Oliwa z oliwek (co prawda najlepiej wysokiej jakości) może być jak najbardziej używana nawet do długotrwałych obróbek termicznych. Za świetny przykład mogą posłużyć badania w których użyto oliwy z oliwek do wielogodzinnego smażenia. Olej ten jest bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy w związku z tym charakteryzuje się wysoką odpornością na [...]
Dziś na obiad miałem sobie zrobić kotleta devolay. Pomysł ten posuneła mi wczoraj moja dziewczyna. Niestety z braku niektórych składników wyszedł mi jakiś kulinarny potworek nadziany cebulą i pieczarkami. Następnym razem będzie lepiej. :) Co myślicie o smażeniu kotletów na patelni w oliwie z oliwek? Olej lniany który dostałem od mojej pani. Dobre [...]
Do smażenia to najlepiej kupić patelnię teflonową i przygotowywać bez tłuszczu, a źródło tłuszczy uzupełnić, np. "wciągając" oliwę z oliwek z łyżki. Jednak jeśli chodzi o samo smażenie, to najlepszym wyborem wydaje się właśnie olej kokosowy. Zapraszam do lektury: http://potreningu.pl/diety/artykuly/2146/ranking-najlepszych-tluszczow-do-smazenia
[...] Kreatyna się wchłonie dobrze i bez dekstrozy i bez carbo. Margaryna to sztucznie utwardzane tłuszcze roślinne, lepiej dać zwykłe masło ekstra, akurat jakby miała więcej nasyconych, to by się lepiej nadawała do smażenia. Do smażenia może być masło klarowane, olej kokosowy czy smalec. Inne tłuszcze się nadadzą jedynie do krótkotrwałej obróbki.
400mg w sensie wyliczyłeś ilość jonów? Bo rozumiem, że nie jest to 400mg cytrynianu magnezu. Prawdopodobnie musiałbyś spożyć ok 3-4g aby dostarczyć 400mg Fakt - 400mg to ilość cytrynianu ,a nie jego odp w mg ;-) Tutaj podsumowanie wczorajszego dnia (06.12) Dziś miałem bardzo dobry dzień na trening , tak więc poza jednym małym faktem iż ktoś [...]
Zastępujesz nią normalny olej. Używasz do sosów sałatkowych, przyprawiania gotowanych ryb i warzyw, do smażenia omletów, jajecznicy, duszenia grzybów. Jest także doskonałym dodatkiem do warzyw gotowanych na parze.
[...] diecie kwaśnieskiego: Składniki: - 18 żółtek (360g) - 4 białka (160g) - 50 dag sera białego tłustego - 10 dag mąki (ja nie stosuje) - smalec / łój (do smażenia) (ja stosuje olej) Ser zmielić przez maszynkę razem z żółtkiem, mąką i białkiem. albo poprostu to wszystko razem dokładnie wymieszać/zmiksować. Rozgrzać tłuszcz na patelni i nakładać po [...]
[...] ok 15tej zupa krem lidl + 3-4 wafle ryżowe ok 17tej (posiłek już w domu) ziemniaki ok 400gr + ok 250gr pierś z kury (ziemniaki piekarnik / pierś robiona na może 7-10ml oleju kokosowego) dodatkowo wazywa ok 20tej (posiłek w domu) worek ryż (100gr) + tatar wołowy 200gr to oczywiście mój przykładowy dzień. na pytanie dlaczego tyle pieczywa [...]
[...] zasugerowałbym nie przesadzać z amino a lepiej zjeść 6 białek jaj (to też nie jest najtaniej) jak już masz kasę to dobry będzie łosoś, wołowinka. kupiłbym pam do smażenia, olej lniany, florę, sery pleśniowe. nie mówię, że tak nie wiesz, mówię tylko, że ja bym forsę ładował bardziej w smaczne, pożywne żarcie ps. trochę się źle wyraziłem o tej [...]
Jest dużo wartościowych olejów, tylko nie wszystkie się nadają do obróbki cieplnej. Nie wszystkie też mają dużą ilość omega3. Ja bym się więc nie nastawiała na jeden zamiennik, tylko 2-3. Te droższe i lepsze lepiej jeść tylko na surowo (do sałatek, polewać ziemniaki czy kasze), a do smażenia, pieczenia mieć inny, który wytrzymuje wyższe [...]
[...] jestem w domu to potrafię wsuwać cały czas, ale tutaj niestety nie mam dostępu do nich ;(. Przeważnie jem teraz brokuły, pomidory, szpinak, dynia, marchew, por .etc Co do olejów to zaraz pójdę do sklepu rozejrzeć się za kokosowym olejem, póki co urzęduje na oliwie extra virgin i oleju rzepakowym. Właśnie co do niego, ww porządku jest? Taki [...]
No to jedziem }:-( Zbiorczo do wszystkich dni. Warzywa - wliczone w miskę. Suple - selen 100, wit. A+E, olej z wiesiołka. Napoje -3x kawa rozpuszczalna + mleko (wliczone z reguły), woda ok 2-4 l. ______________________________ PIątek 01.08. DT MISKA /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/acc7ec2fbf3d42319c421a71e3682e4d.png TRENING rozgrzewka [...]
arachidy to raczej słabej jakości orzechy, mam na myśli stosunek kwasów Omega. A zwiększyć kaloryczność możesz w łatwy sposób ;-) po prostu, wrzucając większe porcje mięsa, ryb, jaj, kaszy, ryżu, makaronu, ziemniaków na talerz ;-) sałatka z łyżka oleju, olej kokosowy do smażenia i kaloryczność będzie przyzwoita ;-)
nasycone:24g jednonienasycone:46g wielonienasycone:30g To jest olej tłoczony z łusek nasion ryżu. Temperatura dymienia ponad 200stC, ponad to nie wchłania się mocno w smażone potrawy, więc jak najbardziej do smażenia jak i do sałatek. Skład jak widać jest OK. Jak wszystkie oleje ma sporo witaminy E.
Ale kokos jest akurat zdrowy- traktuj go jak porcję orzechów/oleju lnianego/oliwy/ryby, a nie jako czita. Sam bym kupił olej kokosowy do smażenia/marynowania, ale ciężko dostać go dostać za dobre pieniądze. Zmieniony przez - Pandarek w dniu 2012-04-12 14:17:10
To warto też przeczytać co pisze o rzepakowym http://potreningu.pl/articles/280/olej-rzepakowy--cennym-skladnikiem-diety Do tego rzepakowy jest bardziej uniwersalny bo nadaje się również do smażenia jak i do jedzenia na zimno / sałatki etc. Na Lniany. Sobie nie posmazymy i chyba cena też zdeka większa. Do tego jakość. Nie każdy Lniany to taki [...]
[...] bo dziś zjadłam tylko jedną A oto i przepis na jedną osobę: 1 mały bakłażan, lub pół dużego 100g. mięsa mielonego 20g. sera żóltego (można mniej) 2 średnie pomidory cebula olej/masło do smażenia Przyprawy Bakłażan solimy solidnie i zostawiamy na pół godzinki. Potem dajemy go do piekarnika na pół godzinki, żeby zmiękł. Kiedy zmięknie wydrążamy [...]