[...] Ja podzieliłem na 3 porcje Ciasto: 70g odżywki białkowej 30g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ok 100ml mleka (robiłem na oko więc ciężko podać dokładną wartość, ale ciasto ma być gęste ale płynne) Krem: 250g serka mascarpone 150g tłustego twarogu 30-40g wiórków kokosowych odrobinę słodzika Polewa: 50g odżywki białkowej śmietana 30% (tyle [...]
[...] zimnej wody - 2 jabłka - 2 śliwki - cynamon - słodzidło Przygotowanie: 1. Do miski wsypać mąki, dodać żółtka, olej i słodzidło I wymieszać. 2. Dodawać wody i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodawać wody lub mąki. 3. Ciasto będzie elastyczne ale kruche. Odstawić ciasto. 4. Pokroić owoce w cienkie paski, posypać cynamonem i ksylitolem 5. [...]
Lubię gotować, lubię też jeść i lubię focić. Tak więc wrzucę tutaj coś od czasu do czasu :) Na początek coś z dnia niskich węgli: PIZZA Z CUKINII ciasto 3 niewielkie cukinie ( łącznie ok 750g ze skórą) 50g mąki migdałowej 1 jajo+1 białko 5g oleju kokosowego sól, pieprz, oregano, ulubione przyprawy [...]
[...] badz inny slodzik do poslodzenia SKLADNIKI NA II WARSTWE: 1. 300g jablek 2. 10g oleju kokosowego 3. cynamon WYKONANIE: SPOD - wszystkie skladniki laczymy w misce. powstale ciasto rozgniatamy w formie do tarty. ciasto nakluwamy widelcem. wypelniona ciastem forme wkladamy do lodowki na 15 minut. w miedzy czasie wlaczamy piekarnik i ustawiamy 180 [...]
[...] ściereczką i odstawić na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę połączyć z solą i ziołami. Gdy zaczyn wyroście, wlać go do mąki, dodać oliwę i wyrabiać na zwarte ciasto. Ciasto oprószyć mąką i pozostawić w misce przykryte, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 2 części. Na blaszce do [...]
Duże do kebsow małe alternatywa dla chleba na kanapke :):) super sie przechowują wiec robię wieksza porcje. Rozmrozenie to 10sec. Nie sa to typowe chlebki naan ("grubsze,owalne, z pieca"). Ciasto jest takie samo, kształt taki a nie inny bo po prostu mi odpowiada. Grubsza tortilla lekko wyrośnięta w która latwo zawinąć mieso i warzywa. Z patelni [...]
[...] Ja teraz robiłam z rybą. Łososia wrzucić na patelnię na mały ogień, otworzyć puszkę tuny, dorzucić do łosia na maksymalną gaz żeby odparował. W między czasie rozwałkować ciasto na książce od biologii (chodzi o okładkę, wtedy nie przykleja się i nie trzeba podsypywać mąką), wysmarować sosem i jak się mięso podsmaży, zmniejszyć ogień na [...]
[...] włoskimi i laskowymi na zakwasie Składniki: Ciasto zakwaszone: 30 g zakwasu żytniego 100% hydracji 140 g mąki żytniej razowej 115 g wody Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone 225 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej razowej 200 g letniej wody 12 g soli 9 g drożdży świeżych (myślę, że można pominąć, jak macie mocny [...]
[...] na sztywno i dodać do ciasta. Dolewać wody do uzyskania klaru. Tutaj trzeba wykazać się finezją kucharską, której ja niestety nie mam, ale sobie jakoś radzę 8-) Po prostu ciasto musi uzyskać konsystencję leistą, ale nie za rzadką - wytłumaczą to wam wasze kobiety lub mamy %-) Chodzi o to, by ciasto dobrze rozprowadzało się po patelni, ale nie [...]
Chleb nasz powszedni - błonnik, chleb, chleb pełnoziarnisty, dieta, pieczywo Chleb nasz powszedni Kto chce schudnąć, rezygnuje przede wszystkim z pieczywa. Tymczasem amerykańscy żywieniowcy namawiają do zjadania co najmniej pięciu kromek chleba dziennie! Dla zdrowia i szczupłej sylwetki. Pieczywo to przede wszystkim źródło dużej ilości [...]
[...] -sos czosnkowy na bazie kefiu, czosnku, ziół -ketchup Przygotowanie: Białka ucieramy na sztywno. Żółtka przyprawiamy przeprawami. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto pieczemy na mały ogniu. Rozkładamy folię, na to ostygnięte ciasto i nasze dodatki. Polewamy sosami jak kto lubi. Wskazówki Żeby ciasto się lepiej zwijało należ je zwilżyć wodą.
[...] 3 równe placki. 5. Twaróg wrzucamy do miski i dodajemy pokruszony słodzik/stevie i miksujemy próbując czy akurat ta słodycz nam wystarczy. 6. Nakładamy łyżka masę na nasze ciasto warstwę tak 1,5 cm i przekładamy placki. http://img826.imageshack.us/img826/9585/81667996.jpg 7. To po bokach to pozostałoś po właśnie kawałku ciasta które za duże [...]
[...] ten oszukany posiłek??? Na pewno nie może być to próba typu „ile uda nam się zjeść w jednym posiłku?". To może być mały kawałek ciasta, pizzy czy czekolady, ale całe ciasto i cała czekolada to niestety nie jest rozwiązanie i nie można tego nazwać „oszukanym posiłkiem" ale po prostu obżarstwem i oszukiwaniem siebie samego. Kilka rad dla [...]
[...] sklepie. Nie wliczam białka z mąki z racji jego niskiej biodostępności. Baza pozostaje ta sama ale mięso i dodatki można dobierać według upodobań. Dla większej prostoty daję ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki: Baza: 75 gramów mąki chlebowej typ 750 - 257 kcal (12g białka) 100g jogurtu greckiego skyr - 64 kcal 12g białka 2 [...]
[...] 1.Kroimy drobno składniki farszu(gruszkę trzemy), mieszamy ze sobą, przyprawiamy do smaku. 2.Mąkę mieszamy z odrobiną wody, stopniowo dodając kolejne porcje, tak by ciasto nie było zbyt lepiące. 3.Gotowe ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy z niego krążki dużym kubkiem. 4.Powstałe krążki napełniamy farszem i zalepiamy boki. [...]
[...] 20 dag śmietanki kremówki 30% 8 dag cukru pudru dżem z pomarańczy sok z pomarańczy do nasączenia ciasta makowego 6 kosteczek czekolady do dekoracji Przepis na ciasto makowe: Mleko zagotować, zalać mak i parzyć przez 4 godziny. Następnie mak osączyć na siteczku i zmielić 2 razy w maszynce do mielenia. Dodać bułkę tartą, proszek do [...]
[...] razowej niepełną łyżeczkę soli 20 g świeżych drożdży 1,5 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki wymieszać mikserem lub ręcznie - ja wymieszałam hakiem. Powstanie ciasto dosyć gęste, jak plastelina. Miskę przykryć folią i odstawić na 45-60 minut - ciasto podwoi objętość. Ciasto rozwałkować na kwadrat o boku 20 cm i grubości 1,5 cm. [...]
[...] Mąkę wysypujemy na stolnice robimy w środku dziurę w która wlewamy masę z żółtek. Wyrabiamy całość, najpierw mieszając widelcem. Dodajemy w razie potrzeby odrobinę wody aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Może to potrwać około 10-15 minut. Po wyrobieniu wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z ciasto wałkujemy na grubość około [...]