Rafinacja to proces oczyszczania,tak więc nie ma nic wspólnego z granicą dymienia.Olej rzepakowy poddany rafinacji,czy nie nadaje się do smażenia,ponieważ ten rafinowany przeważnie też jest tłoczony na zimno.Pozdrawiam.
Olej kokosowy jest najlepszym wyborem do smażenią ponieważ w ponad 90% składa się z nasyconych kwasów tłuszcowych, żadne inne oleje roślinne nie są w stanie z nim tu konkurować. Jeżeli na oleju nie ma napisanego, że jest nierafinowany to pewnie jest rafinowany inaczej producent by się tym pochwalił bo taki jest droższy i bardziej wartościowy. [...]
No już myślałam %-) Ja zawsze daję mniej podsmażam powiedzmy na 100g mięsa około 5g czegoś do smażenia, olej wsiąknie w mięcho i podlewam wodą jeszcze ;-) Dodaję warzywa i duszę, masz pewność, że na patelni nie zostanie nic ;-) :-D
wbijac co tydzien i po 5-6tyg wyczuc po libido, jak spadnie to znaczy ze dobra a jak wzrosnie to znaczy ze w srodku byl testosteron a jak nic to znaczy ze olej kujawski do smazenia nalesnikow Zmieniony przez - dukeluke w dniu 2009-11-27 13:40:33
Nie panikuj - już oczyma wyobraźni widzę jak jedną nogą stoisz w kuchni nad kurakiem a drugą przed komputerem, patrząc jak radzą w temacie ;-) Raz w drodze wyjątku będzie ok, olej rzepakowy do smażenia też ujdzie. Osobiście na smażę na oliwie, od czego jest wujek teflon/ piekarnik :-)
tlyko olej słonecnzikowy nie będzie zbyt dobrym wyborem, szczególnie do smażenia https://potreningu.pl/articles/2260/dlaczego-warto-zrezygnowac-z-oleju-slonecznikowego
Jasne. Jaja kurze to produkt o wysokiej gęstości odżywczej zatem jak najbardziej zdadzą egzamin. Zadbaj również o dobrej jakości tłuszcz do smażenia np: olej kokokosowy, oliwa z oliwek, masło klarowane. Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-02-15 16:34:50
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
dużo masz białka z prochu, ogólnie w całej diecie też niemało. Jak waga i wzrost? Proteinek wystarczy 2g na kg masy ciała. Olej rzepakowy uniwersalny to słaby wybór-chyba, że do smażenia. Ogólnie produkty dobrej jakości
wliczasz wszystko, jeżlei pytasz o olej na którym smażysz np. kotleta to ciężko określić ile go wchłonie, dlatego lepiej używać małej ilośc lub zaopatrzyć się w sprawy lub dobrą patelnię do smażenia beztłuszczoweego
[...] na smażenie wybierajmy tłuszcze jednonienasycone (np. oliwa z oliwek) w przypadku krótkiej obróbki termicznej lub tłuszcze nasycone (takie jak masło klarowane, smalec czy olej kokosowy). Te ostatnie charakteryzują się najwyższą stabilnością termooksydatywną. Tłuszczy tych można używać bezpiecznie nawet do długotrwałego i głębokiego smażenia, [...]
[...] z kaszą ?? Posiłek V - jak wyżej Posiłek VI - bialko pelnowartosciowe, tluszcze Mięso/Ryby/Twarogi/Białko pełnowartościowe z roślin: Nasiona roślin strączkowych. PS. Czy olej słonecznikowy lub sojowy tez sie nada do samazenia ma o 10 stopni mniejsze temp dymienia od idealnej temp.smazenia a slonecznikowy nie jest taki drogi. PPS> miesa z [...]
[...] Na początku chciałbym dać coś od siebie; OLEJ LNIANY; Można go kupić na każdym rynku(mieszkam w poznaniu) w cenie ok 4zł za 200ml. Polecam serek typu homo na to olej całkiem sporo, cebula i sos sojowy ew. maggi-od zawsze w moim jadłospisie. OLIWA Z OLIWEK; Jak ktoś nie przepada za jej smakiem to proponuję(tak robię) wrzucić do [...]
Drób/wołowina/wieprzowina/ryby z ryżem/kaszą/batatami/ziemniakami i np. olejem mct lub kokosowym. Uważasz, że jednak przed treningiem lepiej zjeść taki posiłek "obiadowy" a dopiero po treningu płatki z owocem i odżywką (na odwrót niz ja zaproponowałam)? Ostatnio zjadłam przed treningiem właśnie taki posiłek i tak średnio sie czułam na treningu. Na [...]
[...] "przed treningiem" jest dość niesprecyzowanym terminem :) Niektórzy rozumieją to jako 15-30 minut przed treningiem, a inni 2 godziny :) Takie uwagi ogólne ode mnie. Jaki olej stosujesz? Bo olej a olej to duża różnica :) Z takich ogólnych uwag: postaraj się wprowadzić do diety zdrową rybę raz na czas: śledź, szprot, sardynki, łosoś, pstrąg. To [...]