[...] już na pewno nie na tyle, aby miało to jakieś konkretne znaczeni w kontekście całej diety. W końcu cała dieta to posiłek za posiłkiem, jakby nie patrzeć. Zwróciłbym uwagę na olej kokosowy, jak i inne tłuszcze do smażenia, bo też różnie się je powinno smażyć, w różnych temperaturach. A skład tego omletu jest na tyle wartościowy, że nawet przy [...]
to niech bedzie olej kujawski czy inne cos do smażenia :P skutki rakotwórcze mnie nie obchodza, bo ponoc wszystko powoduje raka włacznie z wędliną, chipsami, serami itp. Chodzi mi tylko o to czy jesli zjem pyszne (kwestia gustu)usmażone mięsko z taką samą ilością składników niż jakbym zjadł je osobno to zahamuje chudnięcie czy nie.
Jeżeli przy nadwyżce kcal bazujesz głównie na zdrowych węglach to uciął bym węgle i podbił tłuszcze do tej samej kaloryczności. Oliwa z oliwek, awokado, olej lniany, kokosowy nierafinowany - na zimno a do smażenia smalec lub masło klarowane. Mi pomogło, owiele lepiej czuję się podbijając tłuszczami a węgle trzymać na poziomie 2,5-3g na kg masy [...]
Zamiast indyka czasem wolowina leci lub jaja, od czasu do czasu tunczyk/makrela aczkolwiek nie przepadam. Wszystko smażę na oleju ryżowym, czasami na oleju z pestek winogron. Zrezygnuj z tych olei, a dodatkowo po obróbce termicznej bardziej szkodą niż może się wydawać. i tak jak wyżej do smażenia masło klarowane, olej kokosowy czy nawet smalec.
Całkiem ok, ale białko podbij sobie do około 150-160g. Na kolację wrzuć węglowodany. I nie smaż na maśle extra, tutaj raz będziesz musiał kupić coś sensownego do smażenia (olej kokosowy, masło klarowane, ale smalec) na długo starczy.
kroj sobie w paski albo w kostke , im ciensza warstwa tym szybciej Ci sie zrobi , smaz pod przykrywka, polecam olej kokosowy do smazenia ok 10g oleju wystarczy :) ja robie tak ze pierw sobie myje piers. kroje ja w kostke taka ok 3cm/3cm wrzucam do michy,leje ok 10g oleju i smaruje przyprawami pozniej wrzucam ile trzeba na patelnie i na malym ogniu [...]
http://www.alleceny.pl/static/images/Aleceny_Model_Promotion_Table/big/chleb-7-ziaren_842c79c0b58fcce745dc79359471f1f7.jpg ktory z tych dwoch jest lepszy z biedry? Olej kokosowy rafinowany 100% (biedra) najlepszy do smazenia? Majonez (winiary) straszne zło?
Oleje w sprayu do smażenia, czyli tzw. cooking spray mają tyle samo kalorii co tradycyjny olej. Kwestia tego, że na patelnię psikamy (a przynajmniej takie są założenia) tak niewielkie ilości, że nie wyjdzie z tego praktycznie nic. Skład w linku przedstawionym poniżej: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Cooking_Spray_Canola_Oil-opis38686.html [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam , dostałaś bardzo sensowne wskazówki , taka ilość kcal jest optymalna zaskakuje mnie tylko 20g ryżu w jednym z posiłków , oraz mam pytanie o olej ryżowy ... używany jest do smażenia?
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
ale że co? że zdrowe produkty jakie polecamy? Białko: mięsa, sery, ryby, nabiał, jaja Węgle: Ryże, kasze, ziemniaki, makarony (najlepiej razowe), pieczywo jak wcześniej Tłuszcz: Orzechy, wiórki kokosowe, smalec do smażenia dobry, masło ekstra, oliwa z oliwek, olej rzepakowy nierafinowany
To oczywiste, że olej kokosowy nierafinowany ma więcej bioaktywnych składników, co nie oznacza, że nie nadaje się do smażenia, bo nadaje się jak najbardziej. W przypadku tego oleju nie panikowałbym specjalnie. Zmieniony przez - dudee w dniu 2016-06-04 10:06:18