Coraz częściej wśród odżywek białkowych można wyróżnić produkty, które deklarują brak laktozy, czyli cukru mlecznego w swoim składzie. Jest to szczególnie ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a [...]
[...] optymalne uznaje się poród naturalny i karmienie piersią, natomiast nieco gorszą sławą cieszy się poród poprzez cesarskie cięcie oraz karmienie preparatami przeznaczonymi do żywienia niemowląt. Zmiany w obrębie mikrobioty wywołane cesarskim cięciem mogą być odwrócone we wczesnym dzieciństwie, jednak rezygnacja z karmienia piersią może mieć już [...]
Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]
Wirusowe zapalenia wątroby często stanowią poważne utrudnienie życia. Utrudnienia w dużej mierze związane są ze wdrożeniem odpowiedniego żywienia i dbaniem o dobry stan odżywienia organizmu. Jednym z aspektów dietetycznych, o który trzeba zadbać w tym kontekście, jest uzyskanie i utrzymanie wysokiego poziomu witaminy D. Otóż zaburzenia w [...]
[...] np. S. cerevisae odbywa się w komorach, do których dostarczane są tlen oraz glukoza. Szczep ten jest szczególnie ciekawy, gdyż przyczynił się do ważnych odkryć w historii żywienia ludzkości. Nazywany jest piekarniczym, ponieważ pierwsze w historii jego świadome zastosowania dotyczyły produkcji pieczywa. Warto zaznaczyć, że na wypiekach się nie [...]
Dieta wegetariańska to moda czy zdrowe podejście do życia? A może jedno i drugie? Czy wiesz, ile znanych osób wybrało ten właśnie sposób żywienia? Albert Einstein, Benjamin Franklin, Natalie Portman, Ellen DeGeneres, Gandhi, Paul McCartney, Charles Darwin i Betty White — oni wszyscy postawili na rezygnację z mięsa. A czy te tłumy ludzi, które [...]
Wiele osób zastanawia się, czy jest możliwe cieszenie się słodkościami podczas redukcji. Warto wspomnieć na wstępie, że dieta odchudzająca to sposób żywienia oparty na ujemnym bilansie energetycznym, czyli spożywaniu mniejszej ilości kalorii niż organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania, tak aby zmobilizować go do czerpania energii ze [...]
[...] poporodowym osiągnąć wystarczającą średnią energetyczną do karmienia piersią. Skład mleka a dieta i parametry ciała matki W niedawnym badaniu przeanalizowano związek żywienia matki i składu ciała ze składem mleka kobiecego. Nie stwierdzono istotnej statystycznie zależności między składem mleka kobiecego a składnikami odżywczymi w diecie [...]
[...] trwałe, ale również najtańsze. Do takich należy między innymi utwardzony olej palmowy. Jest to jeden z produktów o najgorszej sławie w kręgach dietetyków i świadomych roli żywienia lekarzy, gdyż nasilać może stany zapalne, a co za tym idzie również zmiany miażdżycowe, a nawet cukrzycowe i inne. Doskonałą alternatywą dla tego „cichego zabójcy” [...]
[...] zwane zakwasami jest z jednej strony sygnałem, że organizm dostał solidny bodziec treningowy, jednak z drugiej może świadczyć o nieodpowiednim dostosowaniu planu ćwiczeń i żywienia do własnej kondycji fizycznej. Wyczucie granicy pomiędzy stymulacją mięśni do rozwoju a uszkadzaniem tkanek, bywa trudne, zatem warto wiedzieć, ile przeciętnie [...]
[...] naukowców z Niemiec dokonała analizy jadłospisów dzieci karmionych jadłospisami roślinnymi, pół-roślinnymi oraz standardowymi. Motywacje do diety wegańskiej Roślinne modele żywienia przyciągają ludzi dzięki kilku głównym aspektom. Poza chęcią wpasowania się w bieżące trendy, czy też towarzystwo, są to aspekty etyczne, ekologiczne, ale również [...]
[...] witamina ta zaczęła zyskiwać na popularności. Zainteresowali się nią zarówno medycy, jak i naukowcy, a także z czasem również laicy w temacie zdrowia i żywności oraz żywienia. Odkrycia dotyczące powiązań witaminy C z odpornością człowieka z czasem doprowadziły do ustabilizowania się jej pozycji wśród preparatów wspomagających funkcje [...]
[...] życie warto zasięgnąć porady u doświadczonego lekarza i / lub dietetyka. Bóle mogą bowiem być nasileniem objawów związanych z przebiegiem niektórych schorzeń. Zazwyczaj wymagają one radykalnej zmiany sposobu żywienia, a także włączenia suplementacji probiotykami i niestety często zmiany rutyny treningowej na nieco mniej obciążającą organizm.
[...] To, jak się odżywiasz, może mieć duży wpływ nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na zdrowie psychiczne. Jeśli doświadczasz dużo stresu, spróbuj prowadzić dziennik żywienia przez kilka tygodni, żeby zorientować się, czy nie popełniasz jakiegoś podstawowego błędu. Nie zapomnij też pić wody przez cały dzień. Nawet łagodne odwodnienie może [...]
[...] się na kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), a także kwas α-linolenowy (alfa-linolenowy; ALA), gdyż są najlepiej przebadanymi kwasami omega-3 pod kątem żywienia człowieka. Ich bezpośredni lub pośredni zakres oddziaływań obejmuje m.in. serce i naczynia krwionośne, hormony, elementy układu odpornościowego, ale również i układu [...]
Początek roku dla wielu osób to okres realizacji postanowień noworocznych. Wiele z nich dotyczy wprowadzenia zmian w stylu życia, a szczególnie w sposobie żywienia. Zazwyczaj obiecujemy sobie, że nasza dieta stanie się zdrowsza, bogatsza w warzywa i owoce oraz jednocześnie ograniczeniu ulegną wszystkie niezdrowe przekąski, oraz słodycze. Czy jest [...]
[...] pewnych czynników zarówno wspierających, jak i osłabiających organizm w walce o zdrowie. Do czynników, które przykuwają dużą uwagę naukowców, zaliczyć można m.in. sposób żywienia, gdyż jest to czynnik w dużym stopniu modyfikowalny. Coraz więcej wiadomo np. na temat roli diety w kształtowaniu ryzyka zachorowania na nowotwór przewodu [...]
[...] spożywaniu tego napoju nawet w ilości 3 do 6 filiżanek dziennie. Dla wielu osób i lekarzy jest to zaskakujące, gdyż jeszcze do 2016 roku była uznawana w piramidzie żywienia za używkę, jednak liczne badania wskazują, że kawa ma właściwości prozdrowotne. Bogactwo związków lotnych, polifenoli, flawonoidów, antyoksydantów, witamin, [...]
[...] jakich źródeł energii korzysta i co jest najłatwiej dostępne w sklepach – żywność wysokoprzetworzona, łatwodostępna – nie trudno jest dojść do wniosku, że sposób żywienia wpływa na zdrowie i ogólną kondycję organizmu. Naukowcy z Cincinnati przeprowadzili eksperyment eksperyment na 23 osobach w wieku od 70 lat. Wszystkie z badanych [...]
[...] czy energetyczne pyszne śniadanie to tylko niektóre momenty dnia, gdy pozwalamy sobie na odrobinę rozpusty i cukrowej przyjemności. Jednak każdy, kto rozsądnie podchodzi do żywienia, jest świadomy, że cukier nie powinien stanowić podstawy naszego jadłospisu i powinniśmy go racjonalnie dawkować. Słodycz tak - cukier nie! Często mylnie sądzimy, że [...]