Coraz częściej słyszymy o nietolerancji na pewne składniki odżywcze, które po zjedzeniu wywołują u nas niepożądany efekt, jak biegunki, wymioty, zmiany skórne, wzdęcia i inne problematyczne przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. Zazwyczaj pojawiają się dwa pytania, czy to nietolerancja, czy alergia? Skąd mam wiedzieć, czym to się różni? Dziś [...]
[...] pokarmu. Jeżeli osoba z nietolerancją pokarmową przyjmie zbyt duże ilości danego produktu lub spożywa go zbyt często, mogą pojawić się u niej objawy wynikające z problemów z trawieniem, takie jak bóle głowy, osłabienie, biegunka, wzdęcia itp. Nietolerancje pokarmowe dotyczą cukrów zawartych w produktach, takich jak np. laktoza znajdująca się w [...]
Kończysz właśnie redukcję? Udało Ci się osiągnąć zadowalające efekty? Chciałbyś uniknąć efektu jo-jo? Podpowiadamy, jak skutecznie wyjść z diety redukcyjnej. Trzymaj się zasad Zawsze rozsądnie jest zachować określone nawyki żywieniowe bez względu na aktualny cel. Chociaż po redukcji możesz pozwolić sobie na większą „elastyczność” diety, w [...]
[...] w suplementach diety najczęściej sprzedaje się w postaci chlorowodorku betainy - betaina HCl. Może ona zwiększać stężenie kwasu solnego w żołądku, co pozwala na lepsze trawienie pokarmów i większą dostępność składników odżywczych w nich zawartych. Dodatkowo tworzy barierę ochronna przed patogenami. Betaina a sport Jak pamiętamy, betaina [...]
Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]
Kwaśny smak w gardle... Palenie w klatce piersiowej... Przewlekły kaszel... Problemy z przełykaniem... Jeśli te dolegliwości są Ci znane, to z pewnością wiesz, czym jest zgaga i jaki dyskomfort powoduje. Na zgagę cierpi sporo ludzi, a dobrą wiadomością jest to, że w większości przypadków możliwe jest znalezienie i wyeliminowanie przyczyny. Guma [...]
Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]
Przepuklina jest bardzo powszechna w świecie fitnessu. O przepuklinie mówimy wówczas, gdy zawartość dowolnej jamy ciała wykracza poza jej normalne granice. U wielu osób przepuklina przebiega praktycznie bezobjawowo. Przepuklina a siłownia Czy z przepukliną można trenować? Tak naprawdę wiele zależy od rodzaju przepukliny, z jaką mamy do czynienia [...]
[...] necrosis factor-alpha) oraz INF-g (interferon gamma) powodują wzrost aktywności proteolitycznej makrofagów. Makrofagi te są z kolei źródłem metaloproteaz odpowiedzialnych za trawienie elastyny, kolagenu, fibronektyny, laminy oraz proteoglikanów. Przykładowo, podwyższone stężenia IL-2 korelują z rozmiarem tętniaka jamy brzusznej. Ogólnie IL-2 [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i [...]
Jeśli zapytamy o to przeciętnego mieszkańca Polski, to zacznie opowiadać o sterydach anaboliczno-androgennych lub suplementach diety. Dlaczego? Bo niezwykle silnie zakorzenione są u nas przesądy, wierzenia, mity, ludowe przekazy. Referencje: Katarey D, Verma S. Drug-induced liver injury. Clin Med (Lond). 2016 Dec;16(Suppl 6):s104-s109. doi: [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
[...] nas co prawda zaangażowania, ale jest to zdecydowanie warte czasu i energii. Oprócz utraty wagi prawdopodobnie odczujesz dodatkowe korzyści, takie jak więcej energii, lepsze trawienie i lepszy sen. Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5320410/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6736184/ [...]
[...] węglowodanów, ponieważ jego cząsteczki skrobi są "chronione" przez sieć glutenu, co utrudnia organizmowi przekształcenie się w glukozę. Można jednak utrudnić organizmowi trawienie makaronu dokonując pewnych modyfikacji gotowania. Gotuj makaron al dente Po pierwsze, im dłużej gotujesz makaron, tym łatwiej jest on strawny i węglowodany [...]
Obcisłe topy, bluzki, spodnie i ubrania wąskie w pasie ładnie podkreślają atuty sylwetki u szczupłych kobiet. Upewnij się jednak, że nie nosisz zbyt wąskich ubrań. Okazuje się bowiem, że noszenie zbyt ciasnych ubrań (przykładowo, bardzo obcisłych jeansów) może zaszkodzić twojemu zdrowiu! Infekcje dróg intymnych Wreszcie, ciasna odzież, która [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
Jednym z najbardziej widocznych problemów XXI wieku jest żywność o wysokim stopniu przetworzenia. Wiele osób pisze oburzone komentarze i zadaje pytania, jak to możliwe, iż np. napoje energetyczne, produkty bogate w sól, cukier (lub syrop glukozowo-fruktozowy) czy tłuszcze trans są nadal w sprzedaży? Gdzie instytucje, które na to zezwalają? Cóż, [...]