Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Bo oliwa z oliwek, olej lniany czy olej rzepakowy (nierafinowany) są do używania 'na zimno'. Np do sałatek czy polewania czegoś a nie do smażenia. Smażenie na nich to raz - szybkie utlenianie oleju co jest rakotwórcze, dwa - nieopłacalne. Po co marnować tak świetne źródła tłuszczy, które po usmażeniu tracą swoje właściwości? Na maśle też bym nie [...]
najlepsze oleje do smazenia to rafinowana oliwa z oliwek, rafinowany olej rzepakowy, olej z awokado i olej kokosowy. unikalbym smazenia na masle, masle klarowanym oraz smalcu. Zmieniony przez - czellista w dniu 2018-08-30 17:35:22
najlepsze oleje do smazenia to rafinowana oliwa z oliwek, rafinowany olej rzepakowy, olej z awokado i olej kokosowy. unikalbym smazenia na masle, masle klarowanym oraz smalcu. Zmieniony przez - czellista w dniu 2018-08-30 17:35:22 Smalec i masło klarowane dlaczego wyeliminowałes ?@) Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2018-08-30 20:37:15
Dziewczyny mam pytanko, bo znalazłam olej kokosowy, ale nie jest napisane na nim extra vergine i neiw iem czy to jest to czy nie...znalazłam taki sam w necie...mogę wrzucić linka?? jest na nim napisane, że do smażenia jest dobry i do pielęgnacji ciała, 100% czysty olej kokosowy. Nie kupowałam, bo nie pachniał za bardzo, tylko tak leciutko....i to [...]
tym bardziej nie nadaje się do smażenia nie używajcie do smażenia olejów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe bo wydzielają się jakieś toksyczne związki przy ich utlenieniu w wysokiej temperaturze a jednym z nich jest olej z pestek winogron Zmieniony przez - rion10 w dniu 2009-06-29 13:56:43
Co do tłuszczy to używać tylko oliwy z oliwek czy mogę dać olej rzepakowy do smażenia, żeby więcej tłuszczy podskoczyło. Np. w 1. posiłku do smażenia kurczaka, w 2. do smażenia kurczaka i ziemniaków, w 4 do smażenia jaj z ryżem ? I czy tle tłuszczów już będzie wystarczająco ?
Wiek: 18 lat Wzrost: 172 Waga: 69kg Staz: Rok Dieta: to pierwsza moja Budowa: Ekto/Mezo tutaj jest troche problem bo mam obwod nadgarstka 16cm ale lubie zjesc, mam gruba szyje i cechy ktore pasuja bardziej do mezo/endo. Sniadanie 7.00 1) Platki Owsiane 100g = 351 kcal Bialko 12,5g Weglowodany 58,7g Tluszcz 7,0g 2) Mleko 0,3% UTH 300ml = [...]
Względem oleju palmowego i stabilności termicznej - http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2012/2/BR%202-2012%20s.%20171-180.pdf Podkreślę raz jeszcze - nie uznaję oleju palmowego za produkt wzorcowy i warty zastosowania w codziennej obróbce, jednak w produktach tego typu jak omawiany jego użycie uznaję za w pełni uzasadnione. Jak przytaczałem [...]
[...] "na oko", bo innego spoosbu nie ma. Koniu, no nie wiem jak interpretować Twój post. Redukcja za głęboko weszła? ;) A co do oliwy i tej całej dezinformacji dotyczącej olejów, czy tłuszczy ogólnie, to nie wiem, czy jest sens się powoływać na coraz to kolejne artykuły oparte na jakimś nowym badaniu (ten podlinkowany wcale nie dowodzi, że [...]
Czy mogę je usmażyć na oliwie z oliwek, albo na oleju z pestek winogron, lub oleju rzepakowym? Myślałem, żeby patelnie tylko lekko przetrzeć, a nie wlewać większej ilości oleju, bo na suchej patelni to raczej nie usmażę. Nigdy nie robiłem racuchów i nie wiem co wybrać do smażenia... Wybór należy do Ciebie .... ja do smażenia nie używam żadnego z [...]
Nasycone nadające się do smażenia Masło sklarowane, olej kokosowy, śmietanę pełnotłustą, tłuszcz kaczy lub gęsi Tłuszcze jedno-nasycone nadające sie tez do podgrzania Oleje z pestek winogron, orzechów ziemnych, ryżowy, oliwa z oliwek Oleje wielonienasycone do spożywania na surowo Oleje z wiesiołka, oleje rybne Olej z zarodków pszennych Olej z [...]
Flourish ta oliwa z oliwek, co Ci się przy mięsie pęta, to do czego? Nie dawaj do obróbki termicznej, ino do sałatek lub z gwinta %-) Do smażenia kup olej kokosowy nierafinowany (uważaj, uzależnia), smalec, tudzież masło klarowane (albo sklaruj). O kokosowym poczytaj w targowisku: [...]
Gwid - to się zmieniło już dawno! Olej rzepakowy obecnie jest lepszy od oliwy (proporcje kwasów omega) i do smażenia i sałatek. Doceniajmy swoje (olej i ziemniaki)!
[...] czasu, ale jem też indyka, wieprzowinę i wołowinę. Wymieniłem słonecznik na orzechy włoskie, masło orzechowe na masło z nerkowców + zamieniłem oliwe z oliwek do smazenia na olej kokosowy rafinowany (?) . Stąd mam nadzieję z tłuszczami jest już trochę lepiej. 1)Wyszło troszkę mało kcal. Czy dodac węglowodanów? Np 2x 75g ryzu do obu obiadów [...]
[...] patelenka) 40g-45g platkow owsianych - mielimy na make 3 jajka troche wode/mleka/1 plaska lyzka smietany (dame wszytskiego po trochu, najwiecej wody) szczypta soli morskiej olej kokosowy do smazenia mieszamy, masa ma byc zadka i smazymy nalesniczki farsz: pesto pomidorowe, mozna zrobic samemu albo kupic, ale nie wiem skad moje jest, napewno nie [...]
[...] się wymądrzać za bardzo nie będę, ale zostało to już nie raz powiedziane na forum. poza tym oliwa czy rzepakowy (ale dobry a nie jakiś kujawskie g****) są zdrowsze niż inne oleje co nie znaczy że są zdrowe (do smażenia). Na zimno jak najbardziej ale do smażenia to ew. olej kokosowy. ogólnie faktem klepanym często już jest to że jak już smażyć to [...]
[...] produkty jak np. śmietany np.30% mają miejsce w diecie? tak czemu nie, najlepiej jeśli śmietana niehomogenizowana Ponadto zastanawiam się jaka jest różnica w stosowaniu oleju kokosowego do smażenia zamiast np. oleju rzepakowego. (Czy aby tłuszcz nie straci na jakości?) olej kokosowy to głównie nasycone kwasy tłuszczowe, które nie ulegają [...]
[...] istotne. Podziel na posiłki i wklep w kalkulator chociaż mniej więcej. A zdjęcia może masz w złym formacie albo są za duże. Spróbuj jeszcze raz W diecie na pierwszy rzut widać, że za dużo nabiału, chleba że posiłki nie są zbilansowane. Do smażenia polecam masło klarowane albo olej kokosowy. Zmieniony przez - eveline w dniu 2016-06-11 13:27:37
Dziewczyny chce kupić sobie olej kokosowy. Znalazłam na allegro cos takiego: http://allegro.pl/bio-olej-kokosowy-extra-virgin-400ml-bio-planete-i3573512558.html i takiego: http://allegro.pl/olej-kokosowy-200ml-zimnotloczony-nierafinowany-i3569043070.html Który jest lepszy? A może macie coś innego sprawdzonego? Tak w ogóle smażąc na nim nie [...]