[...] oraz witaminy z grupy B. Kuchnia basenu Morza Śródziemnego preferuje czosnek, cebulę, oliwki, kapary oraz liczne przyprawy ziołowe jako codzienny dodatek do potraw. Kolejnym składnikiem tej diety są nasiona roślin strączkowych, które dostarczają węglowodanów a także są relatywnie bogatym źródłem białka. Warzywa oraz owoce dostarczają [...]
[...] oraz niewiedzę potencjalnego klienta również w grupie oliw szuka się oszczędności lub stosuje się praktyki nieuczciwej konkurencji. Dostępna, tania oliwa to zazwyczaj olej z wytłoków oliwnych SANSA (z języka włoskiego), POMACE (z języka angielskiego) lub ORUJO (z języka hiszpańskiego) określana na etykiecie jako OLIWA z OLIWEK wprowadza w [...]
[...] skutecznie robić. Możliwe, że nigdy o nich nie słyszałeś, bo w Polsce nie ma obowiązku umieszczania informacji na ich temat na etykietach produktów spożywczych. Utwardzone oleje roślinne. Znajdują się w tysiącach produktów, poczynając od margaryn do smarowania pieczywa, przez różnego rodzaju ciasteczka, aż po frytki. Same oleje roślinne są [...]
[...] firmy Procter & Gamble, po 25 latach jej zmagań z amerykańskim Departamentem Kontroli Żywności i Leków (FDA), wkracza na rynek dietetycznej żywności. Czy ten niestrawialny olej, o naturalnym smaku, zaspokoi gusta nałogowych obżartuchów i pozwoli im zachować szczupłą sylwetkę? Wszyscy wiemy, że należy prawidłowo się odżywiać, czyli jeść dużo [...]
[...] wyjątki np. dna moczanowa) Musimy pamiętać ,że najważniejsze są właśnie proporcje, mianowicie : stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych(gównie sery, mięso, masło, kokos, olej palmowy) do jednonienasyconych(oliwa z oliwek, awokado, orzechy) do wielonienasyconych(ryby tłuste, siemię lniane, orzechy włoskie, mięso z hodowli eko) w diecie [...]
[...] należą : kwas linolowy n - 6; kwas alfa- linolenowy n-3; kwas arachidonowy n-6; kwas eikozapentaenowy n-3; kwas dodozaheksaenowy n-3. Głównym źródłem NNKT z rodziny n-6 są oleje roślinne i margaryny, a z rodziny n-3 olej rybi, olej sojowy i rzepakowy. Kwasy tłuszczowe NNKT z rodziny n-3 maja duże znaczenie przeciwmiażdżycowe. Niezbędne [...]
[...] zdrowych tłuszczów nalezą oliwa z oliwek oraz inne tłuszcze roślinne tłoczone na zimno - proponuję troszeczkę historii. Otóż jeszcze trochę ponad 100 lat temu, wytłaczanie oleju z: orzechów, nasion słonecznika, siemienia lnianego, rzepaku,czy tez na południu Europy z oliwek - odbywało się tylko na prasach ręcznych i tylko na zimno. [...]
[...] warzyw, mięsa, do ciast, makaronów nie dla oszczędnych, najlepsza oliwa czyli z pierwszego tłoczenia (na etykiecie napis Extra virgin olive oil) jest 10 razy droższa od oleju OLEJ SŁONECZNIKOWY 100 g = 880 kcal dostarcza 100 g tłuszczu, w tym: 11 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 19 g jednonienasyconych i 65 g wielonienasyconych do czego do [...]
[...] stopień 18,5-24,9- zakres normy 25,0-29,0- nadwaga 30,0-34,9- otyłość 1stopnia 35,0-39,9- otyłość 2 stopnia powyżej 39,9- otyłość 3 stopnia (olbrzymia) ZALECENIA: Kolejność dni nie ma znaczenia. Ten sam jadłospis można powtórzyć kolejnego dnia. Można zmieniać kolejność posiłków w ciągu dnia. Po przebudzeniu należy wypić ok. 0,5-1 [...]
Co Polacy wiedzą o oleju i jego zastosowaniu w kuchni. Polacy do smażenia używają najczęściej oleju lub oliwy z oliwek (81% wskazań) - wynika z badania Omnimas* zrealizowanego przez TNS OBOP. Zdecydowanie rzadziej sięgają po takie tłuszcze, jak smalec (33%), margaryna (28%) czy masło (11%). Najczęściej niewłaściwie wykorzystywanym tłuszczem jest [...]
[...] omega-6, to wiązanie znajduje się dopiero przy szóstym atomie węgla. Omega-3 Źródła tych kw. tłuszczowych to w przypadku: -kwas alfa-linolenowy(ALA) - siemieniu lnianym/oleju lnianym, orzechach włoskich i brazylijskich, oleju rzepakowym, zielonych warzywach liściastych. - EPA czyli kwas eikozapentaenowy i DHA czyli kwas dekozaheksaenowy - [...]
[...] Wszystkie organizacje międzynarodowe (FAO/WHO)biją na alarm o zwiększenie spożycia ryb, zamiast czerwonych mięs, o zastąpienie masła , smalcu - zdrowymi olejami z pierwszego tłoczenia. Również w Polsce wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie kładą nacisk na uzupełnienie diety przeciętnego Kowalskiego [...]
[...] NNKT- kwas linolowy, linoleinowy i archaidowy- odgrywają dużą rolę w przemianie tłuszczów oraz cholesterolu, zapobietają między innymi miażdźycy. Bogatym źródłem NNKT są oleje roślinne jak: sojowyu 50 %, słonecznikowy 70 % , kukurydziany 55%, archaidowy 29 %, oliwa z oliwek 7%. Człowiek dorosły powinien spożyć dziennie 1 łyżkę tych olejów w [...]
[...] Wszystkie organizacje międzynarodowe (FAO/WHO)biją na alarm o zwiększenie spożycia ryb, zamiast czerwonych mięs, o zastąpienie masła , smalcu - zdrowymi olejami z pierwszego tłoczenia. Również w Polsce wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie kładą nacisk na uzupełnienie diety przeciętnego Kowalskiego [...]
[...] jednej osoby jest bardzo łatwa do przygotowania, świetnie smakuje i jest wypełniona warzywami. Serwuj ją razem z tostami z pełnoziarnistego chleba i pomarańczą. Składniki: olej roślinny (najlepiej w sprayu) ¼ szklanki posiekanej czerwonej papryki 1 ½ szklanki szpinaku 1 całe jajko 3 białka 2 łyżki rozdrobnionego sera feta sól i [...]
[...] Zalecenia żywieniowe nakazują zwiększenie spożycia tłuszczów obfitujące kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza NNKT. Aby realizacja tych zaleceń przynosiła korzyści zdrowotne, oleje roślinne i tłuszcze bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe muszą być odpowiednio przechowywane i wykorzystywane w kuchni. W przeciwnym razie tracą one wiele [...]
Długotrwałe smażenie na olejach roślinnych, takich jak olej słonecznikowy, sojowy czy kukurydziany, powoduje powstawanie wysoce toksycznego związku (HNE - 4-hydroksy-trans-2-nonenal), który zwiększa ryzyko chorób serca, wątroby, a nawet schorzeń neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona - ostrzegają amerykańscy naukowcy. [...]
Witam, Wczoraj szukałem oleju kokosowego, do smażenia oczywisice W Bomi znalazlem produkt firmy KCT, importowany z Wielkiej Brytanii niby, wyglada mniej wiecej tak: jeszcze link do strony na ktorej znalazlem analogiczny, gdyby nie weszlo zdjecie http://www.frisco.pl/product,KTC__Olej_kokosowy_5013635101887 Etykieta producenta zagranicznego, [...]
[...] więc nie będę się rozpisywał a przytoczę kilka najważniejszych informacji. Kwasy te zostały nazwane "niezbędnymi" gdyż organizm ludzki nie potrafi ich wytwarzać. Obecne są w olejach roślin i ryb. NNKT są budulcem do tworzenia błon biologicznych każdej komórki naszego ciała oraz regulują procesy fizjologiczne, w zależności od tego, do której [...]