Szacuny
4
Napisanych postów
608
Wiek
34 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
50703
Co do majonezu, to masz jakiś pomysł na zrobienie domowego? Bo te kupowane to raczej sama chemia...
Dzięki za pomysł z masłem orzechowym, tym bardziej, że bez cukru - jutro idę się rozejrzeć po Kauflandzie :)
Z tłustymi mięsami jest zawsze właśnie problem - nigdy nie wiadomo dokładnie, ile toto ma tłuszczu, na domiar złego część się jeszcze wytapia przy obróbce. I jak to sobie wliczyć do bilansu?
Szacuny
168
Napisanych postów
4456
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
65753
realyanek
Co do majonezu, to masz jakiś pomysł na zrobienie domowego? Bo te kupowane to raczej sama chemia...
Dzięki za pomysł z masłem orzechowym, tym bardziej, że bez cukru - jutro idę się rozejrzeć po Kauflandzie :)
Z tłustymi mięsami jest zawsze właśnie problem - nigdy nie wiadomo dokładnie, ile toto ma tłuszczu, na domiar złego część się jeszcze wytapia przy obróbce. I jak to sobie wliczyć do bilansu?
Majonez kupuje winiary, dodaje do smaku wiec moze byc. Chemia moze i jest ale bez przesady, ogolnie jem zdrowo wiec troche chemi nie zaszkodzi.
Nie zastanawiaj sie tyle nad liczeniem bo Cie zje kortyzol. Licz tak jak masz w tabelach. Co bys nie zrobil to zawsze bedzie TEORETYCZNA wartosc, no chyba, ze masz w domu piec do liczenia kalorii.
Szacuny
4
Napisanych postów
608
Wiek
34 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
50703
Heh, w sumie racja. Z tego co widziałem w lodówce, to majonez kielecki ma nawet całkiem fajny skład. Jeśli pominąć wątpliwej jakości olej rafinowany, to jest tam jeszcze musztarda, sól, zioła i żółtka jaj, więc całkiem przystępnie. No i btw 1,9/69,9/1,4 , więc jak znalazł na low carb. :)
Gdzie dorwałeś to masło orzechowe? Bo przeszukałem Tesco Extra i Real i nigdzie takiego tam nie ma, tylko jakieś syfy z cukrem lub utwardzonym olejem roślinnym.
Niektóre mięsa w hipermarketach mają dokładnie opisane btw, chociaż kij jeden wie, na ile ten opis jest zgodny z rzeczywistością...
Szacuny
168
Napisanych postów
4456
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
65753
Ile tego majonezu dasz? lyzeczke? Bez przesady, nie chodzilo mi zeby jesc go ze sloika. Maslo orzechowe kupuje w eko-sklepie u mnie w miescie, poszukaj, pewnie u Ciebie tez jest. Co do miesa - wlasnie dlatego biore dane z tabel potreningu.pl i sie nie przejmuje bo nie ma ta sposobu.
Nie napisalem jeszcze, ze mozesz sobie orzechy dolozyc - laskowe, wloskie czy migdaly. Ja lubie pochrupac na deser.
Szacuny
4
Napisanych postów
608
Wiek
34 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
50703
Dzięki za pomocne rady. Ja jeszcze od siebie mogę dodać, że moim ostatnim "odkryciem" jest awokado; rewelacyjny owoc - dużo tłuszczu, smakuje jak masełko, można dodawać praktycznie do wszystkiego, a w szczególności fajnie wchodzi w połączeniu z rybą :)
Szacuny
0
Napisanych postów
42
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
354
Panowie, od jakiegos czasu na snadanie wrzucam sniadaniowy MIX z tematu lekko modyfikowany: -100g owsianych zalanych wrzatkiem -350ml mleka -2 lyzki oliwy -lyzka siemienia -lyzka miodu -banan
B:27 T:33 W:122 kcal:908 zrobienie + zjedzenie zajmuje max 20 minut, ale zaczelo mi sie przejadac ostatnio. Jest jakas alternatywa czasowa (max 30 min) i podobna statystykami do tego nektaru ?
Szacuny
1
Napisanych postów
105
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
6143
Jaką polecacie oliwę z oliwek? Do tej pory mialem w domu "La Espaniola". Teraz wraz z nowym rokiem przeszedlem na redukcje i potrzebuje jakiejs oliwy. Taka, zeby nie była za drogas i dość latwo dostepna. Będę na niej smażył oraz używal do sałatek.
Szacuny
4
Napisanych postów
608
Wiek
34 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
50703
Najlepiej, żeby była z pierwszego tłoczenia (extra virgin), marka nie ma jakiegoś szczególnego znaczenia. Może być nawet ta Biedronkowa. Wychodzi dość tanio, jedynie smak pozostawia wiele do życzenia :P