[...] http://seafood.edf.org/hake Co do reszty. Olej kokosowy ok do smażenia. Olej rzepakowy dobre źródło krótkołańcuchowych omega 3, ale musi być tłoczony na zimno. W przypadku oleju rzepakowego, też masz około 10% RDI witaminy E na łyżkę. Quinoa, pietruszka to takie dobre źródła wit. E, bo w 100g jest jej ok. 16% RDI, również ziarna słonecznka [...]
[...] swoim przepisie wymieniłeś słabe i mocno przetworzone składniki, więc posiłek nie będzie zbyt dobrym pod względem jakości. Warto zwrócić uwagę na: - mąkę pszenną, - dżem, - olej rzepakowy. Skoro nie masz składników, to nie rób posiłku. Zjedz coś innego, a omlet zrobisz innym razem. Zawsze jednak można coś wymyślić. Mąkę pszenną zastąpić [...]
[...] już w tym i sąsiednim temacie, gdy upierałsię, że w diecie wysokotłuszczowej proporcje SFA/MUFA/PUFA powinny wynosić 1/1/1. TheArt - tutaj nikt nie kwestyionuje tego, że olej rzepakowy jest dobrym źrodłem ALA i wszyscy o tym wiedzą. Po prostu nikt nie uważa, by ten walor tłumaczył rzekomo miażdżącą przewagę rzapkowego nad oliwą. - po [...]
Przede wszystkim nie należy stawiać oleju rafinowanego w kategorii "nieszczęsny", gdyż od oleju rzepakowego tłoczonego na zimno różni go niewielka strata składników mineralnych, witamin i polifenoli. Sporadycznie stosowanie rafinowanego oleju rzepakowego będzie miało neutralny wpływ na Twoje zdrowie i na pewno nie zaszkodzi. Pamiętaj jednak o [...]
[...] Generalnie na CKD mozna jesc bardzo smacznie, duza ilosc tłuszczu w tej diecie daje szerokie pole do fantazji kulinarnych. Wszystkie miesa, ryby, dobre źrodla tłuszczu. Dorzuc tran/omega-3, olej kokosowy jest niezywkle cenny, ma świetny wplyw na tarczyce i odchudzanie, idealnie sie nadaje do smażenia, a najlepiej smakuje bezposrednio z łyzki ;-)
[...] Owoce i warzywa to nie tylko witaminy, ale antyoksydanty itd. Drugą sprawą jest wchłanialność witamin otrzymanych laboratoryjnie, a z naturalnych źródeł. Jeżeli smażysz na oleju kokosowym to wlicz to w dietę. Olej ryżowy to słaby wybór do smażenia ze względu na bardzo słabe proporcje o3 do o6. Co do twojej suplementacji to vitamax complex jest [...]
Mój ulubiony przepis,prosty, szybki... Piersi z kurczaka 2 surowe,sól, słodka i ostra papryka,olej lub oliwa do smażenia. Od piersi oddzielamy tzw.polędwiczki,piersi kroimy na dwa cieńsze płaty. Posypujemy solą(mało) i papryką.Smażymy na patelni teflonowej w małej ilości tłuszczu z dwóch stron, aż sie piersi zabrązowią.Podajemy z pieczonymi [...]
[...] rozumiem. Ustaliłem kaloryczność na 2700 (w tej granicy się mieszczę). Białko też jest na podobnym poziomie jak pisałaś u góry. Tłuszcze może nie do końca, ale tam jest np. olej kokosowy, który nabija, a służy tylko do smażenia. Kwestia czy ten tłuszcz tak może zostać, czy nie. I co z węglowodanami? Czy są ok? Zmieniony przez - Wojcieszko87 w [...]
[...] Jeśli jednak boisz się, że dana potrawa się przypali, to polecam cooking spray od marki ALLNUTRITION. Olej rzepakowy z dodatkiem smakowym (np. chilli, czosnku, masełka) lub olej kokosowy (świetnie sprawdza się do smażenia naleśników). https://www.sfd.pl/sklep/Szukaj.aspx?q=Cooking+Spray+Butter+Oil Dzięki dozownikowi jedno psiknięcie dostarcza [...]
[...] jestem na podobnej diecie, wg piotrkowicza niby nie liczymy na niej kcal :-) ryż i ziemniaki całkowicie odstawiłem jem same mięso, masło to jedynie klarowane do smażenia ew olej kokosowy... Waga stoi w miejscu ale samopoczucie dużo lepsze i mięśnie się pojawiają, tyle tylko, że robię dużo treningów bokserskich i bjj, z siłowni to trzy razy w [...]
[...] tu na forum, bo zaczynianie od 2000 kcal to strzał w kolano. Biegane to też kiepski sposób poprawiania sylwetki - tu sprawdza się trening siłowy. No i kwestie dietetyczne - za dużo nabiału i litości, nie smaży się na oleju z orzechów włoskich. Do smażenia masło klarowane, smalec, olej kokosowy, ewentualnie oliwa (choć tu zdania są podzielone)
[...] - dowolna ilość piersi z kurczaka (u mnie było 0,5 kg), - 1 papryka, - 6 pieczarek, - sól, pieprz, koperek, przyprawa do kurczaka oraz słodka papryka, - 1 cebula średnia, - olej kokosowy do smażenia (u mnie 15 g). Przygotowanie: Pierś z kurczaka przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na około 1h. Mielimy mięso, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, [...]
"czym mozna zastapic oliwe z oliwek bo ona jest strasznie droga???" czym oliwa drozsza tym lepsza, extra vinergre. Nie warto kupować taniej oliwy. Oliwe mozesz zastąpić sensownie ( czyli tłuszcze omega). 1. Olej lniany lub nasiona lnu. 2. Tłuste ryby (sledź, makrela). 3. Słonecznik i orzechy. 4. Na pewno nie smalcem. ( chyba ze do [...]
[...] Dodaj tutaj dobrej jakości źródło białka, np.: https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Whey_Protein-opis33284.html i źródło tłuszczów, np.: orzechy. Zmniejsz ilość oleju rzepakowego, a do smażenia używaj masło klarowane, smalec lub olej kokosowy. Poza tym zdecydowanie dietę należy urozmaicać, więc pamiętaj o tym, żeby inne dni wyglądały [...]
[...] znalazły się w sprzedaży bestsellery, czyli kremy z serii Nutlove oraz ciastka bez cukru Fitking Cookie. Z tego co kojarzę były też odżywki vegańskie, świetny ketchup, olej w sprayu do smażenia, itd. Z tego co widziałem, od dzisiaj w Lidlu - pojawia się jeszcze bogatsza oferta produktów bez cukru: [...]
[...] przygotowania przez niego posiłków okazało się, że zamiast smażyć omleta według moich zaleceń (na patelni teflonowej z jednym psiknięciem cooking spray), podopieczny wlewał olej z butelki na patelnie. Pokazał mi na oko ile wlewa i mimo, że jemu wydawało się niewiele, bo omlet wszystko ładnie wpijał, to podnosił kaloryczność tego posiłki o blisko [...]
[...] kokosowy i palmowy. Olej kokosowy to najbardziej nasycony tłuszcz występujący w przyrodzie, zatem najlepiej nadaje się do smażenia. Każdy inny tłuszcz jest już gorszy niż olej kokosowy, ale z kronikarskiego obowiązku wymienię jeszcze kilka. Masło klarowane (ghee, ghi) – czysty tłuszcz pozbawiony laktozy (węglowodanów) i kazeiny (białka). [...]
[...] żadna inna tak nie smakuje. Do smażenia najlepsze są oliwy (mimo stosunkowo niskiej temperatury dymienia, która mimo wszystko raczej nie jest osiągana w warunkach domowych), olej z awokado, kokosu i rzepaku. Jajecznicy się nie smaży. 5jaj, 50g masła na zimno do gara i na jak najmniejszym ogniu caly czas mieszany aż do sciecia, ale nie na wior. [...]
[...] Była okazja, więc wrzucam: Racuchy z kaszy jaglanej Składniki: kasza jaglana łyżka skrobii ziemniaczanej jajo odżywka białkowa (opcjonalnie) cynanom jabłko olej kokosowy (do smażenia) Kasze przygotowujemy analogicznie jak w poprzednim przepisie. Do już ugotowanej wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy na gładką masę. Smażymy [...]