[...] jego szkodliwości. Czemu nie informuje o tym Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne?” Komentarz: kłamstwo. W 2006 r. opublikowano „Wytyczne American Cancer Society dotyczące żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nowotworom złośliwym: zmniejszanie ryzyka nowotworów przez wybór prawidłowych nawyków żywieniowych i wysiłek fizyczny”. Można [...]
[...] L.H. Kushi, T. Byers, C. Doyle, E.V. Bandera, M. McCullough, T. Gansler, K.S. Andrews, M.J. Thun oraz Komitet Badawczy American Cancer Society ds. wytycznych dotyczących żywienia i aktywności fizycznej 2006 „Wytyczne American Cancer Society dotyczące żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nowotworom złośliwym: zmniejszanie ryzyka [...]
[...] 13. J. David Spence, David J.A. Jenkins, Jean Davignon “Egg yolk consumption and carotid plaque” http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(12)00504-7/fulltext 14. Barbara Hołub “Kalorie I nie tylko. Co jeść aby przyspieszyć budowę masy mięśniowej?” 15. Martyna KANIA „Rola żywienia i stylu życia w prewencji chorób nowotworowych”
[...] i warzywnych musi skutkować zahamowaniem metabolizmu, bo nie dostarczamy protein (głównej siły napędowej REE — metabolizmu spoczynkowego, i TEF — termicznego efektu pożywienia). Co z tego, że: „odżywisz ciało bombą witaminową, minerałami i enzymami”, skoro nie dostarczasz niezbędnych tłuszczów (z grup wielonienasyconych omega-3/6 i [...]
[...] mając 45 lat. Powód: zapalenie płuc, niewydolność serca, Alex Azarian - zawodnik NPC od 2002 do 2009 r. Pięciokrotnie klasyfikowany na I miejscu. Specjalista od treningu, żywienia i przygotowań startowych. Zmarł z niewyjaśnionych przyczyn w 2015 r., w wieku 45 lat, https://www.youtube.com/watch?v=8Yfic6UJev4 Film: Rich Piana i jego proroctwo - [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] Ornish (14% protein, 77% węglowodanów, 9% tłuszczy), Weight Watchers (20% protein, 55% węglowodanów, 25% tłuszczy). W 2017 r. opublikowano meta-analizę 32 badań, dotyczących żywienia różnymi modelami. Niektóre z tych badań były dobrze kontrolowane, w warunkach klinicznych, w innych nadzór nie był już taki ścisły. Jednak W każdym przypadku posiłki [...]
[...] muscle fiber type–fiber size paradox: hypertrophy or oxidative metabolism?” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2957584/ M. Kruszewski „Metody treningu i podstawy żywienia w sportach siłowych” Adam Zając, Michał Wilk, Stanisław Poprzęcki, Bogdan Bacik, Remigiusz Rzepka, Kazimierz Mikołajec, Karina Nowak „Współczesny trening siły [...]
Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]
[...] Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” Emilia Kolarzyk „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”. Oliver A. Leach, Gijs I. van Boxel “Choroby wewnętrzne” wydanie 4 „Markery przewlekłej niewydolności wątroby” [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
[...] L.H. Kushi, T. Byers, C. Doyle, E.V. Bandera, M. McCullough, T. Gansler, K.S. Andrews, M.J. Thun oraz Komitet Badawczy American Cancer Society ds. wytycznych dotyczących żywienia i aktywności fizycznej 2006 „Wytyczne American Cancer Society dotyczące żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nowotworom złośliwym: zmniejszanie ryzyka [...]
[...] fermentacji i podnosi populację bifidobakterii w jelicie grubym. Wzrost bifidobakterii może regulować stężenie cholesterolu i wchłanianie minerałów. Inulina dodana do pożywienia może brać udział w zapobieganiu rozwojowi chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycy, otyłości. Na dodatek fruktany hamują rozwój mikroorganizmów patogennych poprzez [...]
Jeśli nie chcesz czytać całego tekstu: współczesne, zachodnie modele żywienia długofalowo wyrządzają duże szkody metaboliczne. Kiedyś (w latach winą za całe zło, np. choroby sercowo-naczyniowe) obarczono tłuszcze nasycone. Diety spopularyzowane w Europie i USA w dużej mierze opierają się o węglowodany o różnej kinetyce. Wbrew obiegowym opiniom, [...]
Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
[...] miażdżycą, nadciśnieniem i nowotworami są potężne. Preparaty zawierające cynk i magnez należą do najpopularniejszych, jeśli chodzi o dbanie o testosteron poprzez stan odżywienia. Oba hormony uczestniczą w regulacji gospodarki hormonalnej, natomiast cynk wyróżnia wpływ na odporność i skórę, a magnez na relaksację i kości. Opracował dla SFD: [...]
Bikini fitness to dość młoda kategoria zawodów sylwetkowych dla pań. Women’s Bikini-Fitness – wprowadzono w 2011 r. (w IFBB) i jest przeznaczona dla pań odżywiających się zdrowo oraz utrzymujących ciało w formie. Oceniane są zarysy sylwetki, proporcje, napięcie mięśni, zdrowy wygląd. Niepożądane są tu twarde, zarysowane mięśnie oraz zbytnie [...]
[...] wiele mitów, przekłamań i nieprawdziwych informacji. Zamieszanie pogłębia „finansowe wsparcie naukowców” przez Fundację Atkinsa. Mechanizm nr 2: „Termiczny efekt pożywienia” DIT / SDA lub TEF, czyli termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem, odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej [...]
[...] biochemii, czy fizjologii wysiłku młodzi mężczyźni wolą powtarzać oklepane mity. Co gorsza każdy pierwszy lepszy trener nagle staje się ekspertem od dopingu, suplementacji, żywienia i oczywiście od treningu. Jeśli taka osoba ma popularny kanał na youtube, profil na facebooku, prowadzi bloga, dziennik treningowy lub stronę internetową to mity i [...]
[...] dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% nagłych [...]