do smażenia może byc olej kokosowy rafinowany. Wtedy meiso nie bedzie mialo aromatu kokosowego. Chociaz akurat dla mnei to zaleta ;-) i wole używać nierafinowanego, który piękknie pachnie.
[...] do smazenia. jaja platki cynamon blendujesz i na patelnie 2. obiadek 250g piersi z kurczaka 300g ziemniako 10g oliwy 200g warzyw swierzych posilek 3 moze byc taki sam jak 2 3. na kolacje 100g ryzu cale jablko 10g oleju kokosowego 1g cynamonu jablko scierasz na tarke wrzucazz do ryzu dajesz cynamon i olej kokos i DEVOLA :-)
"...Do smazenia NIE WOLNO uzywac olejow bogatych w wielonienasycone kwasy tluszczowe takich jak wlasnie olej z pestek winogron i slonecznikowy..." HALO, HALO!!! skoro one takie bogate, to czemu maja lezec na polce i mamy ich nieuzywac, np do salatek??
Smalmec - poniewaz jest "lepszym tluszczem" do smazenia niz np oliwa czy tez maslo, w ostatecznosci uzyje PAM'a i podbije kalorycznosc posilku kielichem oliwy. Miod w 1 posilku jest dla smaku, mysle ze to lepsza alternatywa dla slodzika, ale jesli faktycznie mam go wyeliminowac, to coz, placuszki owsiane juz nie beda takie dobre W [...]
1.2. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Głównym przedstawicielem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest kwas oleinowy obecny w oleju oliwkowym, rzepakowym oraz arachidynowym, a także w produkowanych z nich margarynach. Oliwa z oliwek jest podstawowym tłuszczem stosowanym w diecie śródziemnomorskiej, zawiera 77% jednonienasyconych kwasów [...]
a gdzie mięso (tłuste w sam raz)? jak napisales warzywka dodaj, fruktoza zbędna, brakuje dobrych tłuszczy i to dużo za mało, oliwa z oliwek, olej lniany, do smażenia olej kokos lub smalec jaka waga, ile btw na kg masy ciała? wydaje mi sie ze dużo tych wegli, zbilansuj bo brakuje danych
polecam olej beztłuszczowy PAM lub Berkley&Jensen. Poza tym do smażenia idealnie nadaje sie olej kokosowy, smalec, masło klarowane. Mozesz sobie na tych ostatnich przesmażać na niewielkiej ilosci. A jesli masz teflonową patelnie, to zadnego tluszczu nawet nie musisz dodawać
Akurat białko w orzechach nie jest szczególnie istotne. Większą uwagę bym zwrócił na tłuszcze, czy istotne składniki mineralne. Zarówno olej jak i orzechy są źródłami tłuszczów, więc teoretycznie można je zamieniać tak aby ogola podaż kcal i składników odżywczych była prawidłowa. Olej jednak używamy do smażenia. Obawiam się więc, że jeżeli nie [...]
[...] bo to nie moj artykul, po czwarte o tluszczach jest pelno postow a ten art. mial byc tylko ciekawostka. Dla tych co nie wiedza a wiec pewnie dla Ciebie: na surowo spozywamy oleje z duza zawartoscia kwasow wielonienasyconych oraz wszelkie oliwy i oleje tloczone na zimno (olej lniany i o. z oliwek extra virgin) . Do smazenia uzywamy glownie oliwy [...]
[...] samą w sobie, zgadzać się w tym wypadku powinien nie tylko bilans ilościowy tłuszczu, ale też poszczególnych kwasów tłuszczowych, więc zwróć w diecie uwagę nie tylko na oleje, ale też tłuste ryby i mięso, nabiał, jaja, czy awokado, orzechy. Nie mniej jednak zwykły olej rzepakowy będzie rozwiązaniem o wiele lepszym niż olej z pestek winogron, [...]
Unikaj oleju słonecznikowego, nie nadaję się do smażenia, posiada wysoką zawartość podatnych na utlenianie kwasów tłuszczowych omega 6, których stosujemy za dużo na rzecz kwasów omega-3, masz sporo produktów do wyboru ( oliwa z oliwek/olej kokosowy/masło klarowane/olej rzepakowy, choćby nawet smalec ) Zmieniony przez - dudee w dniu 2014-03-01 [...]
Ciężko jest jednoznaczne określić zawartość średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych MCT w oleju kokosowym. Zależne jest to w dużej mierze od surowca. Myślę, że oba źródła tłuszczów mogą być przydatne, szczególnie w diecie low carb lub ketogenicznej. Osobiście olej kokosowy bym wrzucił do smażenia. Lubię smak i zapach kokosa, więc wybieram [...]
[...] 4 wciskam na śniadanie i też trzymaj się tego. czemu biegasz z rana a nie wieczorem (to lepsza opcja, sam tak robię ale zawsze zadaje to pytanie) ? biegasz codziennie te 5km ? narazie to tyle jeśli chodzi o pytania tam padło pytanie z twojej strony co do smażenia smalec czy olej.. ja powiem oliwa z oliwek extra virgin nie znajdziesz nic lepszego
[...] (nie licząc zwykłego masła i zakładając, że nikt nie smaży na tranie czy lnianym), więc w gastronomii, gdzie ten sam tłuszcz jest używany wielokrotnie (a z każdym kolejnym smażeniem punkt dymienia się obniża) i owszem - będzie pewnym wyznacznikiem, w domu niekoniecznie. W każdym razie - oliwa i olej z awokado to taka topka do [...]
[...] powiem szczerze też są po to, zeby podbic te kalorie jak i dla smaku, zebym tej diety nie miał zbyt monotonej. Nie smaż na oliwie lecz na smalcu, maśle klarowanym lub oleju kokosowym , a pierś zamień na inne mięso bardziej kaloryczne. Posilek 3. 3x w tygodniu (ponieważ częsciej sie nie powinno) będe jadł puszke tunczyka w sosie własnym. [...]
[...] by się przydała - przy zbyt wysokim BF-ie nie ma sensu masować. Olej z pestek winogron zamień na inny tłuszcz, nie nadaje się do smażenia - smalec, masło klarowane, oliwa, olej kokosowy... Ketchupy itp. najlepiej wywalić , chyba że są naprawdę dobre jakościowo i mają mało cukru, dużo pomidorów w składzie. Jeśli używasz tego dużo - koniecznie [...]
jak żadna ? "Nasycone: Wystepuje głównie w tłuszczach zwierzęcych, ma przewaznie konsystencje stałą i jest doskonały do smażenia. Jego przedstawicielami są: smalec, olej kosowy, olej palmowy, tłuste miesa zwierzęce, śmietana, mleko... " źródło http://www.sfd.pl/Jak_uk%C5%82%C4%85da%C4%87_diet%C4%99_masa%2Fredukcja-t374656.html
[...] wystawione na działanie światła i nie zjełczeją. Izomery trans są to najgorsze tłuszcze, jakie mogą być i powinniśmy ograniczać je do minimum. A tak w ogóle, zależy co smażysz , jeżeli mięso - duś je, ewentualnie podsmażaj na małej ilości oleju i dalej duś - smak o wiele lepszy. Można też piec. Zmieniony przez - Charon w dniu 2006-12-01 22:39:20