[...] diety, dodając do każdego posiłku trochę oleju rzepakowego, lnianego, oliwy z oliwek, orzechów, migdałów lub w okresie okołotreningowym stosując np. odżywki węglowodanowo-białkowe (gainer, bulk). Bez odpowiedniej podaży energii nieskuteczne okazują się nawet środki farmakologiczne, one tylko doraźnie zwiększają siłę i/lub masę, ale wcale nie [...]
Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
[...] prowadzenie treningu siłowego. Tłuszcze mogą być wolniej trawione i na dłużej obciążać układ pokarmowy w porównaniu do lekkiej przekąski z owoców, galaretki czy budyniu białkowego. Jedna osoba potrzebuje mniej, druga więcej snu, jedna mniej, druga więcej serii itd. Sprawdź: Gotowa dieta i trening na masę dla początkujących nastolatków [...]
[...] białka serwatkowego lub preparat typu bulk (50% węglowodanów, 50% białka serwatkowego). Uwaga, jeśli celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, po treningu zostawiłbym tylko białko. Jeśli dla kogoś celem jest zwiększenie mocy, siły i masy mięśniowej to można postawić na uniwersalne połączenie węglowodanów i WPC (koncentratu białka serwatkowego). [...]
[...] nazywa się ją lipazą wrażliwą na hormon). Przed treningiem nastawionym na „spalanie” tłuszczów rozważyłbym sens podawania posiłków bogatych w węglowodany i/lub białko. Ponadto w licznych innych badaniach np. Frid i wsp. udowodniono, iż zjedzenie wysokowęglowodanowego posiłku razem z białkiem serwatkowym powoduje u diabetyków o [...]
[...] nad uwidocznieniem i poprawą jakości muskulatury. Niemniej początkowy cel, czyli budowa masy zwykle zajmie wiele miesięcy, czasem kilka lat. Możesz do tego celu wykorzystać białko serwatkowe, kreatynę, beta-alaninę czy nawet odżywki typu gainer (mieszankę białka i węglowodanów), niemniej kamieniem węgielnym pozostaje dieta. Jeśli koniecznie [...]
[...] kilogramów jest wdrożenie odpowiedniej diety i treningu. Jeśli ktoś chce kupić produkty wspomagające ten proces, to wystarczą: zielona herbata, kofeina (guarana), białko serwatkowe czy ashwagandha (reguluje sen, zmniejsza łaknienie) lub preparaty złożone. Nie warto sięgać po leki ani środki z czarnego rynku, z nieoficjalnego obrotu. [...]
[...] (ma wpływ na zasoby kreatyny w mózgu, a nie tylko w mięśniach), przeciwdziałania utracie mięśni po unieruchomieniu związanym z kontuzją itd. Z kolei odżywki węglowodanowo-białkowe i białkowe nie tylko nie powodują szkód w ustroju, ale korzystnie wpływają, chociażby, na system odpornościowy czy regenerację powysiłkową. Białko serwatkowe [...]
Tytułowa kwestia budzi masę kontrowersji i wydaje się, że niebezpodstawnie. Przede wszystkim chciałbym wyraźnie oddzielić dwie kwestie: redukcję tłuszczu u osoby niemającej zbudowanej muskulatury (odchudzanie w celach np. zdrowotnych, poprawy wyglądu sylwetki, samopoczucia) oraz dopracowywanie „formy startowej” przez osobę, która ma znaczną masę [...]
W ostatnim czasie mamy do czynienia z rodzajem aktywnej archeologii treningowej. Ludzie odkopują stare pomysły, używają nowych opakowań na niekoniecznie dobre rozwiązania. Jeśli nie wiesz, o czym mówię, ściągnij dowolną książkę o treningu, pod którą podpisał się Arnold Schwarzenegger. W typowej rozpisce split zakładał 3 dni pracy siłowej (np. [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
[...] z ujemnym bilansem energetycznym (jesz mniej, niż powinieneś). Obserwuj zmiany w lustrze oraz spadek masy ciała. Proces może przyspieszyć kofeina (3-5 mg na kg masy ciała), białko serwatkowe np. koncentrat białka serwatkowego (np. 3 dodatkowe porcje po 40 g proszku, uwzględnione w diecie) i zielona herbata (odpowiednik 400-500 mg EGCG dziennie, [...]
[...] jedno „jest na masę”, a drugie (przeznaczone dla pań) służy już tylko jako „pomoc przy odchudzaniu”. Tymczasem w środku jest dokładnie to samo białko serwatkowe (np. WPC)! Mogę zresztą godzinami o tym pisać – „środki odchudzające dla kobiet”, „witaminy dla kobiet”. Ba, czekam jeszcze [...]
Kiedyś zdobywanie informacji o treningu, diecie czy suplementacji było o wiele bardziej skomplikowane niż teraz. Jak wspomina Jean Pierre Fux (przez wiele lat liczył się w świecie kulturystycznym, m.in. występował w Arnold Classic oraz w elitarnych zawodach Mr. Olympia) informacje w latach 80. XX wieku zawarte w magazynach kulturystycznych były [...]
Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]
[...] kojarzy się z patologią, z ćwiczącymi wiąże się wiele stereotypów. Większość ludzi rozpoczynających przygodę z treningiem siłowym zarzeka się, że nie będzie sięgać nawet po białko serwatkowe. Żadna z osób pytanych przez Ronana Coqueta i wsp. na początku nie wyobrażała sobie, że zostanie kulturystą lub iż będzie sięgać po środki dopingujące. [...]
[...] z każdej z wymienionych frakcji. Źródła białka: dobrej jakości kiełbasy, ze sprawdzonych źródeł, drób wołowina wieprzowina podroby cielęcina jagnięcina nabiał jaja odżywki białkowe (starać się jednak dostarczać białko z pożywienia) Źródła węglowodanów: warzywa, np.: brokuł, pomidor, marchew, kalafior, rzodkiewka, kapusta, szpinak owoce, np.: [...]
Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów. Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników W [...]
L-karnityna, naturalnie występująca w organizmie ludzkim substancja pochodzenia aminokwasowego, stanowi ważny element mechanizmów energetycznych w komórkach. Jej główną funkcją jest transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie są one metabolizowane w celu wytworzenia energii. Kurkumina należy do silnych antyoksydantów roślinnych i [...]