1. Jak odmierzyć małe ilości np. oleju? Nie chce mi się bawić w stawianie kieliszka na wagę i uzupełnianie go olejem. Później to myć, itp. Jest jakaś zasada, że np. pełna łyżka stołowa czy mała łyżeczka ma X gram? 2. Jakiego oleju używać do smażenia np. kurczaka, jajecznicy, placków owsianych? Wiem, że do smażenie nie nadaje się olej lniany i [...]
Zgadza się, olej z pestek winogron kompletnie nie nadaje się do smażenia, ponieważ zawiera bardzo dużo wielonienasyconych kwasów omega-6. A z tego co pamiętaj to olej z pestek winogron, w ogóle nie zawiera kwasów omega-3, także lepsza była by oliwa z oliwek albo olej rzepakowy lub lniany do Twojej sałatki (oczywiście mowa o extra virgin i [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] (Ja na przykład nienawidzę brukselki i... nigdy jej nie jem :D ) 2. Muszę zapytać z czego robisz ten omlet, skoro jajka chcesz zamienić na jajka \-) Wszelka forma podania jest ok. Od razu tylko mówię, żebyś nie wpadł na pomysł smażenia na oliwie extra vergine. Do smażenia tylko masło/smalec/olej kokosowy ewentualnie oliwa z kolejnych wytłoczyn.
olej mct stary do smazenia + do salatek w skrocie to olej kokosowy (mct) na allegro mozesz dostac takie butleki,korzystalem z tego przy ckd i naprawde rewelka
[...] posiedziałem trochę na nutritiondata.com i ni jak proporcje mi się nie zgadzały wg ogólnych założeń. Stwierdziłem, że 2-3x w tygodniu wleję na patelnię do jajecznicy zamiast oleju z ryżu olej z pestek winogron żeby podbić o6 a by tygodniowy bilans wychodził tak jak powinien. A dziś przeczytałem że olej z pestek winogron do smażenia się nie [...]
[...] pełnowartościowego białka są 3 jajka… czyli 20 g białka na cały dzień. Staraj się jeść więcej mięsa i ryb. Pilnuj też tłuszczy. Tłuszcz pochodzący z nabiału lepiej zamienić na ten z mięsa, ryb lub awokado / olej kokosowy / orzechy (laskowe, włoskie). Jeżeli masła lub oliwy używasz do smażenia to zastąp je masłem klarowanym lub olejem kokosowym.
mam w diecie oliwe z oliwek 20 i 15g. Czy ma to byc oliwa do smazenia czy do salatek? I jak pic oiwe z oliwek i olej lniany? Z kieliszka 'duszkiem'? czy sa jakies lepsze, sprawdzone sposoby? Zmieniony przez - mmacorepl w dniu 2011-07-19 18:09:32
[...] 347 Kolacja: Twaróg 100 g B 25 T 0.5 W 2 KCAL 113 Oliwa z oliwek 10 g B 0 T 8 KCAL 50 warzywa B 25 T 8.5 W 2 KCAL 183 wywaliłem z jednego posiłku 100g ryżu i pozmieniałem kolejność zmieniaj źródła mięsa dawaj często ryby świeże nie z puszek zakup olej lniany i nie popadaj ze skrajności w skrajność wystarczy siłka 3-4 razy w tyg i aeroby 2 [...]
Ni już z tego nie rozumiem. Od dłuższego czasu czytam, że do smażenia nadaje się najbardziej masło klarowane, olej rzepakowy w wyższych temperaturach a przy krótkim smażeniu można stosować oliwę z oliwek na przykład .. :p weź tu człowieku bądź mądry i nie zgłupiej, tyle teorii panuje naokoło.
ten olej raczej sie do smazenia nie nadaje. Z tego co o nim wyczytalam to pomijajac wzgledy zdrowotne on przy smazeniu gorzknieje i traci aromat. Zrob lepiej na smalcu to spaghetti ryz brazowy - ja wsypuje na dno garnka, zalewam zimna woda tak zeby bylo 2cm wody nad ryzem (przy ilosci 50-70gram), jak zacznie wrzec zmniejszam ogien do minimum i [...]
Np co za typ %-) poczekaj 8-) Olej ryżowy moje zastosowania --->>> do owsianki, do wpc, do smażenia, do kieliszka /SFD/Images/2015/8/6/d20848839f364b90a008f2036ac87b37.jpg /SFD/Images/2015/8/6/d33f61a26dc44eff94a7567f42c17af7.jpg /SFD/Images/2015/8/6/282bc9836ed2476496fdf8bd5047e739.jpg /SFD/Images/2015/8/6/8f9e9888cce74bd98bdf49f91fcb50a8.jpg [...]
[...] ;-) 4a kazdego niezielonego warzywa oraz zielona papryka tez nie jest zielona 4b, cukinia i kalarepa sa zielone rzodkiewka tak jak ogorek to glownie woda wiec nei ma problemu 5. oliwe z oliwek do smazenia mozesz tez jakis olej orzechowy uzywac 6. lniany jest dla ciebie ok, obojętnie jaki on sie z zalozenia szybko psuje wiec świeży musi byc
Czy smażenie na smalcu / maśle klarowanym / oleju kokosowym jest mniej zdrowe niż smażenie na PAM lub w ogóle bez tłuszczu ? Dopiero co się naczytałem, że te 3 powyższe są super do smażenia i każdy ich używa. olej kokosowy i masło klarowane >>> smalec Smalec to tłuszcz nasycony długołańcuchowy - ciężkostrawny, wymaga żółci do trawienia. Dwa [...]
[...] które nabiał nadużywały, ale jeśli Ci szkodzi to wyrzuć zupełnie, w sumie po co go jesz jak wiesz, że szkodzi? ;] do smażenia i jako źródło tłuszczu genialny jest olej kokosowy- do omletów idealny! A jeśli chcesz pomocy kogoś mądrego to czekaj cierpliwie. Godzinę temu założyłaś dziennik, nie dodałaś swoich zdjęć, spokojnie, [...]
Ale zależy jaką oliwę używamy do smażenia, jak zwykły olej kujawski to jest ok, jak lniany czy z oliwek to już się nie nadaje do długiej obróbki termicznej. Owsianka z wpc i kefirem i do roboty
[...] bo wygląda na wartość ok 90cm, ale to nieistotne. Możesz smażyć na oliwie. Szczególnie produkty, które nie wymagają dłuższego smażenia. Np jaja, mięso w kostkę, rybę, podsmażenie ziemniaków, warzywa, itp. Jednak najlepsze będą masło klarowane, smalec i olej kokosowy. http://potreningu.pl/articles/2146/ranking-najlepszych-tluszczow-do-smazenia
Mąkę gryczaną do tortilli Mąkę pszenno-razową do placków Mąkę razową, pełnoziarnistą- do chleba Olej kokosowy do smażenia :-) Powinnam zamówić coś jeszcze ?
[...] z oliwek, ile to będzie łyżek stołowych? //// 15 GRAM OLIWY TO 3 MAŁE ŁYŻECZKI (DO CUKRU) BĄDZ JEDNA DUŻA (DO ZUPY) 2. Czy oliwa to najlepszy tłuszcz czy może lepszy jest olej z pestek winogron, dyni czy może z orzechów włoskich? OLIWA TO NAJLEPSZY TŁUSZCZ ALE NIE MOŻESZ TYLKO Z TEGO ŹRÓDŁĄ GO CZERPAĆ...SĄ JESZCZE INNE ŹRÓDŁA ZDROWYCH TŁUSZCZY [...]
[...] No niestety nie sa one za dobre, ze wzgledu na panierke. Lepiej kupic surową rybe i samemu usmazyc. Ryby smazy sie krotko i tak jest duzo zdrowiej. Do smazenia dobrze kupic olej w sprayu (uzywa sie go zupelnie minimalne ilosci). Podsumowujac : a)wiecej posilkow b)wiecej warzyw c)wiecej zdrowych tluszczy (czasami lyzeczka oliwy, czasami troche [...]