Chleb nasz powszedni - błonnik, chleb, chleb pełnoziarnisty, dieta, pieczywo Chleb nasz powszedni Kto chce schudnąć, rezygnuje przede wszystkim z pieczywa. Tymczasem amerykańscy żywieniowcy namawiają do zjadania co najmniej pięciu kromek chleba dziennie! Dla zdrowia i szczupłej sylwetki. Pieczywo to przede wszystkim źródło dużej ilości [...]
[...] na sztywno i dodać do ciasta. Dolewać wody do uzyskania klaru. Tutaj trzeba wykazać się finezją kucharską, której ja niestety nie mam, ale sobie jakoś radzę 8-) Po prostu ciasto musi uzyskać konsystencję leistą, ale nie za rzadką - wytłumaczą to wam wasze kobiety lub mamy %-) Chodzi o to, by ciasto dobrze rozprowadzało się po patelni, ale nie [...]
[...] włoskimi i laskowymi na zakwasie Składniki: Ciasto zakwaszone: 30 g zakwasu żytniego 100% hydracji 140 g mąki żytniej razowej 115 g wody Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone 225 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej razowej 200 g letniej wody 12 g soli 9 g drożdży świeżych (myślę, że można pominąć, jak macie mocny [...]
[...] Ja teraz robiłam z rybą. Łososia wrzucić na patelnię na mały ogień, otworzyć puszkę tuny, dorzucić do łosia na maksymalną gaz żeby odparował. W między czasie rozwałkować ciasto na książce od biologii (chodzi o okładkę, wtedy nie przykleja się i nie trzeba podsypywać mąką), wysmarować sosem i jak się mięso podsmaży, zmniejszyć ogień na [...]
Duże do kebsow małe alternatywa dla chleba na kanapke :):) super sie przechowują wiec robię wieksza porcje. Rozmrozenie to 10sec. Nie sa to typowe chlebki naan ("grubsze,owalne, z pieca"). Ciasto jest takie samo, kształt taki a nie inny bo po prostu mi odpowiada. Grubsza tortilla lekko wyrośnięta w która latwo zawinąć mieso i warzywa. Z patelni [...]
[...] ściereczką i odstawić na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę połączyć z solą i ziołami. Gdy zaczyn wyroście, wlać go do mąki, dodać oliwę i wyrabiać na zwarte ciasto. Ciasto oprószyć mąką i pozostawić w misce przykryte, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 2 części. Na blaszce do [...]
[...] badz inny slodzik do poslodzenia SKLADNIKI NA II WARSTWE: 1. 300g jablek 2. 10g oleju kokosowego 3. cynamon WYKONANIE: SPOD - wszystkie skladniki laczymy w misce. powstale ciasto rozgniatamy w formie do tarty. ciasto nakluwamy widelcem. wypelniona ciastem forme wkladamy do lodowki na 15 minut. w miedzy czasie wlaczamy piekarnik i ustawiamy 180 [...]
Lubię gotować, lubię też jeść i lubię focić. Tak więc wrzucę tutaj coś od czasu do czasu :) Na początek coś z dnia niskich węgli: PIZZA Z CUKINII ciasto 3 niewielkie cukinie ( łącznie ok 750g ze skórą) 50g mąki migdałowej 1 jajo+1 białko 5g oleju kokosowego sól, pieprz, oregano, ulubione przyprawy [...]
[...] zimnej wody - 2 jabłka - 2 śliwki - cynamon - słodzidło Przygotowanie: 1. Do miski wsypać mąki, dodać żółtka, olej i słodzidło I wymieszać. 2. Dodawać wody i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodawać wody lub mąki. 3. Ciasto będzie elastyczne ale kruche. Odstawić ciasto. 4. Pokroić owoce w cienkie paski, posypać cynamonem i ksylitolem 5. [...]
[...] Ja podzieliłem na 3 porcje Ciasto: 70g odżywki białkowej 30g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ok 100ml mleka (robiłem na oko więc ciężko podać dokładną wartość, ale ciasto ma być gęste ale płynne) Krem: 250g serka mascarpone 150g tłustego twarogu 30-40g wiórków kokosowych odrobinę słodzika Polewa: 50g odżywki białkowej śmietana 30% (tyle [...]
[...] greckiego 1 ząbek czosnku jeszcze trochę natki kolendry :) odrobina soku z cytryny :) sól,pieprz Przygotowanie: Ciasto: wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę(ciasto powinno być elastyczne) i dajemy mu odpocząć na około 30 minut. Farsz: Cebule, czosnek, kolendrę oraz papryczki drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnie dodajemy łyżkę [...]
[...] jajka - ew. trochę wody/mleka, trochę soli, Zacznę od "płatków" Bierzemy jajko/białko lub więcej jaj/białek ;p i mąkę pełnoziarnistą. Do jajek dodajemy mąki i mieszamy na ciasto (można podlać mlekiem juz wodą, ja robiłem bez) Powinno wyjść nam ciasto które wkładamy do zamrażalki żeby stwardniało(aby spokojnie je zetrzeć na tarce) Jak już [...]
[...] pieczarki - 2-3 łyżki kukurydzy - 1/4 papryki - przyprawy - ser żółty Przygotowanie: 1. Do miski przesiać mąki, wsypać drożdże, dolać wody i ewentualnie oliwy i wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste 2. Odłożyć ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia 3. Usmażyć kurczaka, dodać pieczarki, paprykę i na koniec kukurydzę 4. Ciasto [...]
[...] petarda: Ciasto otrębowe z serem białym i czarną porzeczką. Jest to zapożyczony przepis jednak trochę zmodyfikowany aby był bardziej przystępny do diety. Składniki na ciasto: - 3 jajka + 1 białko - 12 łyżek otrębów owsianych (inne też pewnie się nadadzą) - łyżka bądź dwie przyprawy do piernika (może być w zamian jakiś aromat [...]
[...] powinny być w temperaturze pokojowej, mieszamy je z ciepłą wodą oraz szczyptą cukru i odstawiamy zaczyn na około 10 minut. Do mąki dodajemy oliwę oraz zaczyn i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki aby ciasto się nie kleiło, powinno być elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Z przygotowanej ilości wyszły mi [...]
[...] :) Wszystko czego potrzebujemy: ja zrobiłem wszystkie składniki wg przepisu, jedynie dodałem pare rzeczy od siebie, można zwiekszyć smiało ilość składników :) Składniki na ciasto: 1. Ser twarogowy 200g 2. Otręby owsiane 20g 3. mąka(użyłem graham)20g 4. Proszek do pieczenia 6-10g 5. 2-3 białka jaj Dodatki (wedle uznania): 1. Pierś z kurczaka 2. [...]
[...] czegoś innego do przereagowania z sodą - maślanka lub zsiadłego mleka) 60 g płatków owsianych zmielonych na mąkę Wszystko zblendować na gładko i zostawić na 5 minut żeby ciasto się napuszyło. Jak soda przereaguje z kefirem/maślanką, ciasto zacznie przypominać gąbkę, z małymi pęcherzykami powietrza. Patelnię spryskać lub przetrzeć lekko [...]
[...] kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Wrzucamy do garnka, dolewamy 50 ml wody, dodajemy cynamonu i chwilę dusimy. 4. Masy z pkt 1 i pkt 2 mieszamy ze sobą (powinno powtać ciasto). Powstałe ciasto dzielimy na 3 równe części. 5. W formie na płasko ugniatamy ciasto ("na placek"). Na ciasto nakładamy połowę uduszonych jabłek. Na jabłka nakładamy [...]
ciasto: mąka razowa typ 2000 sól oliwa z oliwek ciapla woda drożdze cukier do miski wlewamy szklankę cieplej wody dodajemy 6 lyżek stołowych oliwy mieszkając dodajemy 2 pastylki slodzika i 25 g drożdży. Po rozpuszczeniu dadajemy płaską łyżeczke soli, mąki dodajemy tyle aby po zamieszaniu powstala papka, odstawiamy do wyrosniecia pod przykryciem [...]