SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] Dziennik faftaqa Vol. 2

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 769921

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 1868 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 24162
Wykorzystam podpis Solarosa czytat Paracelsusa:
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".


Zmieniony przez - darknes17 w dniu 2015-12-13 11:44:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
sebaMarsz - dziękuję, miło mi to czytać, cieszę się, że doożyłęm swojącegiełkę do Twojego poglądu na temat żywienia i do pozytywnych, praktycznych konsekwecji

sebaMarsz - nie raczej obiektynej miary / progu. NIekiedy moze się okazać, że zejscie z węglami np. ze 100 do 30g daje dodatkowe korzyści (ze wzgledu na nasilenie ketogenezy)

darknes17 - kwestią do któej nalezy to odnieść jest też kaloryczność posiłku oraz tego - co to za węgle oraz czy jesz wegle w towarzystwie białka czy też same

prin - jesli chodzi o tłuszcze utwardzone - to ich nie jadam. Widziałęś je gdzieś w mojej diecie? Uważam je za szkodliwy składnik diety w każdym wypadku, rónież u sportowców (trafiają się bardzo sporadycznie w mojej diecie jak zdarzy mi się zjeśc coś "na miescie"). Jesli chodzi o cukry rafinowane - to najpierw jakio kontekst powiem, że bez nich prawdopodobnie sport wyczynowy na wysokim poziomie zapewne by nie istniał. Przeciez spotowcy w toku zawodów (ale też w okresie przygotowawczym, startowym) spożywają duże ilosći wynalazkó typu zęle energetyczne, napoje izotoniczne, hiertoniki, vitargo - a to są same cukry rafinowane. Ja co prawda nie jestem sportowcem wyczynowym, ale trenuję czesto (4 - 5 x w tyg) i raczej dość ciężko - trudno byłoby mi bez cukrów rafinowanych dostarczyć 4500kcal, a przynajmniej byłoby to mega uciążliwe. Pomyśl co by się stało gdybym miał zjeść 600g węgli z "czystych" źrodeł takich jak np. ryż brązowy Zjadłbym jednocześnie 70g błonnika + to co z wrazyw, orzechów, etc i wyszło by mi pewnie koło 100g w tym znaczna częśc to byłyby frakcje nierozpuszczalne co skończyłoby sięzaburzeniami czynnościowymi przewodu pokarmowego. To byłoby wtedy szkodliwe. Trzeba pamiętać o tym, że czym innym jest żywienie osób o przeciętnbej aktywności, które są otyłe, a czym innym - osób o wysokiej aktywnsoci fizycznej, które nie walczą z nadwagą i otyłością. W pierwszym wypadku dieta zasobna w cukry rafinowane będzie powodowac:
- gorszą kontrolę łaknienia,
- wzrost ryzyka niedoborów (rafinacja pozbawia produkty cennych substancji nieeenrgetycznych),
U sportowców i osób aktywnych w/w problemy nie musza wystąpić, a nawet faj że rafinowane produkty mniej sycą moze być zaletą umożliwiajacą dostarczenie wymaganej dawki energii i ułatwiającej jej przyswojenie (brak czynnikó antyżywieniowych). Dodatkowo - zerknij na moje tabele z wartoscią odżywcza. W zasadzie na każdą witaminę i skł mineralny zapotrzebowanie mam zaspokojone w minimum 150% Czyli jest miejsce na słodycze, biały ryz, carbo, etc. Co innego gdyby moja wymagana podaż energii wynosiła np 1700kcal, wtedy zamiana ryżu brązowego na biały oznaczać by mogła już wzrost ryzyka niedoborów wit B1 i magnezu

Jeszcze raz powtórze: czym innym są założenia żywieniowe dla "przecietnego Kowlaskiego" a czym innym dla osób o wysokiej aktywności fizycznej. rozkład % makro może być nawet niekiedy podobny, ale konstrukcja diety zazywczja musi być inna.
7
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 6 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 432
Tadziu, na jakiej zasadzie komponujesz swoje posiłki? Planujesz je dzień wcześniej, czy po prostu wychodzi to w praniu w ciągu dnia? I jeśli chodzi o makroskladniki, to kiedy robisz dzienne podsumowanie i brakuje Ci czegoś to uzupelniasz to w ostatnim posiłku?
Bardzo ciekawi Mnie ta kwestia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Koksu1989 - nieraz planuję kolejny dzień, nieraz częsciowo planuję a częsciowo nie, a nieraz wychodzi spotanicznie. Jak mam czas to wpisuję posiłki na bieżąco. Jak nie mam - to staram się chociaż fotke pstryknąc (inaczje naprawdę wiele ulatuje, zwąłszczcza jak potrawy wieloskładnikowe) i spisuję gramaturę na koniec dnia, po ostatnim posiłku - jak czegoś brakuje - uzupełniam. Niekiedy z braku innej mozliwości uzupełniam suplementem.

Najczęsciej jest tak, że intuicyjnie już tak dobieram gramaturę posiłku (jedzac spontanicznie), ze na wieczór się okazuje że zawierowania kcal i b/t/w wynoszą kilka %, to nic z tym nie robię - jak są trochę większe to uzupełnia (np. deficyt kcal i kalorii niebiałkowych uzupełniłem ostatnio marsem) Jak wyjdzie mi za dużo kcal to odejmuję dnia kolejnego.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Krótkie podsumowanie weekendu;

Wczoraj TRENING i dziś TRENING

Wypiski moze zrobię jutro... Ale generalnie - ciezary na plus. Nabicie mega. Dieta tak na 80%, bo wczoraj wyad do rodziny (2 małe domowe pierniki i potem 3 sklepowe ciastka), a dziś przejazdem w McD zjadłem BIgMC, Royala i "truskawkowy poemat". Wszedł duży udział fatu, wieć podbiłem colą z cukrem. Poza tym dzis dieta bardzo ładna. Do tej pory około 4000 kcal, ale jeszcze mam zamiar podbnić kcal do 4500.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 52 Napisanych postów 519 Wiek 32 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 12224
A na jakim oleju smażysz ? :) Albo słodzisz np omleta, kawe, ciasta ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Dziś nic nie smażyłem, ale najczęsiej do smażenia używam oliwę z oliwek extra vrigin,olej kokosowy i masło klarowane.
NIe słodzę napojów ani omletów. NIe używam cukru stołowego, słodzików, etc. Nawet jak białko kupuję to mam zazwyczja bezsmakowe, bez dodatku słodzików.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3328 Napisanych postów 8555 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 321811
Być może już to pisałeś (jeżeli tak to przepraszam za ponowne pytanie) ale czemu nie używasz słodziak? ja niestety używam sporo:/
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 38 Napisanych postów 646 Wiek 42 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 81602
Ja znów używam ksylitolu miałeś kiedyś styczność ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
natalijka - wypiję colę zer, mam BCAA ze słodzikiem (akurat dostałem dośc dużo to zjadam), ale generalnie nie uważam by substancje słodzące były zdrowe. Nie są tak szkodliwe jak trąbią na youtube, ale istnieją przesłanki by uważac, że przynajmniej niektóre z nich negatywnie wływają np. na nasza mikroflorę jelitową (z tego samego powodu staram się unikać konserwantów). A dbam o mikroflorę bo wiem jak daleko posunięte problemy mogą człowieka dopaść jak zaniedba tę sferę

Poza tym ja w tej chwili mam sporo słodkich pokarmó w diecie, głownie owoce (ale jak widac trafi się dżem- co prawda domowy, mus - też najkczęsciej domowy albo kubuśdla dzieci, zaleki, marsy.lody). Mam wieć dosc słodkiego smaku

Największy problem ze słodzikami jest taki, że pobudzajate same receptory co cukry takie jah sacharaoz. Normalnie, jak człowiek wyklucza cukry tego typu z diety to ma szensę przestawićswoje recpetory tak by były wrazliwe - w sytuacji gdy sjesz cośsłodkiego wystarcza Ci niewielka dawka by poczuć "słodką satysfakcję". receptory osób ładujących słodziki są przytłumione. Jak zdarzy im się "czit" z czkeoladą czy ciastklami to ładują w siebie takie ilosci, zę głóowa mała. Ja np nie jestem w stanie zjeśc na raz całej czekolady, bo jest mi za słodko, mdli mnie, mam dosyć, a znam osoby co zjedzą 3 tabliczki i nie czują majatakiego problemu
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Seminarium z L. Nortonem - zapytanie

Następny temat

[BLOG] CZAJA MASA IF

WHEY premium