SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Porady w dziale Kuchnia Sfd - czyli pojedyncze pytania na temat gotowania.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 296009

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 608 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 50703
Co do majonezu, to masz jakiś pomysł na zrobienie domowego? Bo te kupowane to raczej sama chemia...
Dzięki za pomysł z masłem orzechowym, tym bardziej, że bez cukru - jutro idę się rozejrzeć po Kauflandzie :)
Z tłustymi mięsami jest zawsze właśnie problem - nigdy nie wiadomo dokładnie, ile toto ma tłuszczu, na domiar złego część się jeszcze wytapia przy obróbce. I jak to sobie wliczyć do bilansu?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
jest przepis w dziale Kuchnia na majonez
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 168 Napisanych postów 4456 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 65753
realyanek
Co do majonezu, to masz jakiś pomysł na zrobienie domowego? Bo te kupowane to raczej sama chemia...
Dzięki za pomysł z masłem orzechowym, tym bardziej, że bez cukru - jutro idę się rozejrzeć po Kauflandzie :)
Z tłustymi mięsami jest zawsze właśnie problem - nigdy nie wiadomo dokładnie, ile toto ma tłuszczu, na domiar złego część się jeszcze wytapia przy obróbce. I jak to sobie wliczyć do bilansu?


Majonez kupuje winiary, dodaje do smaku wiec moze byc. Chemia moze i jest ale bez przesady, ogolnie jem zdrowo wiec troche chemi nie zaszkodzi.
Nie zastanawiaj sie tyle nad liczeniem bo Cie zje kortyzol. Licz tak jak masz w tabelach. Co bys nie zrobil to zawsze bedzie TEORETYCZNA wartosc, no chyba, ze masz w domu piec do liczenia kalorii.

"Kazdy jest swirem - kwestia tylko na ile."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 608 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 50703
Heh, w sumie racja. Z tego co widziałem w lodówce, to majonez kielecki ma nawet całkiem fajny skład. Jeśli pominąć wątpliwej jakości olej rafinowany, to jest tam jeszcze musztarda, sól, zioła i żółtka jaj, więc całkiem przystępnie. No i btw 1,9/69,9/1,4 , więc jak znalazł na low carb. :)
Gdzie dorwałeś to masło orzechowe? Bo przeszukałem Tesco Extra i Real i nigdzie takiego tam nie ma, tylko jakieś syfy z cukrem lub utwardzonym olejem roślinnym.
Niektóre mięsa w hipermarketach mają dokładnie opisane btw, chociaż kij jeden wie, na ile ten opis jest zgodny z rzeczywistością...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 168 Napisanych postów 4456 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 65753
Ile tego majonezu dasz? lyzeczke? Bez przesady, nie chodzilo mi zeby jesc go ze sloika.
Maslo orzechowe kupuje w eko-sklepie u mnie w miescie, poszukaj, pewnie u Ciebie tez jest.
Co do miesa - wlasnie dlatego biore dane z tabel potreningu.pl i sie nie przejmuje bo nie ma ta sposobu.

Nie napisalem jeszcze, ze mozesz sobie orzechy dolozyc - laskowe, wloskie czy migdaly. Ja lubie pochrupac na deser.

"Kazdy jest swirem - kwestia tylko na ile."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 608 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 50703
Dzięki za pomocne rady. Ja jeszcze od siebie mogę dodać, że moim ostatnim "odkryciem" jest awokado; rewelacyjny owoc - dużo tłuszczu, smakuje jak masełko, można dodawać praktycznie do wszystkiego, a w szczególności fajnie wchodzi w połączeniu z rybą :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 168 Napisanych postów 4456 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 65753
Hm o awokado nie pomyslalem, dzieki.

"Kazdy jest swirem - kwestia tylko na ile."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 42 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 354
Panowie, od jakiegos czasu na snadanie wrzucam sniadaniowy MIX z tematu lekko modyfikowany:
-100g owsianych zalanych wrzatkiem
-350ml mleka
-2 lyzki oliwy
-lyzka siemienia
-lyzka miodu
-banan

B:27 T:33 W:122 kcal:908
zrobienie + zjedzenie zajmuje max 20 minut, ale zaczelo mi sie przejadac ostatnio. Jest jakas alternatywa czasowa (max 30 min) i podobna statystykami do tego nektaru ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 105 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6143
Jaką polecacie oliwę z oliwek? Do tej pory mialem w domu "La Espaniola". Teraz wraz z nowym rokiem przeszedlem na redukcje i potrzebuje jakiejs oliwy. Taka, zeby nie była za drogas i dość latwo dostepna. Będę na niej smażył oraz używal do sałatek.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 608 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 50703
Najlepiej, żeby była z pierwszego tłoczenia (extra virgin), marka nie ma jakiegoś szczególnego znaczenia. Może być nawet ta Biedronkowa. Wychodzi dość tanio, jedynie smak pozostawia wiele do życzenia :P
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Wysokobiałkowe leczo

Następny temat

Naleśniki z cycem kuraka

WHEY premium