Polecam chińszczyzne z kurczaka. Przepis łatwy i przyjemny: Olej na patelnie, trochę więcej niż do normalnego smażenia. Na olej wrzucamy pokrojone (2-3 zależy jak kto lubi) cebule dymki (takie mniejsze) i skrojony czosnek (do 500g kury daje 2-3 ząbki). Wszystko wrzucamy na patelnie na BARDZO MAŁYM OGNIU. Chwile dusimy, dorzucamy mięso (kura [...]
[...] podziałki, mozesz przyjąć 1:1 2 Winogronowy się nie nadaje na potreningu.pl masz nawet o tym artykuł na jakich smażyć, oliwa z oliwek do krótkotrwałego smażenia, a tak to olej kokosowy, masło klarowane, smalec. 3 Błyskawiczne są bardziej przetworzone i dlatego krócej sie je przygotowuje 4 namocz na noc, rano odsącz wodę ok 70g płatków na 2 [...]
Co do tłuszczy: http://www.olejedlaciebie.pl/index.php?nazwamenu=glowne&pageheader=Jakich%20t%B3uszcz%F3w%20u%BFywa%E6%20do%20sma%BFenia?&art=naczymsmazyc.txt&kat=artykuly/olej/ na dole pisze,że olej rzepakowy nadaje się do krótkotrwałego smażenia.A ile trwa krótkotrwałe?@@-) Zmieniony przez - olciak94 w dniu 2012-02-26 17:31:43
[...] MOZE BYC 2 JABLKA, DO TEGO MOZE JOGURT Obiad(tutaj z godzinami jest juz lepiej bo jem go przewaznie około godziny 13:30-14:30) -w 90% przypadków ziemniaki(nie polane zadnym olejem ani niczym tłustym), zadziej ryz, makaron badz chleb(np. do bigosu) PAMIETAJ O KASZACH, RYZU BRAZOWYM, MAKARONIE Z MAKI DURUM -ryba, schabowy(dosc czesto), bigos i [...]
A co do sałatki - olej sezamowy, sos sojowy jasny, troszkę sosu ostrygowego, miód, czosnek, imbir, sok z limonki, kolendra :-) A kuraka pod koniec smażenia polałem... SŁODKIM SOSEM CHILLI 8-) super się skarmelizował i bomba miliard sztos sztosów ;-) przepis top one do zrobienia dzięki ;-)
[...] to ciekawy przepis testowałem i dobre jak z maka :) Pokrojone ziemniaki wrzuć na kilka minut do świeżo zagotowanej gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru Rozgrzej mocno olej w odpowiednim naczyniu Wyjmij ziemniaki z wody i osusz je dokładnie przy pomocy papierowego ręcznika Włóż ziemniaki do sitka lub wkładu z dziurkami i zanurz w gorącym [...]
[...] zmienic cos w swoim zyciu. Niby proste i oczywiste ale niestety wiele ludzi nie zrobi tego chociażby cierpiał cała resztę życia.\ A props diety ja to bym w ogole wywalila olej rzepakowy jak to do salatek to daj oliwe z oliwek, jak do pieczenia, smażenia daj smalec lub łój. Ryz pelnoziarnisty?, i za duzo wedzonych ryb jesz sporadycznie ok, ale [...]
[...] wielonienasyconych kwasow tluszczowych w diecie nie jest pożądany. Jeśli już smażyć, to albo na suchej patelni (to koszt ok. 30zł i jest ok), ale korzystać np. z tłuszcz kokosowego, masła klarowanego, czy popularnej oliwy z oliwek, która może fenomenalnym rozwiązaniem nie jest, ale do krótkotrwałego smażenia się nada lepiej, jak np. olej ryżowy.
[...] > temperaturze kwasy tłuszczowe utleniają się i powstają substancje > szkodliwe dla naszego organizmu - to w dużym skrócie. No ale dokladnie tak robie. Podgrzewam olej na srednim ogniu, wrzucam na to cebule, ktora ledwo co sie smazy (niska temp oleju) i tak ja 2-3 minuty lamie w tej oliwie a potem wrzucam na to tune z puszki i zalewam [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PAM oliwa do krótkiego smażenia - podsmażania. Do długiego: smalec, masło klarowane i olej kokosowy. Pozostałe oleje się nie nadają. Btw. ja nalewam odrobinę oliwy i rozsmarowywuje palcem, żeby tylko się ślizgało - i gra.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Smalec, masło albo olej kokosowy - nie ma innych opcji. do długiego smażenia owszem ( ale wg mnie to już nie danie dietetyczne ) do krótkiego mogą być oliwa i rzepak z smalcem, bo niestety ostatnie przetwórstwo wieprzowe, powoduje to, że duża częśc kupnych smalców zawiera za dużo omega-6 GHEE masło jak najbardziej, a kokosowy to bajka :) Agmatynę [...]
[...] (pieczone, duszone, gotowane, na parze), dodawac przypraw a nie tluszczy. w porządku-jeśli już smażysz to wybieraj do tego celu patelnię teflonową/masło klarowane/olej kokosowy zupy? tu nie wiem niemalze nic poza tym zeby nie zageszczac zup mąką i/lub śmietaną. wartościowe źródło witamin i minerałów-tak jak piszesz-nie ma potrzeby [...]
[...] Ty tymczasem dochodź do siebie i zobaczymy, jakie te Twoje prawdziwe wymiary i waga są i co z tym dalej zrobić :-) ________ Smażymy na tłuszczach nasyconych, czyli smalec, olej kokosowy, sklarowane masło. Tłuszcze roślinne są nienasycone i w czasie smażenia ulegają oksydacji. Produkty oksydacji są toksyczne. Zmieniony przez - Martucca w dniu [...]
[...] trzeba myć patelni bo papier nic nie puszcza. Nie żebym był jakimś przeciwnikiem smażenia na oliwie, ale tym sposobem też możemy się pozbyć tych kilku dodatkowych kalorii z olejów. Bo niestety w temperaturach smażenia nawet dobre oleje tracą większość dobrych właściwości (chyba tylko olej kokosowy wytrzymuje). Zmieniony przez - LucasR w dniu [...]
[...] 15g oliwy z oliwek, to mogę na tych 15g usmażyć te jaja i szynke i te kalorie z tych 15g wliczyć do całości tak samo jakbym je wypijał? Bo obecnie smaże na malutkiej ilości oleju a oliwe pije osobno :) Czy może zamiast tej oliwy lepszy olej rzepakowy? Bo na nim smażę, co polecacie jako lepsze? I czy te 15gram tłuszczy z oleju rzepakowego mam [...]