SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

olej do smażenia

  • Olej MCT i olej kokosowy to tłuszcze, które zyskały na popularności wraz z większym zainteresowaniem dietą ketogeniczną. Choć mają wspólne cechy, to jednak są między nimi pewne różnice i każdy z nich ma swoje unikalne zalety oraz zastosowania. Pielęgnacja urody i skóry Wysoki udział kwasu laurynowego w oleju kokosowym sprawia, że jest on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6495 Data: 2020-07-02 20:13:33
  • Zdrowe i wygodne smażenie - Dziki Spray

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] gdy nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że większość osób używa do smażenia nie do końca zalecanych tłuszczów takich, jak: olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej sezamowy, olej lniany, margaryna. Niestety skład ich oparty jest głównie o niezbędne nienasycone kwasy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5099 Data: 2018-06-15 12:29:45
  • Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15952 Data: 2019-03-20 20:19:04
  • [...] każdym ćwiczeniu jest ona najważniejsza. Film instruktażowy https://www.youtube.com/watch?v=artFx1gn52s Poczytaj więcej na temat przysiadów i ich techniki: Tutaj Wykroki To kolejne ćwiczenie, które poprawi wygląd twoich pośladków, ud, a przy okazji korpusu, gdyż przyda się tutaj umiejętność utrzymania równowagi. Możesz je robić w formie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26276 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na wątrobę, z kolei glukoza powoduje huśtawkę glikemiczną (nagły wyrzut insuliny nie sprzyja sportowcom). Jakie są najlepsze źródła tłuszczów? Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe, poza tym mają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28565 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] a należy zadbać o wyższą podaż kwasów omega-3. Większość tłuszczów pochodzenia roślinnego jest bogata w kwasy o-6, a zawiera znikomą ilość kwasów o-3 (wyjątek stanowią olej lniany i rzepakowy). Oliwa z oliwek nie zawiera wcale znacznych ilości kwasów omega-3. Być może jej prozdrowotne działanie wynika z niskiej zawartości kwasów omega-6 (w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3023 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • [...] kwasy tłuszczowe omega-3 i jakie mają znaczenie? Omega 3 to: kwas eikozapentaenowy (EPA; C20:5) kwas dokozaheksaenowy (DHA; C22:6) kwas α-linolenowy (zawierają go np. olej sojowy, rzepakowy, olej z zarodków pszenicy, lniany). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids). Kwas eikozapentaenowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6262 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6666 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Smażenie na tłuszczu - czym jest punkt dymienia oleju?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, oliwki, awokado, kokos i wiele innych. Każdy rodzaj oleju ma swój własny skład chemiczny, co oznacza, że ​​niektóre oleje lepiej nadają się do sałatek, a inne do smażenia mięsa. Jedną z najważniejszych rzeczy, które należy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1090 Data: 2022-06-02 13:10:35
  • Olej kokosowy a cholesterol

    Artykuł
    Zdrowie

    Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14968 Data: 2017-11-19 11:48:46
  • Kiedyś (w latach 70. XX wieku) olej rzepakowy był uznawany za antyodżywczy składnik diety. Zwierzęta eksponowane na kwas erukowy wykazywały spowolniony wzrost, mniejszą wydolność i gorszą tolerancję zimna. Okazało się, iż długotrwała ekspozycja na kwas erukowy prowadziła nawet do włóknienia serca. Ogólnie przyjęło się, iż należy wystrzegać się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2563 Data: 2018-12-28 14:24:59
  • Olej kokosowy i kontrowersje z nim związane

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają jedynie producenci? Z drugiej jednak strony, ze względu na wysoki proces przetworzenia dużo bogatszym w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5174 Data: 2017-09-14 10:00:36
  • Olej kokosowy w kuchni i kosmetykach

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Rok 2016, jak i 2017 zdecydowanie można okrzyknąć rokiem kokosa. Wszystko za sprawą szeroko rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7122 Data: 2017-08-21 09:41:56
  • Na czym smażyć? Najlepsze oleje w sprayu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nasyconych do jedno i wielonienasyconych, są jak najmniej przetworzone, odporne na utlenianie i mają wysoki punkt dymienia. Do takich tłuszczów zaliczyć możemy smalec, olej kokosowy, masło klarowane i do krótszego smażenia np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Niezależnie jednak, co wybierzemy, to jednak tłuszcz jest tłuszczem i zawiera [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5379 Data: 2018-12-20 09:39:22
  • Dieta ketogeniczna może być nie lada wyzwaniem dla osób, które wcześniej jej nie próbowały. Choć perspektywa smacznych, obfitych w tłuszcz posiłków wydaje się dość przyjemna, dieta Low Carb wcale nie należy do łatwych. Aby przebiegała sprawnie, warto ją uzupełnić o suplementację, która pozwoli nam zaadaptować się do nowych warunków dietetycznych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11922 Data: 2018-01-30 09:24:15
  • [...] środek spulchniający. To ciasto jest nieco „cięższe” niż do naszych naleśników, placki te są znacznie grubsze. Smaży się je z obu stron na złoty kolor, np.: na oleju kokosowym. Pancakes Protein ALLNUTRITION W ostatnim czasie pojawił się na rynku suplementacyjnym produkt, który z łatwością możemy wykorzystać w swojej kuchni. Bez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10587 Data: 2017-12-31 08:51:30
  • Gotowanie jako jedyna słuszna metoda obróbki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    "Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4459 Data: 2017-07-19 09:35:52
  • Dieta dla wielu osób kojarzy się z drogimi potrawami, wyrzeczeniami i dużą ilością warzyw, których cena za kilogram jest niejednokrotnie wyższa niż kawałka mięsa. Młode osoby często rezygnują z działań liczenia kalorii i pilnowania jadłospisu z racji kosztów i czasu, jaki musiałyby poświęcić na przygotowanie jedzenia. Dodatkowo otrzymywane w domu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8711 Data: 2021-05-04 19:33:02
  • [...] (ryżowa, kukurydziana - można także zmieszać te mąki pół na pół) 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka mleka roślinnego (np. owsianego, sojowego lub migdałowego) 2 jajka łyżka oleju kokosowego do smażenia woda gazowana (opcjonalnie) szczypta soli krem VEGELOVE Cherry Choco Wykonanie: W wysokim naczyniu miksujemy mąkę bezglutenową z mąką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2492 Data: 2022-03-15 12:49:48
  • Domowe posiłki często uważane są za zdrowe. W większości przypadków jest to prawda, ponieważ gotując samodzielnie, kontrolujesz dobór składników i ich jakość. Jednak możesz podczas gotowania popełnić błędy, które sprawią, że posiłek nie będzie zdrowy. Krojenie mięs i warzyw na tej samej desce Podczas krojenia mięsa na drewnianej desce wyciekają z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13545 Data: 2018-02-01 10:57:44