Polecam olej kokosowy, nie utlenia się podczas smażenia, nie pali idealny do smażenia, jest to praktycznie jedyny olej który ma postać stałą poniżej temperatury 25 stopni. Stosuję i jestem zadowolony
[...] tłuszczu w diecie. Jednak z racji zawartego w nim kwasu erukowego, podchodze do niego bezpiecznie - czyli nie traktuje go jako glowne zrodlo tluszczu w diecie. I mowa tu o oleju rzepakowym tloczonym na zimno. W stosunku do rafinowanego bedzie sie trzymał tego, co mi wiadomo na ten temat i jesli już używałbym go do smażenia. Proponuje [...]
Jaki najlepiej kupowac olej ? Ostatnio kupowalem 3 ziarna z kujawskiego ale z tego co czytalem to lipa jest ;/ Potrzebuje czegos do smazenia i do robienia majonezu :P Moze byc olej z pestek winogron ? Ogolnie nie [przepadam za smakiem oliwy dlatego zalezy mi na oleju .
Jaki najlepiej kupowac olej ? Ostatnio kupowalem 3 ziarna z kujawskiego ale z tego co czytalem to lipa jest ;/ Potrzebuje czegos do smazenia i do robienia majonezu :P Moze byc olej z pestek winogron ? Ogolnie nie ja uzywam oleju rzepakowego wybornego. Pytalem sie i z tego co mi odpisali jest ok.
Najlepsze do smażenia będą: smalec, olej kokosowy,masło klarowane. Oliwa również może być, do krótkiego smażenia. Zapraszam do lektury: http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Zmieniony przez - domer w dniu 2017-08-07 15:54:24
[...] nie było za dużo białka w śniadaniu. Jeśli suchy Cię odraża rzuc do niego kilka kawałków pomidora, cebuli. Pamiętaj, że tuńczyk zawsze w wodzie - sosie własnym - a nigdy w oleju. O drugiej połowie przeczytasz poniżej ... III POSIŁEK // niech to będzie Twój drugi posiłek Ser twarogowy chudy 100g B:19 T:0.5W:3.5 // możesz zamiennie stosowac [...]
[...] Pytam pobiewaze jesli odrobine wylewam jej na patelnie i smaze na niej potrawe czy pozniej po usmazeniu mozna jeszcze dodac np 10 ml oliwy czy trzeba wliczac w bilans juz olej na ktorym sie smazy? Tyczy sie to wszystkich tluszczy? Tłuszczu do smażenia używa się niewiele, aby natrzeć patelnię. Oczywiście należy wliczyć te ok 5g. Można smażyć na [...]
[...] kciuki za efekty :) Obyś nie stracił zapału ! Do smażenia nie używaj oliwy, ma niską temp. spalania i w jego trakcie wydzielają się szkodliwe związki. Jak mówi Kabo - albo w ogóle bez, albo olej z pestek winogron lub rzepakowy tłoczony na zimno - nie każdy znosi jego specyficzny smak. Ja używam jeszcze dla odmiany nierafinowany olej kokosowy.
[...] leśne + mleko nie sklepowe, puszka sardynek w pomidorach, cała kalarepa 4. Filety z flądry bałtyckiej, naleśniki z jagodami: borówki leśne + ciasto (4 jaja, wiórki kokosowe, olej kokosowy do smażenia), cała kalarepa 5. Filet z tilapii, masło, cała główka sałaty, kilka rzodkiewek NAPOJE: kombucha robiona na herbacie zielonej z pigwą, [...]
[...] też ryby i wieprzowinę, więc staram się urozmaicać. Co do stosunku białka tłuszcze to 180b - 120t czy coś koło tego byłoby lepsze? Mogę zwiększyć tłuszcze dodając do warzyw olej z pestek dyni tłoczony na zimno - mam fajny dostęp - albo oliwę. Olej kokosowy z mlekowity to chyba raczej do smażenia/pieczenia tylko, na zimno nie bardzo, prawda? [...]
No właśnie... jakaś alternatywa? Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pecan, brazylijskie, olej lniany. Z trochę większą ilością jednonienasyconych pestki z dyni, migdały. Dziś w sklepie znalazłem olej z orzechów włoskich. Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia? Lub z olejem z pestek winogron? Co do oleju z pestek winogron, to używam sam i polecam do [...]
smażyłem, smażę i będę smażył. Zupełnie nie rozumiem dlaczego ludzie tak się przyczepili do smażenia. Olej który zużyłem do smażenia dzielę na ilość posiłków która mi wyszła i wliczam do bilansu, nic złego się nie dzieje. Tutaj artykuł http://potreningu.pl/kobieta/artykuly/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Zmieniony przez - Majkelos2104 w dniu [...]
Olej lniany jest bardzo dobrym produktem do spozywania na zimno, nie nadaje sie do smażenia itd, pamietaj jednak ze ma charakterystyczny smak ja osobiscie go nie toleruje.
akie pytanko co sądzicie o oleju rzepakowym kujawski rafinowany 100% na zimno do pieczenia sie nada iwem pam itp ale pytam czy sie ten olej nada czy lepiej celować w ryżowy ?? czytałem ostatnio artykuł że niby rzepakowy lepszy niż te oliwy z biedry itp xd Do smażenia najlepiej olej kokosowy, smalec, masło klarowane. Rzepakowy w ostateczności też [...]
[...] zrobić fotki zanim zostały pożarte, ale każdy wie jak powinno owo cudo wyglądać :-D 0,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 8 dag wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka stewii 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina startej laski wanilii migdały całe- kilka sztuk Gdy ugotowana kasza ostygnie dodać olej, dokładnie [...]
[...] to kreatyna tym bardziej na peirwszy raz, więc polecam https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Creatine_Muscle_Max-opis33277.html co do tłuszczy mieszaj oliwy - z oliwek, olej lniany, rzepakowy orzechy różne - laskowe, włoskie, nerkowce, brazylijskie, wiórki kokosowe olej kokosowy, awokado, tłuste ryby do smażenia najlepiej masło klarowane i [...]
olej rzepakoway, podobnie jak cala reszta olei roslinnych (poza kokosowym) NIE NADAJA sie do smazenia. Ulegaja uwodoronieniu czyli sami sobie z dobrgo tluszczu mozemy zrobic w domu tluszcze TRANS. Rzepakowy nadaje sie teoretycznie do krotkiej obrobki cieplej, ale dla mnei to pojecie wzgledne. Ile dla kogo to jest krotka obrobka i kiedy dokladnie [...]
[...] konserwanty tak jak w parowkach (chyba ze jest wlasnej roboty) a w masle zawiera nasycone kwasy tluszczowe wiec madrze byloby je zastapic nienasyconymi tak jak napisalas np oliwa. Do smazenia olej kokosowy jest idealny, sama juz dlugo uzywam i polecam :-) No ale ok, juz sie nie wypowiadam, zegnam. A Tobie kessik zycze powodzenia i wytrwalosci :-)
1. Oliwa do placka. 10g? Wyjdzie wtedy 80g tłuszczów dziennie, czyli 1g/1kg mc. W sumie myślałem o tym, ale też i czytałem, że oliwa do smażenia słabo się nadaje. Wprawdzie nie grzeję mocno płyty (2 na skali 3-stopniowej), ale miałem obawy. Może lepiej wziąć tą z wytłoczyn z oliwek? Ona podobno daje radę na patelni. daj z I tłoczenia 2. Olej [...]