[...] ryby z zimnych mórz, po drugie - w czasie smażenia, gotowania czy nawet wędzenia wielonienasycone kwasy tłuszczowe po prostu się nasycają, zamieniając się w najzwyklejszy olej. http://nerwica.vegie.pl/omega_3.html tu masz troszkę infa o tych wszystkich omegach. Ale oczywiście to tylko takie przypuszczenie, najprawdopodobniej jest po prostu [...]
[...] Oliwa z Oliwek Extra Virgin nada się do sałatki, opcjonalnie do krótkiej obróbki termicznej, aczkolwiek jeżeli szukasz źródła tłuszczy do częstego smażenia celuj w olej kokosowy, nie drogi, a wartościowy. Urozmaicaj swój jadłospis, wychodź poza ramy drobiu czy ryżu ( odnośnie ryżu, wybieraj paraboiled albo basmati. ) Jeżeli Twoim celem [...]
O odpowiednio wysokim punkcie dymienia. Np. smalec, olej kokosowy do dluzszego smazenia lub rzepakowy czy oliwa rafinowana do szybkiego. Ew. PAM jezeli nie chcesz spozywac (mozliwe ze utlenionego) tluszczu.
[...] podobnie jest z oliwkami. Proces tloczenia na zimno przebiega tylko przy uzyciu srodkow mechanicznych w niskiej temperaturze. Pozwala to na zachowanie cennych wlasciwosci oleju/oliwy, ktore dzialaja ochronnie na serce. Sa takze oleje z pierwszego tloczenia ale one juz utracily swoje cenne wlasciwosci, gdyz proces ten byl przepprowadzany w [...]
oliwa z oliwek nie za bardzo się nadaje do długiej obróbki cieplnej, lepszy w tym wypadku byłby olej kokosowy lub masło klarowane, ale tak jak mówisz lepiej dodać tłuszcz, aczkolwiek nie musisz rezygnować ze smażenia i przyrządzić go na tłuszczu w sprayu praktycznie pozbawioneog kalorii [...]
1. Lepiej olej kokosowy, jednak oliwa również nadaje się do krótkiego smażenia (przewaga tłuszczy MUFA). 2. Różni się oczyszczeniem, ergo rafinowany jest lepszy do obróbki termicznej, gdyż posiada wyższy punkt dymienia. Nierafinowany nadaje się bardziej do stosowania na zimno, że względu na aromat, i być może odrobinę, minimalnie wyższe wartości [...]
[...] 9) ilość dni wolnych od kreatyny prawie 6 miechów 10) informacje na temat diety (rozklad b/ww/tł na kg masy ciala, zapotrzebowanie kcal i bilans w diecie) Białko 2.5 do 3g węgli nie licze jem na oko tłuszcz to olej lniany łyżka dziennie i do tego oliva z olivek do sałatek i smażenia. 11)przewidziane finanse na cykl 300 euro 12) uwagi i sugestie
[...] to syf, ale tilapia daleko od "syfu" tez nie odstaje %-) 1. nie bedzie mialo. mozesz podgrzewac. 2.nie bedzie dobre. w ogole zrezygnuj ze smazenia, albo uzywaj do tego celu maslo klarowane, smalec, olej kokosowy, bądż beztluszczowy i najlepszy w tym przypadku "PAM". miesa nie musisz gotowac, mozna piec, grillowac, smazyc beztluszczowo na teflonie
pytanie do dzialu odzywianie raczej...olej tloczony na zimno...dodawaj do posilkow,odzywek w celu zwiekszenia kalorii w diecie i zdrowych tluszczy :) nie uzywaj do gotowania,smazenia :))
[...] zaczynała tracić swoje właściwości , potem smalec jak najbardziej ( jednak smak nie każdy lubi ) smalec ma skład lipidowy zbliżony do oliwy z oliwek i ta samo bardzo wysoką temp dymienia a do tego jest tani. Masło klarowane, olej rzepaowy ale z pierwszego tłoczenia i dobrej jakości . Nigdy nie używaj lnianego jak chodzi o podgrzewanie .
To jak w końcu będzie różnica pomiędzy np. taką basso a goccia doro? Ile w ogóle kosztuje ta basso? A olej lniany owszem ale to jeszcze drożej wyjdzie ponad 40 dychy za litr. A i nie do żadnego smażenia tylko do picia pisałem w pierwszym poście ze pije z kieliszka i te najtańsze mi nie przechodzą przez gardło..
Możesz aczkolwiek oliwa bardziej do krótkiego mało intensywnego smażenia jak np jajecznica, ryba , pierś ( bez panierek) jeśli wchodzi w gre ostre smażenie to smalec super się sprawdz no i to co popuri wyzej doradził. Ps. zeby ci nigdy do głowy nie przyszło smażyć czy podgrzewac olej lniany
Wiek 29 lat. Jezeli chodzi o zapotrzebowanie kaloryczne to liczylem je w oparciu o dane z forum. Z zalozenia w godzinach pracy nie mam za duzo ruchu bo pracuje przed komputerem. Dlatego nie chcialem przesadzic z kcal. Za słonecznik wrzucę nerkowce. Olej rzepakowy tloczony na zimno jest do spozycia, nie smazenia.
no tak, jeśli będziesz smażył na olejach które zawierają głównie wielonienasycone kwasach np : lniany, słonecznikowy, z orzechów włoskiych, z pestek winogron to jest to niekorzystne dla zdrowia Lepiej smażyć na nasyconych kwasach czy jednonienasyconych np. Olej kokosowym, masło klarowane, smalec, do krótkiego smażenia oliwa jeśli w ogóle na [...]
ja też żadko smażoną robie...dla mnie nawet w smaku o wiele lepsza gotowana...taka mięciutka z warzywkami PYYCHAAA :) najlepszy do dłuższego smażenia jest OLEJ KOKOSOWY...ten z pestek też może być
Kamel to nie sa frytki wiec nie smazymy w glebokim oleju tylko tak na oko by sie usmazylo wiec rzadko kiedy zostanie ci olej by ponownie odsmazyc. A co do dlugosci smazenia to niewiem niech ktos inny sie wypowie ale jak ja smaze ok 3-5min to mysle ze jest ok