[...] przepołowić na pół, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. ok. 30 min. w zależności od wielkości batatów. 2. Wydrążyć środki, rozgnieść, dodać mąkę oraz sól i zagnieść ciasto, jeżeli ciasto będzie się kleić dodaj więcej mąki 3. Ciasto wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem, ponacinać widelcem, piec ok. 10 min w 210 st C. 4. Na podpieczony [...]
[...] -przyprawy: sól, pieprz, zioła. Białka ubijamy z solą. Cebule i czosnek miksujemy w blenderze lub jak najdrobniej siekamy. Do białek dodajemy resztę składników. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy wody. Miksujemy. Grilla lub patelnie smarujemy odrobiną oleju lub spryskujemy PAM. Rozgrzewamy i wylewamy ciasto. Porcja starcza na 2,3 placki. [...]
[...] wody nasiona sezamu do posypania Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środu zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki). Chlebki przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami [...]
[...] przy niektórych potrawach mącznych. Takie proporcje są optymalne - poniżej dowiecie się dlaczego. Uwaga: można ją stosować jako naturalny polepszacz, zamiast syntetyków - ciasto jest bardziej elastyczne i pulchne, podwyższa objętość pieczywa i skraca czas fermentacji ciasta drożdżowego. No i oczywiście poprawia jego wartość odżywczą. Wysoka [...]
[...] - słodziwo - 50 g kakao Polewa: - 100 ml mleka - 2 kostki gorzkiej czekolady (u mnie z kawałkami pomarańczy) - 20 g kakao - słodziwo Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zblendować na jednolitą masę. Wyłożyć na formę i piec w 200 stopniach przez 25-30 min. W garnczku zagrzać wodę i na nim położyć inny, wlać do niego mleko, gdy się [...]
[...] kroimy w drobne kosteczki. Ja wrzuciłem do miski, dosypałem soli, pieprzu, przyprawy do kurczaka i odstawiłem na godzinę. 3. Podsmażamy delikatnie kurczaka 4. Kroimy ciasto na 4 równe prostokąty i układany kolejno: szpinak, kurczak, ser feta po czym zaklejamy ciasto na własny sposób. Ja specem w tym nie jestem ale wyszło w miare ok %-) 5. [...]
[...] granata - 100 g Nadzienie: - gotowana pierś z kurczaka - 200 g - gotowane udko z kurczaka - 150 g - gotowana marchewka - 150 g - gotowana pietruszka - 50 g Przygotowanie. "ciasto" Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek oraz pieprz i sól. Gdy szpinak przestygnie dodajemy dwa żółtka. W osobnej misce [...]
[...] łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia stewia/ksylitol do osłodzenia (ok.2 łyżki) aromat waniliowy woda/mleko jeśli potrzeba ''rozrzedzić'' ciasto Masa I: Masło orzechowe Masa II: Dżem bez cukru/niskosłodzony Wierzch: Krem czekoladowy z daktyli (5daktyli podgrzewać z kakao w kilku łyżkach wody aż zrobi się [...]
[...] 3. W dużej misce mieszamy mąkę, jaja, sól, oliwę i rozczyn. Ciasto wyrabiamy tak długo aż przestanie się kleić - można dosypać mąki lub dolać mleka albo wody. 4. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h. 5. Wyrośnięcie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy żeby kształtem przypominało wąski prostokąt 6. Na środku [...]
[...] g zakwasu żytniego Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką lub za pomocą miksera. Konsystencja ciasta powinna być lekko lejąca. Po wymieszaniu ciasto odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu przemieszać je ponownie, wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i skropić wodą, opcjonalnie [...]
[...] oliwy, solą i dodawać mąkę cały czas mieszając, tak by uniknąć grudek. Ciasto powinno być zbliżone do naleśnikowego. Miskę przykryć i odstawić na minimum 2 godziny (u mnie ciasto stało całą noc). Dodać resztę oliwy i wymieszać. Piekarnik nagrzać na ok. 240stopni. Blaszkę/ naczynie ceramiczne wysmarować tłuszczem i wlać ciasto (ja nie [...]
[...] inny), do smażenia, ok. 100 g sól, majeranek, czosnek, wg uznania czas przygotowania: > 90 min Płatki i mąkę wymieszać w misce; dodawać stopniowo tyle mleka, aby uzyskać ciasto o konsystencji jak na klasyczne placki ziemniaczane. Odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce, aby masa napęczniała. Przed smażeniem dodać jajko, majeranek, przeciśnięty [...]
[...] soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia, kakao i 70g WPC. Miksujemy delikatnie na jednolitą masę i pieczemy ok 15min na 180st. Upieczone ciasto należy przekroić wzdłuż po wystygnięciu. Śmietanę 30% ubijamy na pianę, dodajemy rozkruszony słodzik, serek homo, mieszamy całość. Uzyskaną masą przekładamy upieczone [...]
[...] z jagodami: 1. 300 gram banana 2. 4 jaja 3. 40 g kakao 4. 100 gram mąki ryżowej 5. jagody z podanych proporcji wyszło 9 babeczek Wszytsko zblendować, przełożyć ciasto do foremek, wyłożyć jagody na wierzch i piec 20 min w 200 stopniach. Można sobie dosłodzić ciasto jak kto woli (bo od kolegi usłyszałam: "dlaczego to ciasto nie jest [...]
[...] twarde prosto z lodówki). Ciasto wyrabiamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30‒40 min. Gdy ciasto się chłodzi, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Myjemy i kroimy w plasterki sliwki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, na środku układamy plastry [...]
[...] często) sporadycznie bieganie Co lubisz jeść na śniadanie: musli z jogurtem greckim+owoc, jajecznica Co lubisz jeść na obiad : mięcho, kluski, makaron Co jako przekąskę : ciasto, orzechy, cukierki Co jako deser : lody, ciasto, cukiery Ograniczenia żywieniowe : brak Stan zdrowia: czy regularnie miesiączkujesz: tak czy bierzesz tabletki [...]