[...] i mięśni i też pobudzenie ich trochę ale wiadomo, to nie jest wymagający trening więc za dużo tam nie spalam. MISKA: 1 oraz 2. Płatki owsiane, 3 jajka, 2 banany, cynamon, olej kokosowy, śmietana 18% (niedużo) + mleko do kawy 2. Wątróbka, kasza jęczmienna, buraki, cebulka, olej rzepakowy do smażenia, sok pomarańczowy 3. Sałatka: fasola [...]
Odnośnie oleju z pestek winogron... To niezbyt dobry pomysł, bo zawiera dużo kwasow omega-6, a tych staramy się unikać na rzecz omega-3. Oleje i rośliny którymi natomiast warto się zainteresować ze względu na o-3: - Perilla (olej); pewnie uda Ci się dostać, bo to specjał japoński - Borówka brusznica (owoce) - Lnicznik siewny (olej) - Olej z [...]
a to zdjęcia dzisiejszych zakupów trochę indyka, kuraka, boczku, warzyw itp. /SFD/2018/7/16/d49b8f7523444bc9959edc25147702c3.jpg Jeżeli chodzi o olej sezamowy to nie poddaje go obróbce termicznej. Wszystkie oleje przyjmuje w formie zimnej do sałatek lub z kieliszka. Jedynie do smażenia używam olej kokosowy i masło klarowane. Tak, że nie pomogę :( [...]
[...] pod rynne %-) rodzynki to tez bogactwo cukrów. maka typ 2000 nic nie mowi, jaka to maka? pszenna, zytnia, razowa, orkiszowa, czy inna? kujawski moze miec rozny sklad, np. olej slonecznikowy (bron Cie panie Boze na nim smazyc) albo rzepakowy (bedzie ok.) nasiona chia - o dowolnej porze dnia. mozesz zrobic z nich dodatek do jakiegos szejka. olej [...]
Zależy jakie zródło tłuszczu mam podane. Czy masło klarowane czy oliwa czy olej lniany (nie do smażenia). Generalnie tłuszcz jest najbardziej problematyczny bo i najbardziej kaloryczny. I tu juz pomyłka rzędu 100% robi różnice. Wiec istotne jest czy nalejemy 5 czy 10g IMO.
Ja polecam olej rzepakowy. Wprawdzie nie moge jeszcze pojac dlaczego np olej rzepakowy można używać do smażenia a np lniany nie (ten podgrznay staje sie toksyczny). Z tego co przeczytalem moje zdanie jest takie, że oliwa z oliwek jest mocno przereklmowana. Takze, jesli chodzi o tluszcze moje zdanie jest takie - surowki - olej rzepakowy lub [...]
[...] zapotrzebowanie na omega 3, więc jak łączysz parę rodzajów nasion to dosłownie wystarczy po łyżeczce sypnąć np. do owsianki. To tyle w kwestii PUFA. Z nasyconych oczywiście olej kokosowy, gdyż jest dość lekkostrawny (~60% to tłuszcze MCT, które nie wymagają żółci do trawienia, więc nie wzdyma, nie odbija się zwykle po nim), a dodatkowo bardzo [...]
Wielkie dzieki za rady 8-) Olej z pestek postaram sie wymienic. Moze na olej kokosowy??? Czytałam ze olej z pestek winogron nie nadaje sie do smazenia{:-( wiec bede zbierac kase na nowy olej, ale poki co musze dokonczyc ten z pestek. :-P Mialam juz przuygotowana miske na jutro, jakby co, to bardzo proszę o poprawki, bom leszcz |-) A co sądzicie o [...]
Można smażyć ale nie trzeba. Można również inaczej go używać. Powiem, ze uzywalbym go tylko do smazenia. najważniejsze żeby urozmaicać-różnicuj źródła tłuszczu-oliwa,olej lniany,migdały,orzechy włoskie/laskowe,pestki dyni,masło dobrej jakości 82% tłuszczu Jak napisalem wyzej, kokosowy tylko do smazenia bym dawal, natomiast do posilkow pije lniany, [...]
[...] zastrzyki ze sterydami żeby rósł szybciej, czy kurczaczek, który każdy wie jak jest hodowany :) Także pozdro, każdy ma wybór, co chce w życiu jeść, zadałem pytanie o to jaki olej rzepakowy jest smaczny do smażenia, a nie na czym powinno się smażyć bo o tym faftaq pisze na potreningu. Każdy ma prawo do swojej opini, ja tu się nie będę dalej [...]
a właśnie, zaopatrze się w takim razie w inny tłuszcz do smazenia:) Dziekuje:);) PS. Mam w domu taki olej, nadaje się do smażenia?? Zmieniony przez - _puch_ w dniu 2011-08-20 21:44:41
Nie wiem w czym widzisz problem-jaka też się gotuje:) Sugeruję tylko żebyś wywalił z diety zbędne składniki które nic pozytywnego nie wnoszę-olej roślinny do smażenia. Możesz na nim smażyć bo za pewne jest lepszy do smażenia niż oliwa extra virgin ale jeżeli podlewa to cos nie halo :// Lepsza opcją do smażenia jest odrobina smalcu:)
[...] się do smażenia kokosowy, bo ma ok. 90% tłuszczów nasyconych, smalec tylko 40% nasyconych/55% nienasyconych. Poniżej 25 celcjuszy jest białawej konsystencji stałej(wygląda jak smalec), powyżej tej temperatury zmienia się w przeźroczysto-zółty płyn i mozna go pić jak każdy olej. Tłuszcz do smażenia im ma więcej nasyconych tłuszczy, tym lepiej.
[...] lubi tłustsze mięso, więc w jednym garnku z gulaszem lub zupą pływa połowa chudego, połowa tłustszego i ja jakoś nie mam przez to problemu z tyciem :) . Ograniczam tylko olej do podsmażania cebuli do minimalnej potrzebnej ilości.) Kiełbas itp. gotowych mielonych produktów prawie nie jadam, bo tam często jest więcej tłuszczu i kolagenu, niż [...]
[...] to masło. Nie jest to szczególnie zalecany tłuszcz w celu smażenia. Wynika to z tego, że bardzo szybko ulega ono spaleniu z wytworzeniem toksycznej (działanie kancerogenne/rakotwórcze) akroleiny. Jeżeli już, to dobrym rozwiązaniem będzie masło klarowane, smalec, olej kokosowy. https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
Jeśliby porównać jakość tłuszczu z oleju kokosowego rafinowanego (np. 10g użyte na dzień do smażenia) vs. wiórki kokosowe (zjedzone, np. z malinami + czymś tam, a do smażenia rzepakowy Kujawski), to co lepiej jeść? Załóżmy, że jedno i drugie (olej koko/wiórki) miałoby dostarczyć tyle samo gram tłuszczu na dzień, a rzepakowy ujęty w dziennym [...]
[...] wysoką (do 75%) zawartość jednonienasyconego kwasu oleinowego (omega-9), który jest odporny na krótkie smażenie w niewysokich (150-180oC) temperaturach. http://www.olejedlaciebie.pl/index.php?nazwamenu=glowne&pageheader=Jakich%20t%B3uszcz%F3w%20u%BFywa%E6%20do%20sma%BFenia?&art=naczymsmazyc.txt&kat=artykuly/olej/ Moderatorki - co wy na [...]