PIZZA Z CUKINII
ciasto
3 niewielkie cukinie ( łącznie ok 750g ze skórą)
50g mąki migdałowej
1 jajo+1 białko
5g oleju kokosowego
sól, pieprz, oregano, ulubione przyprawy
Cukinię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach lub zblendować. Odstawić na paręnaście minut, następnie bardzo dokładnie odsączyć. Dodać przyprawy, mąkę, olej, żółtko oraz ubite na pianę białka. Przygotować sos ze 100g koncentratu zblendowanego z cebulą, czosnkiem, bazylią, oregano i tym co lubimy. Ja dałam odrobinę rozmarynu oraz sproszkowane pomidory i paprykę.
Ciasto wyłożyć na blasze. Ja użyłam silikonowej formy. Z podanych składników powinna wyjść pizza o średnicy 20 cm. Ciasto jest miękkie należy je układać łyżką i dociskać palcami. Mój piekarnik żyje własnym życiem w zależności od dnia niedopieka lub przypala wiec trzeba ciasto wyczuć. U mnie piekło się dość długo bo na pewno powyżej 20 minut w 180-200st C Kiedy jest gorące jest bardzo delikatne ale nie powinno sie doprowadzac do zbytniego przesuszenia. Następnie można pokryć je sosem i ułożyć ulubione składniki. Ja dodałam wołowinę która została mi z rosołu ;), pieczarki, paprykę oraz mozzarellę. Piekłam jeszcze parę minut aż mozzarella się rozpuściła
Pizza jest delikatna, wygodniej jeść ją nozem i widelcem chociaż po przestygnięciu ciasto twardnieje i można z powodzeniem chrupać trzymając ją w rękach.
Z użytych składników ( nie licząc warzyw) wychodzi ok 815 kcal BWT 65/19/55
"Będzie dobrze, tylko spokojnie, spokojnie.. " Corum
dziennik 2 http://www.sfd.pl/atraMento_#2_redukcja_i_rehabilitacja-t1030787.html
dziennik 1 http://www.sfd.pl/atraMento__DT-t946816.html
+kuchnia http://www.sfd.pl/[BLOG]_Ketchup_&_atraMent-t1079031.html