Skoro czytasz etykiety to na pewno widziałaś jaki jest skład.
Receptura klasycznego ketchupu:
Koncentrat pomidorowy
Cukier
Ocet
Sól kuchenna
Ziele angielskie
Goździki
Cebula
Inne przyprawy
Producenci dodają do ketchupów także inne syfy np. barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy, benzoesan sodu, acetylowany adypinian diskrobiowy czy
skrobia modyfikowana. Takich ketchupów lepiej nie kupuj
Jak masz wybór to bierz taki który ma najwięcej pomidorów na 100g i jak najmniej tych dodatków smakowych.
Zawsze możesz sam zrobić. Wrzucasz przecier pomidorowy(najlepiej też samemu zrobić), seler, cebulę, (dobrym dodatkiem jest przecier z jabłek i papryka) Do smaku dodaje się cukier, sól, czosnek i przyprawy ziołowe, np. oregano, liść laurowy, goździki, pieprz zwykły lub cayene jak lubisz ostry ketchup. Wszystko dusisz do odparowania wody.
Gorącą ciapę wlewasz do słoiczków, zakręcasz i wrzucasz na chwilę do wrzątku, żeby się słoiki zamknęły.
Ogólnie jest 100x lepszy niż ten sklepowy