Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] ćwiczyć, kto wie może nawet siłowo. Same pozytywy, a tu... Wyobraźmy sobie taką sytuację. Wybierasz się ze znajomymi do restauracji. Przeglądasz menu i wybierasz danie, które jest najbardziej zbliżone do Twojego stylu odżywiania - załóżmy ponownie, że jesteś weganką(-nem). W tym momencie słyszysz zdanie podobne do: No, weź… Dlaczego [...]
[...] się w dietę redukcyjną, ale nie tylko. Jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle odżywczy. W Polsce mamy problem z przyrządzeniem potraw z jego użyciem. Oczywiście danie z jarmużem powinno być na tyle proste, by można było zachować wszystkie wartości odżywcze tego warzywa. Najlepszy i najzdrowszy wypada zjadany na surowo, poszatkowany, [...]
Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]
[...] dania. Jednak takie gotowce zwykle nam się kojarzą z żywnością wysoko przetworzoną, której bliżej do produktu typu fast food, niż jakiegoś sensownego posiłku. Czy gotowe danie Spróbuj Wege, to warta uwagi pozycja? Moim zdaniem tak. Już samo opakowanie wygląda zachęcająco: naturalne składniki, niska zawartość cukru, niska zawartość tłuszczów [...]
[...] węglowodanów, są one zazwyczaj mrożone lub naładowane taką ilością chemikaliów, że mogą wytrzymać dni, a nawet tygodnie, zanim zostanie przygotowane z nich nasze potencjalne danie - ze zdrowiem ma to niewiele wspólnego. W lokalnej restauracji często posiłek może być równy cenowo lub niewiele droższy, za to jakościowo przebija konkurenta - mięsa i [...]
[...] 333 kcal i aż 10 g białka. Ma też dobrą porcję tłuszczu (17 g w porcji), ale są to zdrowe tłuszcze pochodzące głównie z oliwy z oliwek i pestek dyni. Jak przygotować danie? Właściwie jest ono gotowe już po otwarciu opakowania. Jeśli jesteś w trasie, może zjeść prosto z pojemnika, a kiedy masz czas, podgrzej na patelni lub w mikrofali. [...]
[...] oddzielnej przegrodzie. Jak dla mnie jest to taka jedna porcja dla bardzo głodnej osoby lub półtorej, jeśli mamy mniejszy apetyt. Jeśli chodzi o rozkład makroskładników, to danie to jest dość dobrze zbilansowane. Około 70 g węglowodanów w pełnej porcji, ok. 20 g białka i podobna ilość tłuszczy. Choć tłuszczu jest niemało, to duży plus za to, że [...]
W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]
[...] nie zawierają tłuszczy nasyconych, dostarczają za to sporo błonnika. Porcję warzyw strączkowych jadaj dwa razy w tygodniu. Możesz dodawać je do sałatek lub przygotować danie z sosem a’la fasolka po bretońsku, ciecierzyca świetnie sprawdzi się w daniu curry. Jaja Jajo kurze to produkt niezwykle zasobny w składniki odżywcze. Co prawda [...]
[...] często bywa w promocyjnej cenie około 11,49zł-13,49zł za kilogram. Można ją dusić, smażyć, gotować, z jej udziałem przygotować można wiele ciekawych posiłków, może stanowić danie główne z kaszą czy ziemniakami, ale też dodatek do sałatek warzywnych, czy zapiekanek. To z niej robi się szaszłyki, bywa farszem do tortilli czy pierogów. W smaku jest [...]
[...] można co najwyżej złapać się za głowę. Co oznacza „fast food”? Jak sama nazwa wskazuje, jest to szybkie jedzenie. Kiedy idziesz do tradycyjnej restauracji i wybierzesz już danie z menu, wówczas czekasz jakiś czas, żeby otrzymać swój posiłek. Kupując fast food, podchodzisz do okienka, zamawiasz i za kilka minut je odbierasz. Dawniej takie [...]
[...] radości, ale i odpowiedniej ilości kalorii oraz właściwego (dla Twojej diety) ułożenia makroskładników. Startery, przekąski, etc. W większości restauracji, zanim otrzymasz danie główne, obsługa proponuje różnego rodzaju przekąski. Oczywiście, że one kuszą i pozwalają zaspokoić początkowy głód. Niestety kosztują również pieniądze… A jestem [...]
Często dieta kojarzy się nam z jedzeniem suchego ryżu, kaszy czy ziemniaków, ale wcale nie musi tak być. Takie danie wystarczy wzbogacić jakimś sosem czy dipem i już całość potrawy nabiera innego charakteru. A co jeśli nie mamy czasu, chęci i produktów, by stworzyć swój sos? Czy na sklepowych półkach znajdzie się jakiś godny uwagi, który od czasu [...]
[...] że nie powiedziałem mu o wegańskim kliencie”. https://youtu.be/DZ7qdSMD17w Następnego dnia młoda kobieta złożyła skargę na brak opcji wegańskich. Wydała 32 dolary na „danie warzywne”, które totalnie ją rozczarowało. Napisała recenzję, która krytycznie odniosła się do szefa kuchni. „Moją jedyną opcją było danie z warzyw… było w porządku, [...]
Budyń, można powiedzieć, że jedna z pierwszych słodkości, które istniały w dzieciństwie. Dzięki dodatkom w postaci herbatników czy rodzinek był numerem jeden. Dziś na szczęście rynek słodkości się rozwinął, ale jeśli ktoś jest nadal lojalnym fascynatem tego niepozornego deseru, może skorzystać z poniższego porównania, dzięki któremu wybierzemy [...]
[...] unikasz słodzonych napojów, to trening siłowy często prowadzi do nasilenia apetytu. U niektórych osób hamująco na apetyt działa stres, u innych wywołuje odruchowe podjadanie („zajadanie problemu”). Tego typu problemy staraj się rozwiązywać samodzielnie względnie w porozumieniu z wykwalifikowanym specjalistą. Niewielki stres mobilizuje i [...]
[...] także musi upłynąć nieco czasu. Dlatego, nawet jeśli po pierwszej porcji jedzenia odczuwasz głód, poczekaj, choć kilka minut, lepiej 10-15, zanim wyciągniesz rękę po kolejne danie. Wszystko kusi! Faktycznie potrawy przygotowywane w tym okresie są niezwykle smaczne i kuszące. Jednak absolutnie nie ma żadnego obowiązku, aby zjadać wszystkie z nich. [...]
KFC, czyli Kentucky Fried Chicken, amerykańska sieć barów szybkiej obsługi, założona w 1930 roku przez Harlanda Sandersa, w Polsce od 1993 roku, a aktualnie jest ich już w kraju ponad 200. Ta restauracja jest jedną z najlepszych fastfoodów jeżeli chodzi o cheat meal. Ich główną dewizą są kurczaki, których smak jest niemożliwy do podrobienia. Lecz [...]
[...] pokrojone owoce, warzywa, a nawet chleb czy zioła. Dobrym pomysłem jest też podzielić te produkty na porcje, żeby nie trzeba było rozmrażać wszystkiego na raz. Wyczaruj danie z resztek jedzenia W ramach ograniczenia marnotrawstwa wykorzystaj raz na jakiś czas wszystkie resztki. Z pewnością uda Ci się wyczarować jakieś danie. Tradycyjnym [...]