SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Porady w dziale Kuchnia Sfd - czyli pojedyncze pytania na temat gotowania.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 295990

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 150 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 21850
kupiłem 2kg serc drobiowych, jak to zrobic żeby smaczne było i dosyc zdrowo (bez zasmażki w sosie itp)?

mam jakies warzywa cebula, marchew, pietruszka
wrzucic wszytsko do gara i ugotować?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 107 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 7481
dzejsson
kupiłem 2kg serc drobiowych, jak to zrobic żeby smaczne było i dosyc zdrowo (bez zasmażki w sosie itp)?

mam jakies warzywa cebula, marchew, pietruszka
wrzucic wszytsko do gara i ugotować?


jesli masz jeszcze do tego pomidory w puszce, albo przecier z pomidorow w kartoniku (np z biedronki za chyba 3zl) to mozesz zrobic tak:
-serca kroisz na pół
-kroisz cebulę
-solisz+pieprzysz cebulę i serca i to podsmażasz na teflonie (daj kapkę oliwy i rozsmaruj po patelni) przez chwilę (z 4-5min)
-zawartość patelni dajesz do gara i dodajesz resztę swoich pokrojonych warzyw, sól, jakieś przyprawy/zioła (czosnek?), co tam masz, zalewasz pomidorami, gotujesz pod przykryciem na malym ogniu z 15-20 minut mieszajac co jakis czas (posmakuj czy są miękkie już bo to zależy, jak nie to dłużej) i powinno wyjść całkiem zaj**iste :) masz az 2kg tych serc to z 2 opakowania pomidorow by sie przydaly. jak bedzie za geste to dodawaj troszke wody.


Zmieniony przez - mewho w dniu 2012-05-20 12:30:44

Zmieniony przez - mewho w dniu 2012-05-20 12:31:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 150 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 21850
zrobiłem już z tego co miałem, ale spróbuje też według Twojego przepisu pewnie niedługo, dzieki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1210 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 18282
Witam! Żaden inny dział mi nie pasował więc wolałem zapytać tutaj. Co powiecie na temat tzn. gotowych dań? Chodzi mi głównie o:
-gotowe sałatki z marketów coś tego typu http://www.biedronka.pl/przepisy/salatka/
-stek drobiowy z biedronki (chciałem przeczytać coś na ten temat niestety na opakowaniu nic nie pisze) niestety nie mam do tego żadnego linku. Może ktoś widział, już taki gotowy tylko do podgrzania podobny bardzo do kotletów do hamburgera które zresztą na dziale są obok.
-kotlet do hamburgera :P biedronka
-stek wieprzowy w marynacie na grilla (do podsmażenia i gotowe) - intermarche
-sznycel z intermarche (gotowy do podgrzania)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 221 Wiek 39 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6598
Cześć! Wiesz maciej ja bym się chyba bała jeść takie rzeczy.. nie wiem, jak jest ze smakiem, podejrzewam, że może być nawet znośny, ale jak pomyślę co to za jakość mięsa i warzyw i ile to leży w plastikowym opakowaniu, to mi się odechciewa ;)

A ja chciałam zapytać o smażenie ryb. Dla mnie pyszna rybka, to taka z patelni, smażona w głębokim oleju :) Ponieważ jednak olej odpada, to czy macie jakieś sprawdzone przepisy na rybę w podobnym wydaniu?

"jest chęć, jest wizja, jest wiara, teraz wystarczy tylko się postarać"

http://www.sfd.pl/redukcja/poproszę_o_pomoc-t845308.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
maniulka
A ja chciałam zapytać o smażenie ryb. Dla mnie pyszna rybka, to taka z patelni, smażona w głębokim oleju :) Ponieważ jednak olej odpada, to czy macie jakieś sprawdzone przepisy na rybę w podobnym wydaniu?


No wiadomo, smażenie w głębokim tłuszczu do najlepszych nie należy. Ja osobiście uwielbiam rybę pieczoną. Mam póki co, dwa ulubione patenty:

1. Pieczenie rybki posypanej ziołami - to co masz pod ręką w domu: ja robię mix - bazylia, oregano itp itd. Przed pieczeniem skropić cytruną/limonką. Dla smaku można jeszcze po.

2. Rybę przed pieczeniem smaruję cienko, tak dla smaku, koncentratem pomidorowym, potem posypuję tzw. przyprawą do grzanek (nie wiem jakiej firmy, ale oparta głównie na czosnku). I do piekarnika.

Całość zajmuje mi max 30 od wyjęcia z zamrażalki do położenia na talerz
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 221 Wiek 39 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6598
Dzięki kalikstat za podpowiedzi :) Piekłam kiedyś rybkę, ale wyszła taka hm.. ugotowana?
Ale spodobał mi się bardzo pomysł upieczenia w sosie pomidorowym - na pewno spróbuję!
Tylko rybka po smażeniu jest chrupiąca, bardziej 'zwarta', że tak powiem, uwielbiam ten smak :)
A próbowaliście na smalcu kiedyś rybę smażyć?

"jest chęć, jest wizja, jest wiara, teraz wystarczy tylko się postarać"

http://www.sfd.pl/redukcja/poproszę_o_pomoc-t845308.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1210 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 18282
Maniulka właśnie mam te same obawy co Ty ;) Kolega czynnie trenujący na siłowni je właśnie te steki z intermarcha i mówi że dobre no ale sam boje się spróbować :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 976
witam doradźcie mi, czym mogę zastąpić ryż,bądź podajcie super przepis albo sos żebym nie czul smaku ryżu, ponieważ go niestety nie lubię. Albo czy może to być makaron jak tak to jaki polecacie, bądź jakie inne produkty ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
kasza gryczana, jeczmienna, ziemniaki, makarony (drumm, jakies z maki razowej), kuskus (od czasu do czasu), a nawet razowiec
standardowe myslenie: piers z kurakiem i jazda z masą
jedzenie ma byc przyjemnoscią, a nie obowiązkiem
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Wysokobiałkowe leczo

Następny temat

Naleśniki z cycem kuraka

WHEY premium