[...] gorzej niż zwykle – przepływ krwi wyraźnie się zmniejszył. Tego typu efektów nie zauważono u osób, które jadły posiłki przyrządzone na świeżym czy niskotłuszczowym oleju. Zwykły olej kilkakrotnie używany do smażenia nie tylko wpływa na podniesienie poziomu „złego” cholesterolu, ale obniża także ten [...]
Tłuszcze są ważne, doczytaj sobie o nich i próbuj włączyć tak, by Ci pasowały smakowo i do przygotowywania posiłków. Masło, smalec, olej kokosowy (bardzo dobry do smażenia), oliwa z oliwek dobrej jakości (niestety droga), olej lniany wysokolinolenowy (min.50% omega3 w składzie - ważne!), olej rzepakowy - najlepiej zimnotłoczony i bio , a do [...]
[...] - jest to moment w którym pod wplywem temeprtury produkt zaczyna się degradować i wyzwalać substancje rakotwórcze. Temperatura dymienia niektórych tłuszczów (stopnie C): -olej palmowy - 240, -smalec - 220, -oliwa z oliwek - 210, -olej sojowy, słonecznikow - 170, -olej z pestk winogron, kukurydziany - 160, -margaryna - 150, -masło - 110. Za [...]
[...] krótkotrwały i nie powoduje negatywnych zmian. Jednak jesli chcesz wydłużyć proces smażenia albo smażyć w wysokiej temp. (np. do zrumienienia mięsa), używaj smalcu lub oleju kokosowego. Jeśli chodzi o problemy trawienne to raczej mam częste biegunki i dlatego też nie bardzo jestem pozytywnie nastawiona do wszelkich mieszanek ziołowych bo [...]
[...] nabiału (w tym mleka półtłustego albo tłustego o ile tolerujesz), mięs (nie tylko chudych), ryżu, makaronu, kasz, płatków owsianych, płatków kukurydzianych, orzechów, masła orzechowego, do smażenia smalec/masło/olej kokosowy. Warzywa bym ograniczył na koszt owoców + co jakiś czas cheatmeal gdyby nie szła masa po Twojej myśli. Ile masz wzrostu?
[...] Ketchup już udało mi się ograniczyć do 0. Bo robie własny. Wypijam też czasem jak mam zły dzień i dużą ochote i głód cole 0kcal żeby to zabić. Do smażenia niedługo dołączy olej koko bezsmakowy, więc nada się do pieczenia mies. Jak nie masz pomysłu na dania, warto zajrzeć do KUCHNI SFD tam znajdziesz mnóstwo przepisów. Boczek od czasu to ok [...]
Oliwę bym na twoim miejscu zamienił na olej lniany , bo dobra oliwa swoje kosztuję , wcale napis dziewica nie musi świadczyć o jej jakości . Oliwę bym kupował do smażenia 7-9 złoty , a olej lniany do zapijania ;-) "Opuściłem jeden posiłek , bo trochę później wstałem. Do tego wczoraj poszło trochę żarcia typu: chipsy , frytki i ciasto. W sylwestra [...]
W Biedronce jest teraz oferta azjatycka, w której pojawił się olej kokosowy. Chciałam się zaopatrzyć w takowy do smażenia omletów i zastanawiam się: http://www.biedronka.pl/pl/product,id,16310,name,olej-kokosowy-500-ml Czy lepiej zainwestować w jakiś lepszy? Najprawdopodobniej jest on rafinowany, ale nie jestem pewna. jak do smażenia to polecam [...]
[...] innymi dziennikami. Rozkład wygląda bardzo sensownie, ale jeśli nie będziesz tyła to dołożyłabym trochę, żebyś miała siłę na ntreningach bo tu trzeba będzie mocno dołożyć żeby coś zadziałać :) Co do diety olej rzepakowy zmień na inny, w zależności do czego go tam używasz. Jeśli do smażenia to zmień na olej kokosowy, masło klarowane albo smalec.
Olej z pestek winogron zastąp jednym z zalecanych źródeł tłuszczów: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE%2C_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html Do smażenia olej kokosowy, smalec lub masło klarowane. Okej, czyli jeśli zamienię olej rzepakowy na kokosowy rafinowany do smażenia to WSZYSTKO w jadłospisie jest ok czy coś do poprawki ? [...]
[...] ziemniaki, raz że posne są i się nimi nie najem a dwa że trzeba je obierac :D Zawsze dobra rybka pstrąg lub makrela ewentualnie tuńczyk z puchy Z tłuszczy to oliwa z oliwek, olej lniany, masło i olej kokosowy do smażenia ! Ps Panowie dodajcie trochę motywacji do ciężkich treningów, bo minął tydzień a nikt nic nie pisze...... ? Oczywiście bez [...]
Dzień 6 nietreningowy Wstałem rano poszedłem z kolegami w piłę pograć ale jak co weekend dieta jest kompletnie inna ponieważ chce odpocząć od szkoły, później poszedłem z dziewczyna do znajomych to oni tam pili drinki ja piłem soki.Później byliśmy u mnie ale już sami Dieta: 1.Makaron + Jajka + Olej z pestek winogron do smażenia 2.JW + grześiek [...]
[...] dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych odpornych na obróbke termiczną. Nadaje sie doskonale do krótkotrwałego smażenia. Podobne właściwości, choć juz nieco gorsze ma olej rzepakowy niskoerukowy Do smażenia nie nadają sie oleje z dużą zawartoscia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych a wiec olej lniany, słonecznikowy niemodyfikowany, z [...]
Olej kokosowy używany do smażenia nie zmienia smaku potraw (nawet ten nierafinowany, który pachnie kokosem). Na zimno może to sugestia przez zapach, ale mi bardziej smakuje do słodkich rzeczy. Rafinowany jest bezzapachowy i bezsmakowy, ale trochę mniej wartościowy, co nie znaczy, że zły do smażenia. Smażyć też można na maśle klarownym - możesz [...]
Ogólnie nie powinno się smażyć, ale jak już to smażymy na tłuszczach takich jak smalec, masło klarowane, olej kokosowy, są to głównie tłuszcze nasycone, które nie ulegają utlenieniu. Zwykłe oleje roślinne, te dobre nierafinowane, nie nadają się do smażenia. Trzeba je spożywać tylko na zimno, inaczej będę bezwartościowe, a nawet szkodliwe.
[...] cudo, wystarczy etykiete czytać. Olej Canola na pierwszym miejscu w składzie, czyli rzepakowy organiczny, ponoć z Kanady :-P Ma kalorii tyle samo jak każdy inny olej 9kcal na 1g. Tyle że "Wartości odżywcze na jedno psiknięcie (0,37g): śladowe ilości kalorii, 0g białka, 0g węglowodanów, śladowe ilości tłuszczu" pozwala im napisać "0 [...]