dziś ciąg dalszy wydziwiania cudów z mąką pełnoziarnistą - tym razem pierogi. Wersja nr2 kozacka jako cheat meal na redukcji.
Ciasto na 15 pierogów:
250g mąki
3/4 szklanki wody
sól
Farsz na 10 pierogów:
Łosoś wędzony 150g
Mozzarella 125g
Parmezan 20g
Feta 20g
Koperek do smaku
sól, pieprz
Farsz drugi na 5 pierogów:
Duża gruszka
Ser gorgonzola ok50g
Parmezan 80g
Wykonanie:
1.Kroimy drobno składniki farszu(gruszkę trzemy), mieszamy ze sobą, przyprawiamy do smaku.
2.Mąkę mieszamy z odrobiną wody, stopniowo dodając kolejne porcje, tak by ciasto nie było zbyt lepiące.
3.Gotowe ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy z niego krążki dużym kubkiem.
4.Powstałe krążki napełniamy farszem i zalepiamy boki.
5.Wrzucamy do gotującej wody, każdego pieroga trzymając przez chwilę na łyżce - nie powinny się wtedy lepić(można też dodać oliwy/oleju). Gotujemy ok 10-15 minut na wolnym ogniu.
6.Wersja z gruszką doskonale smakuje z jogurtem naturalnym(na talerzu wersja łososiowa).
Wałkowanie po studencku - butelką wódki.
Ciasto, farsz.
BTW 10 sztuk z łososiem:
B:64g
T:43g
W:105g
kcal:1060
Życzę smacznego,
jutro zrobię Wam...rekina.
https://www.sfd.pl/-t494045.html - resztę moich przepisów znajdziecie tutaj.
pzdr/
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2010-11-06 17:25:19
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]