dokladnie
energie mozesz czerpac z wegli,fatu,aminokwasow - ale rowniez z cial ketonowych
jesli spozywasz duze ilosci wegli - duze w sensie ponad 100g
to nie ma opcji wejsc w ketoze
jesli tych wegli spozywasz malo - ok 30g - jak ludi napisal
to cala energia czerpana jest z fatu
fat to 3 czasteczki kwasow tluszczowych + 1 glicerolu
watroba nie jest w stanie spalic wkt (wolne kwasy tluszczowe - powstale z rozpadu tluszczu)
gdy w diecie jest za malo substancji glukogennych - weglowodany i
aminokwasy glukogenne - ktore degraduja do NADPH2
jezeli jest zbyt malo takich substancji - za to pod dostatkiem tluszczu czy aminokwasow ketogennych - ktore degraduja do acetylo–CoA
dopoki jest pod dostatkiem glicerolu - NADPH2 - spalane sa WKT,ale jeśli nadmiar tłuszczów będzie wystarczająco duży, w komórkach pojawi się nadmiar acetylo–CoA, który nie będzie mógł zostać spalony, ani też nie będzie mógł wejść w szlak syntezy kwasów tłuszczowych ze względu na brak NADPH2. Komórka radzi sobie z taką sytuacją zamieniając ów nadmiar acetylo–CoA na tzw. ciała ketonowe.
Wzrost produkcji ciał ketonowych ma miejsce głównie w 3 sytuacjach:
1.stan głodzenia
2.stan, w którym w diecie mamy zbyt mało substancji glukogennych
3.rozchwiana cukrzyca
poprostu wkt - sa przerabiane na ciala ketonowe - ze wzgledu na brak substancji ktore moga dac glukoze
tak w skrocie
czyli spalacz tluszcz
jeśli węglowodanów jest zbyt mało, większość ludzi chudnie, nawet jeśli będzie jeść dużo tłuszczu.
Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-04-04 23:07:08