Witam Panie Piotrze,
Planuję przybrać trochę masy w marcu i początkiem kwietnia tak by móc zrzucić zbędny balast jak się zrobi ciepło (wiadomo, słońce, dobra pogoda sprzyja bieganiu). To będzie mój drugi cykl, znowu mono bo na pierwszym 2 razy się rozchorowałem...
Dane
Aktualna waga: 76 kg
Suplementacja :
-
Whey Protein Complex 100%
- CarboNox
- HMBolon NX (zapas około 200)
- Creatine Mega Caps 1250 (zapas 210 tabs – do powiększenia)
- Vita-min Multiple Sport
- Magnez + B6
- Omega 3
Przykładowa dieta wraz z suplementacją:
1. 4 Creatine Mega Caps 1250, 250g jogurtu naturalnego, płatki owsiane, rodzynki , Vita-min Multiple Sport
2. 2-3 duże kromki chleba pełnoziarnistego z polędwicą z indyka
Przed treningiem: 4 HMBolon NX, Magnez + B6
Po treningu: 4 Creatine Mega Caps 1250, po 30g węgli i białka, 2 HMBolon NX
3. Kawał kurczaka (duży kotlet), mięso wołowe, torebka kaszy gryczanej (brązowego ryżu naprzemiennie), 250g surówki (czasem jem dwa takie posiłki w zależności od tego która godzina)
4. Jajecznica z 4 jaj z dodatkami, Omega 3
5. Pół kostki sera, pół kostki tuńczyka (pasta), 2 łyżki oliwy z oliwek
Wiadomo, nie zawsze udaje się idealnie ją utrzymać ale tak to mnniej więcej wygląda.
Dzień treningowy nr. 1
Klatka
- ławka płaska, wyciskanie sztangi: 10, 8, 6
- ławka skos w górę, wyciskanie hantli: 10, 8, 6
- rozpiętki skos górny: 10, 8, 6
- prostopadle do ławeczki, przenoszenie hantli: 10, 8, 6
Triceps
- pompki na poręczach: 10, 8, 6
- prostowanie przedramion na wyciągu wąsko (kolejność dla dodatkowego dogrzania mieśnia przed francuskim): 10, 8, 6
- prostowanie przedramion hantelką (różnie, w zależności od pozostałej siły)
Dzień treningowy nr. 2
Nogi (przysiady niestety odpadają ze względu na obciążenie kręgosłupa):
- przysiady na maszynie: 12, 10, 8, 6
- prostowanie nóg na maszynie siedząc: 10 , 8, 6
- zginanie nóg na maszynie siedząc: 8, 6, 4
- wspięcia na jednej nodze: 12, 10, 8
Barki:
- wyciskanie sztangi nad głowę/na maszynie nad głowę: 8, 6, 4
- wyciskanie sztangielek siedząc: 10, 8, 6
- przyciąganie sztangi do brody: 10, 8, 6
- unoszenie sztangielek w opadzie: 10, 8, 6
Kaptury
- szrugsy: 12, 10, 8
Dzień treningowy nr. 3
Plecy (martwy ciąg niestety odpada, nie mogę wykonywać):
- podciąganie na maszynie z odciążeniem w szerokim nachwytem: 10, 8, 6
- ściąganie drążka wyciągu górnego do klatki: 10, 8, 6
- przyciąganie klamer wyciągu dolnego: 10, 8, 6
- grzbiety z obciążeniem: 12, 10, 8
Biceps:
- podciąganie na maszynie z odciążeniem podchwytem wąskim: 10. 8, 6
- uginanie ramion na modlitewniku: 10, 8, 6
- uginanie przedramion stojąc: 10, 8, 6
Oprócz tych 3 treningów będzie jeszcze 1x basen i w dni nietreningowe trening brzucha.
A teraz pytania:
1. Standardowo: czy trening jest odpowiedni? Właściwie podobny trening robiłem przez styczeń, potem była 3 tygodniowa przerwa i miałem wrażenie że to jest to co na mnie działa.
2. W jakich godzinach najlepiej zażywać HMB i Mono? Przeczytałem gdzieś, że Mono daje najlepsze efekty po treningu, ale nie mam pewności co z HMB. Zażywać przed treningiem tak jak do tej pory czy biorąc pod uwagę małą (ale to zawsze) ilość jabłczanu brać raczej wieczorem (żeby podzielić tą kreatynę)?
3. Czy zwiększyć ilość powtórzeń/serii szrugsów jeśli chciałbym mocniej rozwinąć kaptury? Aktualny wariant wydaje się niewystarczający
4. Na czym najlepiej smażyć (najlepiej w ogóle, ale jeśli :p): oliwa z oliwek, masło czy może olej rzepakowy (gdzieś słyszałem że ta trzecia opcja), a może na czymś innym?
5. Pytanie od współlokatora: jak patrzyć na zawartość białka w makaronie etc. Czy liczyć to do dziennego zapotrzebowania na kalorie (jak się prezentuje jakoś tego białka)?
6. Mój trening brzucha to przeważnie ABS 2 (unoszenie bioder do góry, brzuszki, brzuszki skośne). Czy poleca Pan jakieś konkretne ćwiczenie na mięśnie proste brzucha (podczas wykonywania brzuszków w pewnym momencie zaczynają mnie palić okolice przepony i dalsze ich wykonywanie jest niemożliwe)?
7. W numerze 12 numerze Perfect Body, w Pańskim artykule 'Białka - rodzaje, kinetyka wchłaniania' wystąpiła pewna (dla mnie) niejasność. Cytuję:
'... Z tego też powodu białka jaja kurzego zostały określone jako referencyjne i znalazły się na szczycie listy naturalnych źródeł białka z BV = 100. Biodostępność wszystkich pozostałych, naturalnych źródeł białka odnosi się do tej właśnie wartości. Przykładowe wartości BV dla niektórych produktów żywnościowych wyglądają następująco: całe jajko - 100, białko jaja kurzego - 88, ...'
Czy jest to błąd redakcyjny?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Zmieniony przez - Elvynnel w dniu 2012-03-01 10:04:18
Zmieniony przez - Elvynnel w dniu 2012-03-07 16:55:49