► Czy można/warto do śniadania brać tran omega3, jeśli w śniadaniu było już 20g oleju lnianego budwigowego oleofarm (też ma sporo omega3). Czy może nie powinno się ich łączyć ? Jaki to ma wpływ na wchłaniane tranu ? Można, ale po co? Te dwa oleje spełniają dokładnie ten sam cel w diecie. 20g oleju lnianego zapewni Ci średnio ponad 500mg EPA/DHA [...]
[...] o pieczenie (wypieki słodkie). Mam parę przepisów, które chciałabym przekształcić na zdrowsze, a jak wiadomo ich istotnym składnikiem jest tłuszcz - masło, margaryna, olej - o ile wyeliminować się go nie da, to pozamieniać owszem. I w związku z tym pytanie: czy masło pieczone jako część ciasta / ciastek jest tak samo niedobre jak to ze [...]
@nieraz-Do kanapek gotowany kurak zamiast wędliny, mniej oleju lnianego, żadnego smażenia. Każdy ma jakieś ulubione mięso. Ten kurczak jesz bo lubisz czy tak wypada bo piszą w internecie. Moim zdaniem lepsze i zdrowsze mięso to wołowina,wieprzowina ,baranina ewentualnie z drobiu indyk. Jesz kurczaki będziesz wyglądał jak kurczak czyli cienki jak [...]
[...] w) trzymam codziennie takie samo. Oczywiście zmniejszam wraz ze zmniejszaniem się wagi. Generalnie - dużo warzyw, białe mięso - kurczak i indyk. Z tłuszczy - oliwa z oliwek, olej lniany, tłuszcz z żółtek jajek i w rybach, takich jak makrela albo łosoś. Wszystkie węgle wrzucam po treningu - zszedłem teraz do 60 kilogramów, a podniosłem tłuszcze - [...]
[...] tego 'zredukowac' troche? wywalic sie nie da - albo bedzie trudao - ale ograniczyc? jesli to piekarnik to pol biedy - choc ta panierka bedzie dyskusyjna sprawa ale jesli olej + patelnia - to nie najlpeszy wybor jednak postawil bym na formy bez panierki - duszone,gotowane na parze,etc. tymbardziej jesli to pora przed/po treningu kazdy reguje [...]
[...] na nich powinieneś skupić swoją uwagę. Najlepszym źródłem jednonienasyconych jest właśnie oliwa z oliwek, a omegi 3 tłuste ryby, tran, oraz ciut gorsze orzechy włoskie i olej lniany. Mówię ciut gorsze bo ta Omega 3 też się dzieli jeszcze na ważniejszą DHEA i EPA (tłuste ryby) i mniej ważny kwas alfa linolenowy (olej lniany, orzechy włoskie). [...]
[...] czasu wiadomo - nie zaszkodzi, ale jak wszystko z umiarem :) Dodatkowa kwestia to na czym smażymy, co jest niezwykle istotne! Tłuszcze na których możemy smażyć: najlepiej: olej kokosowy lub masło klarowane (nie zwykłe!, zwykłe masło można podgrzewać do temp. 90 st!!), ewentualnie do krótkotrwałego smażenia: rzepakowy, oliwa z oliwek i olej [...]
[...] Tłuszcze roślinne powinno się przechowywać w butelkach ciemnych, szklanych. Niektóre, jak np. lniany powinny stać dodatkowo w lodówce. Oliwa z oliwek ma wyższa temp dymienia więc nadaje się do krótkiej obróbki termicznej, do 180st. Najbezpieczniej jest smażyć na tłuszczach nasyconych, czyli własnie np. olej kokosowy czy masło klarowane.
-zamiast gainera dodaj inne źródła węglowodanów np.chleb razowy/ryż/makaron -kakao możesz pić ale naturalne;-) -olej lniany możesz dodać do diety jeśli masz taką możliwość-jednak stosuje się go jedynie na zimno. Do krótkotrwałego smażenia(~10-15min) możesz użyć oliwy. Do dłuższego smażenia nadadzą się masło klarowane/smalec/olej kokosowy -jeśli [...]
W swojej diecie Montignac każe zrezygnować z przyrządzania potraw w wysokiej temperaturze, a w szczególności ze smażenia (ale np. dopuszcza jarzyny smażone w oleju). Można jeść również ryby w oleju. Do sałatek i surówek zaleca oliwę z oliwek,olej słonecznikowy, olej z orzech włoskiego, olej rzepakowy, z pestek winogron. Weronika
[...] nawet surowe sadło ulega samostrawieniu pod warunkiem, że nie jest przegrzane, a enzymy nie są w inny sposób zniszczone. Kiedy jednak podgrzejesz najdelikatniejszy oliwkowy olej powyżej 48oC nie będziesz w stanie w pełni go strawić. Będzie tworzył zatory. Najważniejsze: udekumentowano, że nasz ustrój produkuje skończony zasób enzymów. Jedząc [...]
[...] naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3, będących istotnym elementem dobrze zbilansowanej diety. To zdrowy wybór dla twojego organizmu. Floriol to wysokiej jakości olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia. Nowe szklane opakowanie podkreśla jakość produktu. Pojemność 0,5l stanowi doskonałą propozycję dla osób dbających o zdrową dietę. Olej [...]
Hmm, no fakt, olej lniany absolutnie z dala od smazenia - tego sie trzymam - jedynie uzywam go do polewania warzyw. Ale czy w len mielony w takich gofrach jest jakimś problemem?
[...] trening wytrzymałościowy. Ziarnko do ziarnka Ziemniaki do ziemi Pasta do zębów ;-D Ojanie, czy ja pierwszy raz robię redukcję:-) Paatik, smalcu będzie niewiele. Stawiam na jaja, ryby i olej rzepakowy. No i założeniem jest spalić ten tłuszcz co mam, a nie ten co zjem ;-) Zasadniczo ma być w miarę lekko i bez smażenia. Zrzutów z diety nie będzie.
[...] Jeśli smażenie jest bardzo krótkie(do 5 min), to możesz użyć nawet oliwy z oliwek extra vergine(przeciętna temperatura szybkiego smażenia, to 180 celcjuszów, a oliwa degraduje się na poziomie 210 celcjuszy). Do dłuższego smażenia powinieneś użyc tłuszczów rafinowanych lub o wysokiej temperaturze dymienia(olej arachidowy, sezamowy, ryżowy).
Tak ten olej jako jeden z nielicznych nadaje się do krótkotrwałego smażenia. Utlenia się powyżej 140st. Ale licz się z tym że taki z Tesco nie będzie najlepszej jakości. Na 99% jest rafinowany.
[...] do starych zajęć. -------------------------- Lena: Spoko dyskusja nt. odżywiania nie jest spamem. W sprawie smażenia dodam że używanie do tego takich tłuszczy jak oliwa czy olej ryżowy nie jest korzystne. Nienasycone kwasy tłuszczowe podczas obrubi termicznej lub uwodornienia(w margarynie) Degenerują do tł. TRANS - substancji o której nasz org [...]
Hummus Składniki: - 5 łyżek sezamu - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka oleju sezamowego - sok z cytryny (wystarczy połówka) - maleńki ząbek czosnku - 250 g ugotowanej ciecierzycy (najlepiej przestudzonej) - 80 ml przegotowanej, zimnej wody - 1 łyżka olej sezamowego (ja nie miałam, a i bez niego wyszło ok ;-)) Sezam delikatnie prażymy na patelni. Ostudzony [...]
[...] warstwy białka zapobiega nadmiernemu ubytkowi składników odżywczych w trakcie gotowania. * Ryby smaży się tylko na świeżym, silnie rozgrzanym tłuszczu (smalec, olej sojowy lub słonecznikowy, oliwa). Przepalony tłuszcz należy bezwzględnie wylać, nigdy nie wykorzystywać go powtórnie! * Większe porcje ryby po usmażeniu wstawia się [...]
Nową tendencją w produkcji tłuszczów piekarskich, cukierniczych i smażalniczych jest zastępowanie tłuszczów otrzymywanych przez uwodornienie olejem palmowym. Naturalny olej palmowy jest wyjątkowym wśród tłuszczów roślinnych. Jest to tłuszcz stały, o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 90 proc.) a niskiej - wieloniensyconych. [...]