SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

PELNOZIARNISTE TORTILLE ALA CHELBKI NAAN:):):) (placki drozdzowe)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 839

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 82 Wiek 26 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 1520
Duże do kebsow małe alternatywa dla chleba na kanapke :):) super sie przechowują wiec robię wieksza porcje. Rozmrozenie to 10sec.

Nie sa to typowe chlebki naan ("grubsze,owalne, z pieca"). Ciasto jest takie samo, kształt taki a nie inny bo po prostu mi odpowiada. Grubsza tortilla lekko wyrośnięta w która latwo zawinąć mieso i warzywa. Z patelni dlatego ze latwiej kontrolowac by sie nie przypalily i byly za chrupkie - wtedy z zawijania nici :)

Moja porcja:
375g mąki pełnoziarnistej plus maka drobniejsza do podsypania przy rozwalkowaniu( nie dodaje wiecej maki przy wyrabianiu ciasta!!- po odpowienio dlugim wyrabianiu jest dobre)
200ml wody
10ml oliwy
7g drożdże suche (saszetka)
Sól
Łyżeczka curku
Opcjonalnie ulubione ziola

Drożdze mieszamy z ciepłą woda (40C- nie moze być za gorąca), dodajemy cukier i odstawiamy na 5-10min. Do maki w misce dodajemy zaczyn i lyzka mieszamy az zbierzemy cala mąkę. Przekładamy na blat i wyrabiamy 10-15min. W międzyczasie dodajemy oliwe i sol (tutaj mozna dodac ziola albo mozna nimi posypac kulke tuz przed rozwalkowaniem). Ciasto odstawiamy do wyrosniecia na ok 1h by podwoilo objętość. Dzielimy na czesci zaleznie od tego jaka chcemy wielkość (u mnie 3placki z 75g maki, 3placki z 50g maki. Formujemy kulki i odstawiamy na 20min. Rozwalkowujemy na placki i dajemy kolejne 10 min. Mozna je smazyc od razu po drugim wyrosnieciu ale ja zostawiam placki by chwilke sie napuszyly po walkowaniu i byly miekkie. Smażymy na rozgrzanej patelni obserwujac bo na prawdę szybko dochodzą. Ja przekladam na talerz jeden na drugi i zawijam w folie by nie wyschly. Mozna zamrozić (rozmrozenie trwa 10sec a nic nie traca w smaku i sa jeszcze bardziej elastyczniejsze)
Super do kebabow a grubsze wersja jako dodatek do sosu itp.
Pozdrawiam :)
Duże do kebsow małe alternatywa dla chleba na kanapke :):) super sie przechowują wiec robię wieksza porcje. Rozmrozenie to 10sec.

Nie sa to typowe chlebki naan ("grubsze,owalne, z pieca"). Ciasto jest takie samo, kształt taki a nie inny bo po prostu mi odpowiada. Grubsza tortilla lekko wyrośnięta w która latwo zawinąć mieso i warzywa. Z patelni dlatego ze latwiej kontrolowac by sie nie przypalily i byly za chrupkie - wtedy z zawijania nici :)

Moja porcja:
375g mąki pełnoziarnistej plus maka drobniejsza do podsypania przy rozwalkowaniu( nie dodaje wiecej maki przy wyrabianiu ciasta!!- po odpowienio dlugim wyrabianiu jest dobre)
200ml wody
10ml oliwy
7g drożdże suche (saszetka)
Sól
Łyżeczka curku
Opcjonalnie ulubione ziola

Drożdze mieszamy z ciepłą woda (40C- nie moze być za gorąca), dodajemy cukier i odstawiamy na 5-10min. Do maki w misce dodajemy zaczyn i lyzka mieszamy az zbierzemy cala mąkę. Przekładamy na blat i wyrabiamy 10-15min. W międzyczasie dodajemy oliwe i sol (tutaj mozna dodac ziola albo mozna nimi posypac kulke tuz przed rozwalkowaniem). Ciasto odstawiamy do wyrosniecia na ok 1h by podwoilo objętość. Dzielimy na czesci zaleznie od tego jaka chcemy wielkość (u mnie 3placki z 75g maki, 3placki z 50g maki. Formujemy kulki i odstawiamy na 20min. Rozwalkowujemy na placki i dajemy kolejne 10 min. Mozna je smazyc od razu po drugim wyrosnieciu ale ja zostawiam placki by chwilke sie napuszyly po walkowaniu i byly miekkie. Smażymy na rozgrzanej patelni obserwujac bo na prawdę szybko dochodzą. Ja przekladam na talerz jeden na drugi i zawijam w folie by nie wyschly. Mozna zamrozić (rozmrozenie trwa 10sec a nic nie traca w smaku i sa jeszcze bardziej elastyczniejsze)
Super do kebabow a grubsze wersja jako dodatek do sosu itp.
Pozdrawiam :)


























Zmieniony przez - albert9292 w dniu 2019-02-24 12:51:01
7
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9505 Napisanych postów 9025 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 306938
kiedyś robiłem żytnie to były strasznie sztywne, ale Twoje widać dosyć giętkie, będzie trzeba spróbować
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 82 Wiek 26 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 1520
Tak, są bardzo elastyczne. Chciałem mieć taki efekt wiec temu smażone na patelni a nie jak kradycyjnie pieczone. Latwo przesuszyć (smażone dosłownie chwilke). Mozesz nadać kształt typowego grubszego, owalnego chlebka nan. Dodać ulubione zioła, polać oliwa na koniec - taki chlebek z jakims curry kozak :)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 82 Wiek 26 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 1520
Tutaj kebab z mniejszego chlebka, zawija się bez problemu. Jest bardziej miękki niż zwykły kebs w tortilli. Mi taka opcja pasuje :)
Co do czasu smażenia to zrobisz kilka i wyczujesz. Ja na poczatku za bardzo je wysuszałem i musiały pod folia troche leżeć by zwilgotniały albo na kilka sec do mikrofali leciutko zwilżone wodą)

Musisz tylko pamiętać by za długo nie leżały na powietrzu bo robią sie suche i twarde. Ja od razu w folie albo zamrażarka - potem kilka sec w mikrofali i gotowe.










Zmieniony przez - albert9292 w dniu 2019-02-24 20:55:59

Zmieniony przez - albert9292 w dniu 2019-02-24 21:00:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9505 Napisanych postów 9025 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 306938
wygląda naprawdę apetycznie jutro sobie przepis zapiszę do folderu "do zrobienia"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 82 Wiek 26 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 1520
ogolnie jak robisz z innej ilosci mąki to wody dawaj troche wiecej niz polowa ilosci maki. Ja tutaj dałem 375g maki, 200ml wody, 10 ml oliwy. Ale wlasnie przed chwila robilem pizze z tego samego ciasta i dalem 200 gram maki, 125ml wody, 5ml oliwy i gniotlem troche dluzej, bylo luzne ale wyszlo idealne na koniec. A co do smazenia to wyczujesz. Na bardzo rozgrzanej patelni po kilkunastu sec wyskakuja bąble i musisz czuwać :D

I do podsypywania podczas wałkowania ciasta lepiej użyć zwykłej białej mąki (dosłownie ciut by sie do wałka i blatu nie kleiło)





Zmieniony przez - albert9292 w dniu 2019-02-24 21:44:09
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9505 Napisanych postów 9025 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 306938
to będzie trzeba pilnować, bo zawsze tylko pierwsza jest ok, a kolejne przypalam

albert9292
I do podsypywania podczas wałkowania ciasta lepiej użyć zwykłej białej mąki (dosłownie ciut by sie do wałka i blatu nie kleiło)

a z tym to fakt, cokolwiek bym nie robił i z jakiej mąki (chyba że bezglutenowe to ryżowa) to wtedy musi być zwykła biała, inne sie nie nadają jakoś
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 82 Wiek 26 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 1520
Tutaj z jajkami sadzonymi i warzywami w srodku :):)





Zmieniony przez - albert9292 w dniu 2019-02-25 05:48:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 13 Wiek 121 dni Na forum 121 dni Przeczytanych tematów 196
Świetny się zapowiada, muszę przetestować
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 22146 Napisanych postów 252994 Wiek 43 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1311814
naprawdę super przepis !!!!

treningi,cykle,suplementacja,odchudzanie,masa pisz-treningirafal@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 82 Wiek 26 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 1520
Kurczę, dopiero zauważylem, że treść jest wklejoma dwa razy. Niestety nie moge edytować posta :(
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady?
Nasi specjaliści bezpłatnie odpowiedzą na twoje pytanie z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji!
Tomasz Maciołek
Tomasz Maciołek TomQ-MAG
Łukasz Domeracki
Łukasz Domeracki Domer
Sebastian Szmit
Sebastian Szmit flex1976
Agata Bugorska
Agata Bugorska eveline
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Szukam przepisów na fit batony, fit ciastka - czy jest jakiś zbiorczy post z zebranymi przepisami?