Jest tak ciężko znaleźć chleb o dobrym składzie. Zazwyczaj kupuję razowy, czasem właśnie wieloziarnisty dla odmiany. A nie mam możliwości pieczenia samemu także nie pozostaje mi nic innego jak kupować. Wieloziarnisty - mąka żytnia - 57,7%, (w tym razowa - 42,8%), woda, słonecznik - 5,6%, płatki owsiane - 3,6%, siemię lniane - 3,4%, sól. Razowy - [...]
[...] ryby , np. filet z dorsza, tuńczyka, chuda wołowina, od czasu do czasu może być to też chudy schab 50g ryżu basmati, parboiled, jaśminowego/kaszy gryczanej, jaglanej, pęczak/makaronu (mąka typ 2000), makaronu ryżowego Warzywa- staramy się jeść te świeże, od czasu do czasu gotowane 10g olej kokosowy Albo 120g twarogu półtłustego 30g [...]
Dymq poszukaj a znajdziesz:) A na serio to poszperaj w dziale ze zwykla maka jak i ze zdrowa zywnoscia. Ludzie od ekspozycji roznie ta make kwalifikuja, jako zdrowa zywnosc lub wciskaja ja miedzy tortowa a wroclawska:) Gdybys jednak nie znalazl to poszukaj w miescie sklepu ze zdrowa zywnoscia, ekologiczna zywnoscia itp. [...]
Nie jest to pięciominutowe ciasto, podobnie jak i tradycyjna szarlotka, ale nie uważam, aby było przekombinowane. Składniki proste i wystarczy je wymieszać w misce, nie trzeba zagniatać, wałkować itp. Natomiast dlatego jest ich więcej, że sama gryczana mąka jest moim zdaniem zbyt "przaśna" i ciasto byłoby niesmaczne. Nie lubię super zdrowych ciast [...]
W moim przypadku twaróg 250 g, zmielone płatki owsiane 50 g (myślę, że 30-40 g wystarczy, jak i jakieś otręby czy mąka pełnoziarnista - co kto woli), przyprawy, jajko, proszek do pieczenia (ja nie dałem, bo nie miałem i wyszło). Wszystko mieszamy widelcem. Potem wrzucamy na papier do pieczenia. Warto podsypać mąką, żeby nie przywierało (ja użyłem [...]
[...] sobie pozwolic na takie frykasy ale dobre wyszly POLECAM A TO PRZEPIS bialka jaj 210g jedno zoltko 30g ser bialy 200g jogurt bez cukru 150g mleko odtluszczone 50g woda 50g maka razowa 60g btw b-79 t-10 ww-55 KAL-630 ja zrobilem podwojna porcje na dwa dni a ot jak je przygotowac - Ubij białka jaj (niezupełnie na sztywno) - W osobnej misce [...]
Facet pyta kumpla czy lepiej iść do wojska czy się ożenić. Kumpel mówi: > -Jeśli się ożenisz to masz przerąbane, ale jeśli pójdziesz do wojska to > masz 2 możliwośći:albo pójdziesz myć gary, albo na wojnę. Jeśli pójdziesz > do garów to masz przerąbane, ale jeśli pójdziesz na wojnę to masz 2 > możliwości: albo zginiesz, albo przeżyjesz. [...]
wedle życzenia jedna papryka czerwona/żółta kilka grubych plastrów sera kilka grubych plastrów wędliny albo pierś z kurczaka 1 szklanka mleka mąka łyżka soli łyżka wegety 1 Duża cebulka 3 jajka (kurze) bułka tarta majonez śmietana pomidor pieprz sposób przyrządzenia cebulke papryke ser i mięsko kroimy na kostke ;] w tym czasie rozgrzewamy [...]
ja mam swoj odwieczny sprawdzony przepis, baza omleta to: jaja, twarog, banan, maka z amarantusa (oczywiscie mozna uzyc dowolnej innej, jak rowniez dac platkow owsianych zamiast maki, jednak maka z amarantusa daje mu to cos czego zadna inna maka nie daje, a probowalem z wiekszoscia) + dodatki w zaleznosci od naszego makro, zazwyczaj dodaje do tego [...]
Hehe....nikt nie stoi...fakt, ale ja się czuję, jakby ktoś z was stał :-) , więc się staram na maksa. O właśnie...zapomniałam zapytać: Macie tu jakiś przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie? Szukałam w wątku z przepisami i kilka fajnych przepisów skopiowałam, ale takiego nie znalazłam. Tęsknię za chlebkiem, tym bardziej, że co tydzień u mnie w [...]
[...] heh). JAK TO JEST Z TYM GLUTENEM: Studiuję sobie temat: "Lady przy garach...." i natknęłam się na coś takiego: ".........bo chleb zytni to wyrabia sie raz dwa np lyzka (maka zytnia nie ma glutenu wiec nie wyrabia sie jej jak pszenna)...." (wpis aninster). To w mące żytniej jest, czy go nie ma, bo cały czas byłam przekonana, że jest? Po [...]
Najlepsze jest żytnie razowe. O przydatności chleba decyduje rodzaj mąki, z jakiej został upieczony. Mąka może byc żytnia lub pszeniczna. Biała lub razowa. Przy zakupie trzeba zwrócić uwage na etykietę: powinno byc napisane "mąka żytnia razowa", w ostateczności "mąka pszenna razowa". Najlepiej unikać pieczywa ze zwykłej [...]
z kilku powodów. po pierwsza wzdęcia - mąka z pełnego przemiału zawiera dużo błonnika i obróbka cieplna na patelni nie wystarcza aby zmiękczyć dane włókna i nie mieć później problemów. do takich mąk używa się zakwasu ewentualnie drożdży aby minimalizować problem o którym wspomniałem. po drugie smak - mąka ta nie grzeszy swym smakiem i serio już se [...]
podopieczny dobrze sie prezentuje ;-) co ten bark taki czerwony %-) Przemo tak z ciekawości Twoim zdaniem np płatki jaglane albo mąka ryżowa/gryczana git malina? chodzi mi bardziej o redu;-) bo to ze skrobie lubisz to wiem %-)