Kruche ciasto :
- 50g maki kokosowej
- 20g rozpuszczonego oleju kokosowego
- slodzik (stevia, ksylitol, co kto lubi, ja dodalam orzechowy syrop bez cukru)
- troche wody do rozrobienia ciasta
Masa serowa:
- 250g twarogu poltlustego
- 200g ugotowanych batatow
- 2 jajka
- cynamon (opcjonalnie)
- dowolny slodzik do smaku
Polewa:
- bialko o smaku kokosowym
- wiorki kokosowe
Wykonanie:
Nagrzac piekarnik do ok 180 stopni. Polaczyc make kokosowa z rozpuszczonym olejem i slodzikiem i ugniatac ciasto dolewajac wode az do uzyskania jednolitej masy. Wylozyc ciasto na posmarowana olejem kokosowym lub innym tluszczem blache i piec ok 10 min, do zarumienienia ciasta. Twarog, ugotowane bataty, jajka, cynamon i slodzik zmiksowac na gladka mase i wylac na upieczony spod kokosowy. Piec w ok 180 stopniach przez 30-40min, w zaleznosci od piekarnika, ja zawsze pieke na oko z racji tego, ze posiadam bardzo stary i kaprysny piekarnik

Gdy ciasto troszke ostygnie polac rozpuszczonym w mleku bialkiem kokosowym i posypac wiorkami.
Moje ciasto jest plaskie i ma zwarta konsystencje bo takie lubie ale zachecam do dodania proszku do pieczenia i ubicia bialek jesli ktos woli wersje puszysta


Makra:
W calosci:
B : 100g
T :62g
W: 76g
Kcal: 1260



Zmieniony przez - missInvincible w dniu 2015-04-20 12:12:00
""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html
Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html