Okej bardzo dziękuje za odpowiedzi ! Generalnie parę osóbek dało się ponieść czego się obawiałem i dlatego też zaznaczyłem, żeby nie odbiegać od sedna pytania :D Wiem, że olej kokosowy jest rewelacyjny do smażenia a chociażby taka oliwa z oliwek czy rzepak lepiej stosować na zimno zresztą w przykładzie wymienionym nawet podałem właśnie olej [...]
[...] kg w miesiąc. Mam od 10 dni 4500 kcal. Zaobserwowałem że od 10 dni waga stanęła na poziomie 92kg. Nie wiem czy dam rade dołożyć jeszcze 300kcal, może dam, może nie i tutaj moje pytanie. Czy mogę dać olej kujawski rzepakowy z pierwszego tłoczenia do smażenia mięsa?? Ile mogę jej dawać?? Spożywam 4 razy na dzień kurczaka z 16g oliwy i węglami w DNT
[...] tego może być używana do smażenia, niemniej należy unikać agresywnego smażenia. Oczywiście nasycone tłuszcze są najbardziej stabilnie termicznie takie jak chociażby w/w olej kokosowy. 2. Na redukcji można jeść sporadycznie nawet pszenne pieczywo, w niektórych przypadkach jest to nawet uzasadnione bowiem najlepiej wybierać chleb żytni razowy [...]
Do smażenia najlepszy jest chyba olej rzepakowy, ponieważ jest odporny na wysokie temperatury oraz posiada dużo zdrowych kwasów tłuszczowych. Ale musi to być rafinowana wersja, ponieważ tłoczony na zimno posiada małą odporność na temperaturę. Ogólnie najzdrowsze są chyba te tłoczone na zimno, ale one nie nadają się do smażenia ze względu niski [...]
[...] plantana (dojrzalego, najlepiej takiego, ktorego skorka juz poczerniala) - 30g maki kokosowej - 20g wheya o smaku szarlotki - 70g gruszki - cynamon - ekstrakt z wanilii - olej kokosowy do smazenia (u mnie 7g) Wykonanie: Zblendowac jajo, plantana, make kokosowa i wheya na gladka mase. Dodac starta na tarce gruszke, cynamon i wanilie i dobrze [...]
Placki czekoladowe ze sliwkami Składniki: -1 jajo -50g banana -70g cukini startej na tarce -50g płatków owsianych -10g kakao -10g wheya czekoladowego -70g sliwek -olej kokosowy do smażenia +masło z nerkowców i polewa z wheya i kakao Jajko, płatki, banan, kako i whey zblenować na gładką masę i wymieszać z cukinią. Nakładać na rozgrzaną patelnię po [...]
Tylko że masło 82% to nie jest masło ale mix. Ja klarowane używam do smażenia, nie ma nic lepszego. Na początku klarowałem sam ale z czystego dobrego masła to się nie opłaca a przy klarowaniu 82% nie byłem pewny czy odklaruję olej więc kupuje kubełki z Mlekovity. Te deklarowane 99,8% tłuszczu mlecznego mnie przekonuje.
[...] zdrowej diety: urozmaicenie. Przykład: generalnie powiedzieć o brokule, że jest zdrowy - jest słuszne. Ale jest to abstrakcujne pojęcie, pozbawione konketstu. Podobnie jak olej lniany generalnie "jest zdrowy", ale nie nadaje sie do smażenia, tak samo brokuł "jest zdrowy", ale nie nadaje sie do tego by jesc go poł kilograma [...]
co do oliwy a oleju,to trwa odwieczna walka,jak w przypadku wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy :) jak już muszę smażyć na oleju bądź oliwie to używam na zmianę. Ale może ten art. Cię przekona do oliwy: Badanie opublikowane w Journal of Medicinal Food (S.Farnetti, Food Fried in Extra-Virgin Olive Oil Improves Postprandial [...]
Unikaj przede wszystkim długotrwałego i agresywnego smażenia. Niemniej jednak tak jak wyżej wspomnieli koledzy - olej lniany nie nadaje się do smażenia, gdyż jest niezwykle podatny na utlenianie przez co może być potencjalny niebezpieczny dla naszego ustroju. Oczywiście istnieją również inne formy obróbki termicznej.
Rafinacja daje tyle, że eliminuje katalizatory utleniania, a zatem możemy olej przechowywać dłużej bez utraty jego wartości odżywczych. Kolejny plus to wysoka temperatura dymienia oleju, co daje jemu stabilną strukturę i większą odporność na obróbkę termiczną. Chciałam też zwrócić uwagę, że olej, który wcześniej poleciłam koleżance jest mieszanką [...]