Chodziło mi o to czy można na nim smażyć i jakie zawiera kwasy. Ale już znalazłem odpowiedzi: Rafinowany olej nie ma prawie w ogóle zapachu i nadaje się on do smażenia. Zawiera on kwasy jednonienasycone. Zmieniony przez - EnerGGy w dniu 2010-05-09 23:24:23
PAM to bezkaloryczny olej w sprayu do smazenia beztluszczowego. Mozna go kupic u Lalki i w sklepie SFD. "... podobno hormon bykA kosztuje 100zł jeden wstrzyk i po 8h stajesz sie z takiego jak ja w takiego co ma przynajmniej 40cm w bicu, 130 w klacie przynajmniej" - .Peticker.
Stosuj różne źródła makroskładników. Olej kokosowy do smażenia jak najbardziej. Skoro lubisz gotowane na parze, to kup. Kwestia gustu. Ja wolę pieczone/duszone.
idealny do smażenia jest olej kokosowy , możesz próbować na maśle , smalcu ale najlepiej jak już smażyć to na teflonie bez tłuszczu a już wogóle cudownie nie smażyć tylko gotować/parować
smazone mogą byc na PAM'ie, do smazenia nadaje sie tez maslo klarowane, smalec, olej kokosowy. mozesz miesa dusic, piec, smazyc na teflonie bez tluszczu, gotowac. ryby wedzone i z puszki jako urozmaicenie a nie staly element diety.
Jezeli chodzi o proporcje tluszczowych w nim zawartych to sa bardzo dobre. Tylko nie kupuj tych rafinowanych do smazenia. Dobry olej rzepakowy (bezerukowy) jest w cenie oliwy z oliwek.
Lepiej kupowac w szklanych butelkach, sa "neutralne". Spoko oliwa ma jednonienasycone KT one sa raczej oporne na utlenianie. Co innego olej lniany on raczej tylko powinien stac w lodowce, no i oczywiscie ani lniany ani rybi sie do smazenia nie nadaje, ale to chyba oczywiste.
[...] 180g kurczaka itp, ryż bym zostawił a zamiast warzyw bym dawał coś innego np. jakieś surówki z pomidorów i ogurków itp. rodzaj ćwiczeń zmienie na mieszane siłowe z aerobami olej lniany jako dodatek a nie do smażenia, ewentualnie poradźcie na czym lepiej smażyć tego kurczaka czy taki zmiany były by ok ? Zmieniony przez - gruby872 w dniu [...]
Jeżeli masz używać do smażenia to nie przejmował bym się tym że jest Rafinowany. Olej kokosowy własnie dlatego jets polecany bo zawiera MCT i jest odporny na działanie wysokich temperatur więc tutaj proces rafinacji nie powinien go w jakikolwiek sposób "zdegradować" i nie każdemu odpowiada posmak Kokosa w mięsie przy olejach nie rafinowanych.
mam prablem z weglowodanymi nie jestem w stanie zeby zjesc tyle ryzu i makaronu. Moze sa jakies srodki na gloda? I tluszcze nie zdecydowanie zbyt malo chbya stosuje , moje jedyne zrodlo tluszczy to jest Olej z oliwy ktory tylko uzywam do smazenia miesa i tyle. Moze kupic sobie z Trec´a Omega 3,6,9 i tym uzupelnic ????
xXx_xXx nie wiem czy to prowokacja ale .... panierka jest nasiąknięta tłuszczem przeważnie jest to jakiś olej który nie nadaję się do smażenia w wysokich temperaturach sprzyja to tworzeniu się niebezpiecznych związków poza tym zwiekasza kalorycznośc potrawy
Bo jak mówimy o spożywaniu to nie rafinowany to olej "brudny" zawiera pewnie lepszy stosunek witamin , składników nie tyle odżywczych co zdrowych (antyoksydantów) ale i trochę Chemii jak roślinki były pryskane :), do smażenia to jak najbardziej rafinowany lub lepiej kokosowy . EDIT: W ogóle byłem nie precyzyjny bo miałem na myśli tłoczony na [...]
[...] jak mozzarella. Dzięki temu w podobnej objętości pokarmu będzie można dostarczyć większą dawkę kalorii. Np Śniadanie: Omlet owsiany z musem bananowym, skład: 5 całych jaj, 100g płatków owsianych, dwa / trzy banany, olej kokosowy (do smażenia) 10g , 20g-30g orzechów włoskich , 2 0 -30g wiórków kokosowych tutaj już masz mała bombkę kaloryczna .