Dokładnie. Zakup teflonowej patelni czy ceramicznej do smażenia beztłuszczowego to wydatek jednokrotny na szmat czasu. Warto zainwestować, po okresie czasu i tak się zwróci bo olej kosztuje :D Tak czy siak pozostanę przeciwnikiem smażenia. Nie radykalnym, ale jednak. Zmieniony przez - karnisz w dniu 2013-11-03 20:06:57
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
"Jeśli chodzi o rodzaj tluszczu to oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych najlepiej stosować na surowo, bez ogrzewania. Nie należu używać ich do smażenia ze względu zawartość w nich dużej liczy podwójnych wiązń, do których przyłącza się tlen powodując powstanie wodoronadtelnków. Im więcej wiązań podwojnych zawiera kwas [...]
[...] pszenicy czy barwników (karmel). Kasza gryczana czy jaglana mile widziane :-)) Te 40g oliwy to do smażenia poszło? Nie smaż na oliwie - lepiej na maśle klarowanym czy smalcu. Polecam też olej kokosowy (zimno tłoczony, extra virgine) do smażenia. Oliwy używaj na zimno np. do sałatek Mam nadzieję, ze ważysz wszystko przed gotowaniem a nie po :->
[...] oliwa z oliwek, ale z tego co widze na potreningu to olwej kokosowy ma jeszcze wiecej kalorii. Czy to nie jest jakies przeklamanie ? W 100g aż 900 kalori, a oliwa i inne oleje mają trochę mniej jednak. Dlaczego ten olej nie tuczy ? Oznacza to ze moge pomijac dodawanie tego oleju w małych ilosciach do ogólnego zapotrzebowania dobowego ? Np [...]
Witam, mam pytanie dotyczące smażenia. Czy moge smażyć na łyżce oleju kokosowego albo oliwy z oliwek będąc na redukcji czy zmniejszy to efekty redukcji? Czy olej sezamowy jest ok do smażenia?
[...] wersja zachowującą swoje wartosci odżywcze. Nadaje sie tez jako krem czy do włosów itd. Wersja rafinowana jest chemicznie przetwarzana i nic nie warta tak naprawde. Niema smaku ma twarda konsystencję i kosztuje 2,3 razy taniej, nie zachowuje swoich wartości. Obie nadaja sie do smażenia bo to dalej olej tylko ze dosc znacznie się różnią.
[...] na palec i już się rozpuszcza, więc w przypadku wanilli,cynamonu. Wystarczy dodać go do szklanki. W tym przypadku rozpuszczają go w kawie/herbacie. pamiętaj, że musi być to olej nierafinowany, czyli dużo dużo droższy. O jakiej kostce mówią? Nie mam pojęcia. Może jakiś przepis, albo już kupna. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi w temacie :) Już [...]
[...] mi się trochę w głowie :) Wklejam poprawiony jadłospis. Podsumowując: Zero glutenu, zero nabiału (no prawie zero, nie umiem zrezygnować z białej kawy :), do smażenia olej kokosowy, do sałatek oliwa, zamiast keczupu ocet balsamiczny do marynaty, do tego będę dodawać przyprawy przeciwzapalne, kurkuma, imbir, chilli, cynamon, czosnek, w [...]
Jak się czujesz na takiej diecie? Olej słonecznikowy i oliwę używasz do smażenia? Jeśli tak, to lepiej zamienić to na masło klarowane, olej kokosowy lub smalec - te tłuszcze nadają się lepiej do używania przy wysokich temperaturach. Masz mało posiłków, za to dość sporych. O której chodzisz spać? Rozumiem, że posiłek numer 3 to kolacja. Jeżeli nie [...]
Panowie, pytanie w sumie banalne, czy olej rzepakowy moze zastapic oliwe( i inne zrodla tlusczy) w posilkach? kupilem ten olej glownie do smazenia bo nadaje sie duzo lepiej niz oliwa z pierwszego tloczenia, ale zaczalem dodawac go do ryzu i kury i smakuje mi duzo lepiej niz oliwa.
Witaj, Wszystko zależy od stopnia dymienia oleju jaki użytkujesz do smażenia. Dlatego taką oliwę jak masz polewaj na warzywa, smaż na smalcu, oleju kokosowym czy na maśle klarowanym. Pozdrawiam Radzę doczytać trochę w tym temacie.W wyborze oleju do smażenia nigdy nie powinniśmy się kierować temperaturą dymienia, ponieważ nie jest to dobry [...]
Nie wiesz do konca na czym jest to smazone, zapewne na zwyklym oleju, uzywanym kilkrotnie, na takim oleju powinnismy unikac smazenia jak ognia. A jaki to olej niezwykły?? W lokalach coraz częściej smaży się na fryturze...ale ona chyba tez najzdrowsza nie jest. Do smażenia nich żyje smalczyk i olej rzepakowy
Możesz sobie kupić specjalny, bezkaloryczny olej "PAM" do smażenia. Jest w spray'u i wystarczy spryskać patelnię Kupisz go np. w sklepie SFD, na allegro i w sklepach z odżywkami
Do smazenia polecam olej rzepakowy, swietnie sie do tego nadaje i jest zrodlem zdrowych tluszczy. Olej kokosowy tez jest zdrowy i nadaje sie do smazenia ale czesto sprzedawany jest po rafinacji i jest ubogi w skladniki odzywcze.
[...] 500g , 2x WAS z olimpu , witaminy z RP , probki pre workoutow - wole niz opakowanie bo raz ze biore rozne to sie nie bryluje a smaki niektorych sa tragiczne%-) ale klepia}:-( , sos zero RP ketchup , olej lniany , 1 kg masla orzechowego , kreatynke , 2 x 600g bialka WPH/WPI/WPC i chyba tyle\-) /SFD/2017/6/2/d75d8e183a524a2683cd1f3376745933.jpg
Najgorsze do smażenia są oleje o wysokiej zawartości omega-6 ponieważ uwalniają najwięcej wolnych rodników więc optymalnym wyjściem przy smażeniu potraw byłaby margaryna do smażenia np. Planta ew. smalec lub oleje roślinne o niskiej zawartości omega-6(a więc napewno nie olej z pestek winogron jak to niektórzy sugerują). Oczywiście w miarę używania [...]
[...] zdrowy. My w dietach a zwłaszcza redukcyjnych wykorzystujemy tylko "do przesmarowania" patelni a jako zasadniczy tłuszcz w diecie NNKT stosujemy masła orzechowe/migdałowe i olej lniany. Tu zaszł pomyłka bo chyba miałam w głowie słonecznikowy z innego dziennika który nie nadaje sie do smażenia:-) Przemęczenie robi swoje ale widze że czuwacie :-)
Wielkie dzięki! Chciałbym się jeszcze upewnić co do kilku rzeczy. Po kolei: 1. Oliwa do placka. 10g? Wyjdzie wtedy 80g tłuszczów dziennie, czyli 1g/1kg mc. W sumie myślałem o tym, ale też i czytałem, że oliwa do smażenia słabo się nadaje. Wprawdzie nie grzeję mocno płyty (2 na skali 3-stopniowej), ale miałem obawy. Może lepiej wziąć tą z wytłoczyn [...]
[...] (ale chyba nie extra vergine tylko z 2, 3 tloczenia) :) Jest takie cos jak jajka "omega-3" (kury sie karmi inaczej). Mozesz dodac 2kapsulki omega 3 albo lyk oleju lnianego/oliwy z oliwek. Smazyc na oliwie chyba za bardzo nie mozna (chociaz byc moze dla jajecznicy jest ok , bo mala temperatura i krotko ale nie jestem pewny); [...]