Olej kokosowy do smażenia będzie lepszym rozwiązaniem. Można go zamieniać na smalec i masło klarowane. Orzechy laskowe jak najbardziej mogą stanowić źródło tłuszczów w diecie. Nie można jednak bazować na trzech źródłach. Dieta ma być urozmaicona. Wybór masz ogromny i sporo z nich tanich.
[...] a na e że część omijasz i nie uwzgledniasz. Białko 2 gramy na kilogram masy ciała. https://potreningu.pl/articles/4731/silownia---ile-bialka-potrzebuje Można smażyć na oliwie z oliwek. Najlepszymi tłuszczami w tym kierunku będą jednak smalec, olej kokosowy, czy masło klarowane. https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
qazar , a co powiesz na cytat z "Zasad żywienia człowieka" H. Kunachowicz -> podrozdział : 8.1.6 (strona 138 w wydaniu z 2000 roku) : "Dużą przydatność do wszelkiej obróbki kulinarnej, w tym do smażenia, wykazuje olej rzepakowy bezerukowy oraz OLIWA Z OLIWEK" Zmieniony przez - wirnik w dniu 2004-11-16 19:04:40
Zwróć uwagę do czego lepsza - zdrowsza jest konkretna wersja oleju - oliwy. Oliwa z oliwek jest najlepsza (ale i najdroższa) do smażenia potraw. Wtedy znika ten piekący smak. Do sałatek najlepsze są : olej rzepakowy, kukurydziany i słonecznikowy. Zmieniony przez - Radar77 w dniu 2012-07-24 13:34:13
A jesli chodzi o jedzenie np piersi z kurczaka to moge ja smazyc czy raczej gotowac no i czy przyprawiac moge?Aha i co uzywac do smazenia...to sie tyczy takze jajecznicy-smalec,oliwa?bo wiem ze olej odpada...no i jesli chodzi o oliwe to nie wiem czy dobrze zrozumialam,mam pić w ciagu dnia np łyzke oliwy??po co?
nie, nie proponuje przestawić go na 2 posiłek, a wywalić całkiem. Myślę, że w takiej formie nie podają twarogu nawet w więzieniach, popatrz w kuchni sfd jak go można podać by jakoś smakował. ;-) Olej wywalić bo jest pełen o-6, którego w diecie masz i tak sporo, nie masz za to o-3, stąd pytam o urozmaicenie, bo na chwilę obecną nie jest to dobrze [...]
Witam, Olej MCT najłatwiej dostępny jako oliwa z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia. Bardzo dobry dodatek do sałatek jak również produkt do smażenia chociażby piersi z kurczaka. Do kupienia we wszystkich większych supermarketach. Pozdrawiam,
3,4,5 i 6 Daj jak możesz różne źródła na zimno tłoczone nie rafinowane olej rzepakowy (najlepszy do smażenia), słonecznikowy (super w smaku jeśli lubisz słonecznik), lniany, oliwna z oliwek
Nie polecam jeść łososia 3 razy w tygodniu. Jest tam mnóstwo syfu. Do smażenia lepsze np. masło klarowane, olej kokosowy, smalec etc. Możesz dorzucić te produkty: dostarczą różne rodzaje kwasów nasyconych, a smalec ma też sporo jednonienasyconych.
krótkie smażenie(powiedzmy ~10min) będzie dopuszczalne na oliwie Aczkolwiek do smażenia staraj się wybierać masło klarowane,olej kokosowy,smalec Zmieniony przez - Szprota94 w dniu 2013-01-13 20:43:01
[...] podejście = większe efekty. (Jeżeli jednak nie chcecie bawić się w obliczenia, to skupcie się na jedzeniu zdrowych posiłków, jak najmniej przetworzonych. Zamiennik zamiast oleju do smażenia to olej kokosowy itd, dużo warzyw i owoców, choć z owocami trzeba uważać i nie przesadzać zbytnio.) ps- Wszystko zależy od waszych celów, jeżeli mierzycie [...]
[...] brakuje białka (po całej nocy bez jedzenia), w drugim polędwica sopocka do wymiany na coś mniej przetwarzanego (chyba że masz znajomego rzeźnika co ci robi wędliny %-)), potem sto razy jesz ryż przekładany z makaronem, nie tędy droga, masz wiele innych źródeł węglowodanów, brakuje też zdrowych tłuszczy (ten olej ryżowy to chyba do smażenia tak?)