennej podaży rzędu 40 g czystego alkoholu dziennie, a tyle w Polsce nikt nie pije). Dr. Anna Kokavec wykazała, że piwo obniża kortyzol oraz krótkotrwale wpływa na obniżenie apetytu (wpływ na GLP-1). Czerwone wino mocno podbija kortyzol oraz silnie stymuluje apetyt. Wino białe działa [...]
[...] alkohol powoduje, że składniki odżywcze szybko trafiają do mięśni. Czy tak jest w rzeczywistości? To wątpliwe. Zanim do tego dojdziemy, garść danych do interpretacji badań: piwo 500 ml 4,5% - zawiera 22,5 ml etanolu (~18 g) w 500 ml, czyli 126 kcal, piwo 500 ml 6% - zawiera 30 ml etanolu (23,7 g) w 500 ml, czyli 142,2 kcal, piwo 500 ml 10% - [...]
[...] Acetaldehyd stanowi główny metabolit etanolu i jest klasyfikowany jako znany kancerogen. Duże dawki alkoholu a profil hormonalny u mężczyzn 72 mężczyzn piło alkohol: 36 piwo i 36 wino. Spożywali od 0,9 do 2,1 g etanolu na kg masy ciała, stanowi to od 72 g do 168 g etanolu dla 80 kg mężczyzny. Dużo! Odpowiada to wypiciu co najmniej [...]
[...] tkanki tłuszczowej mają strongmani czy trójboiści). Kwestia owoców Ponadto sugerowanie, iż owoce są zdrowe, stanowi przykład myślenia w rodzaju: „wódka jest szkodliwa, a piwo nie”. Zarówno wódka, jak i piwo zawierają etanol. Oczywiście, wódka powoduje większe odwodnienie i łatwiej ją przedawkować (większa zawartość etanolu w 100 g roztworu). [...]
Okres potreningowy jest krytyczny dla uzyskania przyrostów masy mięśniowej, regeneracji glikogenu i układu nerwowego. Możesz trenować jak tytan, sięgać po środki dopingujące i marnować większość efektów przez niewłaściwe postępowanie w najważniejszym okresie istotnym dla hipertrofii. Co robić, a czego unikać po wysiłku? Rozciąganie Nie jest złym [...]
Kulturyści i inni sportowcy bardzo często sięgają po alkohol. Niestety, to bardzo zły pomysł. W maksymalnym skrócie przytoczę główne fakty i mity dotyczące alkoholu. Alkohol kontra marihuana Na świecie po kannabinoidy (np. marihuanę, haszysz, syntetyczne imitacje) sięga ok. 182,5 mln ludzi (3,8% populacji). Jednakże mimo wytężonej pracy, nie [...]
[...] językiem. Czyli: Dla osoby ważącej 80 kg – 120 g etanolu, a jest to ok. 152 ml czystego etanolu, czyli 380 ml wódki). Osoba ważąca 50 kg wypiłaby 75 g etanolu (jedno piwo 500 ml, 6% zawiera 23,4 g etanolu). Stąd panie musiałyby spożyć odpowiednik nieco ponad 3 piwa 6% lub ~235 ml wódki. Osoba ważąca 100 kg wypiłaby 150 g etanolu (jedno [...]