[...] moje wcześniejsze rozpiski z diety czy to masowej bądź na redukcji na pewno pamiętacie, że od zawsze unikałem tłuszczy. Mój organizm źle tolerował oliwę z oliwek czy też olej lniany dlatego pozostawałem przy tłuszczach z ryb,takich jak łosoś czy też masło orzechowe, żółtka jaj. W końcu poszedłem po rozum do głowy i pewnego dnia jak zwykle [...]
OBRÓBKA TERMICZNA POKARMÓW W TŁUSZCZACH Smażenie w tłuszczu jest w pierwszej kolejności procesem odwadniania. Woda i rozpuszczalne w wodzie produkty przechodzą z produktu do tłuszczu względnie opuszczają produkt jako para wodna. Oprócz tego tłuszcz wchłaniany jest przez produkt. Oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych [...]
[...] kwas erukowy ze względu na normy został wyeliminowany już dawno temu! Poczytaj dokładnie jakie są normy dziś, jaki stopień uszlachetnienia. Kiedyś owszem powodował iż olej rzepakowy mógł być szkodliwy, teraz to już mit. Kwas erukowy ma w składzie izomer trans a to najgorsze co może być dla zdrowia. Kiedyś olej rzepakowy miał go nawet 40%, [...]
[...] nasion. Nasiona zanurzone w wodzie pokrywają się warstwą śluzu. Po dojrzeniu nasion wyrywa się całe rośliny, dosusza i młóci. Nasiona zawierają około 6% śluzów, 30 do 40% oleju, 20% białka, glikozydy, sterole, enzymy i sole mineralne (żelazo, magnez, miedź, cynk, kobalt). W niedojrzałych owocach znajduje się toksyczny aminokwas linatyna [...]
Sam MaGor pije olej (kokosowy). A innym poleca: olej olej! Olej kokosowy to nie jest klasyczny olej. Dobre oleje: rzepakowy, kokosowy Dobre oleje na zimno: lniany, konopny, oliwa z oliwek, oleje z orzechów (włoskich, laskowych, migdałów) Złe oleje: słonecznikowy i wszelkie inne "warzywne" Cała sztuczka to sposób pozyskania oleju. Kokosowy, [...]
[...] 19;00 VI jajka gotowane całe, papryka/ogórek... 22;00 VII twaróg półtłusty oliwa z oliwek... Żródła Białka Oczywiscie nieprzetworzone. Zródłami takiego białka są: Mięso : w kolejnosci od najlepszego : Cielęcina, Jagnięcina, Wołowina, Mięso ptactwa oraz Wieprzowina Ryby : Najlepiej morskie, głębinowe Jajka : To doskonały produkt zawierajacy [...]
Oliwę bym na twoim miejscu zamienił na olej lniany , bo dobra oliwa swoje kosztuję , wcale napis dziewica nie musi świadczyć o jej jakości . Oliwę bym kupował do smażenia 7-9 złoty , a olej lniany do zapijania ;-) "Opuściłem jeden posiłek , bo trochę później wstałem. Do tego wczoraj poszło trochę żarcia typu: chipsy , frytki i ciasto. W sylwestra [...]
[...] na wodzie %-) Pam to tylko, żeby nie przywierało smażyć na nim to ciężko, trzeba by dużo użyć a w dużej ilości to będzie zwykłe smażenie, bo pam to nic innego jak zwykły olej rzepakowy w aerozolu z dodatkami. Ja używam do smażenia olej ryżowy, polecam Olej ryżowy też jest ok. Skoro już o tych tłuszczach lepszych mowa to ja jakiś czas temu [...]
[...] krwii, objawy odstawienia leków, zaburzenia metaboliczne, guz mózgu, wady naczyniowe mózgu, wylew, toksyny – Leki przeciwpadaczkowe nie leczą padaczki i nie przeciwdziałają kolejnym napadom, obniżają aktywność mózgu – 70% dzieci które miało pojedyńczy napad nie będzie miało drugiego – Depakina (walproinian sodu) i karbamazepina mają bardzo długą [...]
[...] bo tylko się ja marnuje, oliwa z oliwek dobra jest do surowych pokarmów - jest zbyt mało odporna na wysoką temperaturę żeby używać jej na patelni ... na patelnie lepszy olej ryżowy a nawet smalec dobrej jakosci ... na surowo oliwa od smalcu lepsza ale po podgrzaniu (wlasciwie to po przegrzeniu) - zamienia sie w guwno :) lepiej upiec coś na [...]
rzepakowy wcale nie ejst taki swietny do smazenia do smazenia smalec, maslo klarowane albo olej kokosowy (zwlaszcza jesli to smazenie trwa chwile) na masle zwyklym mozna smazyc krotko, tzn jajecznice mozna zrobic na zwyjlym masle na zimno so salatek/warzyw - oliwa, lniny ok, ale niech to nie bedzie gowne zrodlo tluszczy w diecie. Nie opieraj sie [...]
Dziś nic nie smażyłem, ale najczęsiej do smażenia używam oliwę z oliwek extra vrigin,olej kokosowy i masło klarowane. NIe słodzę napojów ani omletów. NIe używam cukru stołowego, słodzików, etc. Nawet jak białko kupuję to mam zazwyczja bezsmakowe, bez dodatku słodzików.
[...] chorobom i dolegliwościom, łącznie z nowotworami i otyłością. Może prowadzić do zachwiania bilansu pokarmowego. Jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec, olej palmowy, masło kakaowe KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE Tłuszcze te są zazwyczaj płynne w temperaturze pokojowej, ale mogą krzepnąć po [...]
[...] wliczaj bo to węglowodany proste. Zupy na kolacje możesz jeść ale z porcją weglowodanów i białka. Czyli ziemniaczki, ryż, chleb i mięsko do tego. W obiedzie masz olej rzepakowy- jeśli używasz go do smażenia to zmień na masło klarowane, olej kokosowy albo smalec. Na śniadanie oliwa z oliwek to rozumiem, że do sałatki. Bo jeśli do [...]
do smazenia ?? ani jedno ani drugie smalec olej z kokosa do smazenia wykorzystujemy tluszcze nasycone - wysoka temperatura palenia oliwa z oliwek zawsze najlepsza na surowo ! :D
[...] do jednonienasyconych i do wielonienasyconych powinna wynosić 1/1/1. Jeśli chodzi o Omegę 3 i 6 to proporcja wynosi od 1:1 do 1:5, więc najlepszym rozwiązaniem będzie olej lniany lub rzepakowy. Do smażenia najlepszy będzie kokosowy, palmowy lub smalec(?) -jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec. [...]
Witam, dziś w Piotrze i Pawle widziałem olej z ryżu, tylko mało informacji o nim mam. Jak ma się do smażenia i itd? Z artykułu na potreningu: do smażenia "olej kokosowy, a także masło klarowane, smalec, olej palmowy". Więc rozumiem, że ryżowy nie ;-)
Tak, w domu używam oleju kokosowego albo masła klarowanego do smażenia, a czasem oleju rzepakowego do dań do których trudno dodać kokosowy ze względu na konsystencję, a które będę obrabiać termicznie. Akurat tą pieczeń zrobiłam w rzepakowym, a ten olej wymieniony w rozpisce to ta galaretka, która się z niej wytopiła i zastygła w lodówce. Mam i [...]